Retrospectiva săptămânii 26.10 – 01.11.2014
Sumar: Alegeri prezidenţiale în România; Campanie anti-corupţie la nivel înalt; Predare de ştafetă la Comisia Europeană; Ajutoare europene pentru România; România salută rezultatul alegerilor din Ucraina
Roxana Vasile, 01.11.2014, 09:32
Alegeri prezidenţiale în România
Cei peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt chemaţi duminică, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, să încredinţeze unuia din cei 14 candidaţi destinul ţării pentru următorii cinci ani. Se luptă pentru fotoliul de şef al statului 2 reprezentanţi din partea unor alianţe, 8 susţinuţi de formaţiuni politice şi 4 independenţi. Începută pe 3 octombrie, campania electorală a fost grevată de dezvăluiri incendiare privind o serie de dosare răsunătoare de corupţie în care sunt implicaţi politicieni de rang înalt sau potenţi oameni de afaceri. Se speră ca scandalurile politice pe bandă rulantă să nu accentueze, totuşi, starea de indiferenţă a electoratului român, a cărui apatie politică s-a manifestat încă din anii 90 printr-o prezenţă la urne cu o constantă traiectorie descedentă. Românii sunt, prin urmare, aşteptaţi în număr cât mai mare la cele 18.550 de secţii de votare din ţară şi la cele 294 din străinătate. Au fost tipărite aproape 21 de milioane de buletine de vot şi realizate peste 94 de mii de ştampile cu menţiunea Votat. Dacă va fi cazul, turul doi al prezidenţialelor va avea loc pe 16 noiembrie.
Campanie anti-corupţie la nivel înalt
Campania împotriva corupţiei la vârf a continuat, săptămâna aceasta, Direcţia Naţională Anticorupţie lovind, nediscriminatoriu, Puterea şi Opoziţia, dreapta şi stânga, actuali şi foşti miniştri, parlamentari sau primari. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă a fostului parlamentar social-democrat Viorel Hrebenciuc, unul din cei mai longevivi şi influenţi exponenţi ai stângii. El este acuzat că, alături de colegi de partid, de câţiva magistraţi, dar şi de propriul fiu, s-a implicat în retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de terenuri forestiere şi agricole. Printre cei audiaţi ca virtuali beneficiari ai retrocedărilor se numără şi Prinţul Paul, descedent nelegitim al Regelui Carol al II-lea al României. Potrivit DNA, prejudiciul provocat Regiei Naţionale a Pădurilor depăseşte 300 de milioane de euro. Procurorii aceleiaşi Direcţii Anticorupţie au arestat preventiv şi câţiva aliaţi politici sau financiari ai actualului preşedinte de centru-dreapta Traian Băsescu, bănuiţi că, în schimbul unor comisioane ilegale de milioane de euro, au intermediat contracte supraevaluate cu licenţe IT pentru sistemul de educaţie. Printre aceştia se numără fostul ministru PDL al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi omul de afaceri Dorin Cocoş. Ultimul a fost, până anul trecut, soţul Elenei Udrea, candidată a Partidului pro-prezidenţial Mişcarea Populară la preşedinţia României.
Predare de ştafetă la Comisia Europeană
Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a prezidat, miercuri, ultima şedinţă a executivului comunitar aflat la final de mandat. Extinderea Uniunii Europene de la 15 la 28 de state a fost una dintre cele mai mari realizări ale celor două mandate consecutive ale acestui cel mai longeviv lider european. El a regretat, în schimb, ezitările unor ţări membre şi lipsa de solidaritate privind unele decizii. Îngrijorătoare este, în opinia lui Jose Manuel Barroso, şi lipsa de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene, dar şi problema injustiţiei sociale, teme care trebuie, în viziunea sa, rezolvate de următoarea Comisie. Aceasta îşi începe activitatea pe 1 noiembrie. Propusă de România în noul executiv condus de creştin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker, social-democrata Corina Creţu va ocupa fotoliul de comisar pentru politici regionale.
Ajutoare europene pentru România
Uniunea Europeană va aloca aproape 650 de milioane de euro pentru proiecte cheie de infrastructură energetică. Pe listă se află şi gazoductul din Bulgaria spre Austria, care va trece prin România şi Ungaria, beneficiarul proiectului fiind compania română Transgaz, căreia îi vor fi alocaţi peste un milion şi jumătate de euro. Finanţarea, oferită prin Mecanismul european de conectare, va fi acordat în mare parte pentru proiecte de infrastrucură de gaze în regiunea Mării Baltice, precum şi în Europa Centrală şi de Sud-Est. Proiectele sprijinite vor contribui la securitatea energetică a Europei şi la realizarea unei pieţe europene a energiei. Tot din partea Uniunii Europene, printr-un program care se adresează tuturor celor 28 de ţări membre, vor primi ajutoare, după data de 17 noiembrie, şi peste 1.200 de familii şi persoane singure defavorizate din România. Poşta a distribuit 2,6 milioane de cupoane nominale cu valoarea de 128 de lei (circa 28 de euro), în baza cărora persoanele respective vor primi 27 de kilograme de produse alimentare. Totodată, Guvernul de la Bucureşti a decis să aloce aproape 100 de milioane de lei (peste 22 de milioane de euro) pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din perioada iulie-septembrie. Vor beneficia de fonduri 171 de localităţi din 15 judeţe.
România salută rezultatul alegerilor din Ucraina
Ministerul român de Externe a salutat, luni, încheierea scrutinului parlamentar din Ucraina vecină României şi a apreciat că el reprezintă una dintre etapele importante prin care se consolidează cadrul democratic din acest stat în vederea implementării agendei de reforme necesare parcursului european. Diplomaţia de la Bucureşti a salutat, totodată, participarea considerabilă la vot a cetăţenilor ucraineni, văzând în acest lucru o confirmare a angajamentului societăţii ucrainene pentru un viitor dedicat efortului de reformă a statului şi societăţii în ansamblu. Amintim că la alegerile legislative de duminica trecută, prooccidentalii ucraineni au obţinut o victorie importantă, mai mult de trei sferturi din alegători sprijinind puternic şi ireversibil orientarea guvernului de la Kiev.