Retrospectiva săptămânii 24.03 – 30.03.2019
Ambasada din Israel, temă de polemică în ţară/ Start pentru europarlamentare/ Referendum pentru justiţie/ Corupţie şi anticorupţie/ Prezenţe internaţionale în sport
Bogdan Matei, 30.03.2019, 11:24
Ambasada din Israel, temă de polemică în ţară
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita de trei zile în România, care trebuia să înceapă luni. Decizia survine după ce premierul Viorica Dăncilă a reiterat intenţia Guvernului său de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ea a precizat ca o decizie în acest sens va fi adoptată după ceea ce a numit “finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţară şi în deplin consens”.
Premierul a facut aceste declaraţii în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), la invitaţia căruia s-a aflat în Statele Unite. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că decizia finală îi aparţine, fiindcă, potrivit Constituţiei, el e titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al acesteia în plan extern. Uniunea Europeană a comunicat că îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte Ierusalimul şi susţine că singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi Palestina presupune existenţa a două state cu aceeaşi capitală.
În octombrie 2018, ministerul de Externe a trimis către Guvern o analiză cu privire la efectele mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Aceasta conţine atât argumente pro, cât şi argumente contra – a precizat şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, care nu a dorit, însa, să spună care este recomandarea ministerului. Ideea mutării a fost lansată, în premieră, de omul forte al coaliţiei guvernamentale de la Bucureşti, liderul social-democrat Liviu Dragnea, la sfârşitul lui 2017, în studioul unei televiziuni private. Declaraţiile sale au provocat reacţii virulente din partea opoziţiei de dreapta. De asemenea, Autoritatea Palestiniană şi-a rechemat, temporar, ambasadorul la Bucureşti.
Start pentru europarlamentare
Joi a fost ultima zi în care partidele, alianţele politice sau candidaţii independenţi din România şi-au putut depune candidaturile pentru alegerile de pe 26 mai pentru Parlamentul European. Listele s-au depus la Biroul Electoral Central, însoţite de 200.000 de semnături de susţinere în cazul partidelor şi de 100.000 pentru candidaturile independente. Pâna pe 6 aprilie, BEC trebuie să dea deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor, iar până pe 12 aprilie se pot depune contestaţii. Ulterior se va stabili, prin tragere la sorţi, ordinea de pe buletinele de vot. Campania electorală va începe pe 27 aprilie şi se va încheia în dimineaţa zilei de 25 mai. Potrivit celui mai recent sondaj privind intenţiile de vot, PSD, vioara-ntâi a guvernării, şi PNL (dreapta, în opoziţie) sunt aproape la egalitate, cu circa 26% din opţiuni. Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS (în opoziţie) cu 15, ALDE (partener junior la guvernare) şi Pro România (formată de dizidenţi din PSD), ambele cu 9. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5% din voturi.
Referendum pentru justiţie
Tot joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca un referendum pe teme de justiţie, care va avea loc odată cu euroscrutinul. El nu a precizat care va fi întrebarea adresată electoratului, dar a criticat virulent guvernul PSD-ALDE pentru că emite ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei şi supune sistemul juridic unui asalt continuu. Este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în această materie înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum” – a conchis preşedintele. În replică, liderul social-democrat Liviu Dragnea l-a acuzat că încearcă să-şi subordoneze magistraţii şi a anunţat că o plângere penală pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis este aproape finalizată.
Corupţie şi anticorupţie
Fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, acum opt ani, Kovesi i-a cerut să achite 200 de mii de euro pentru aducerea în ţară din Indonezia, cu un avion, a unui român pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare, pentru infracţiuni economice de anvergură. Între timp, cea de-a doua rundă de negocieri între reprezentanţii Consiliului Uniunii Europene şi cei ai Parlamentului European pentru desemnarea procurorului şef european s-a încheiat fără rezultat. Favorita Parlamentului e însăşi doamna Kovesi, în timp ce Consiliul îl susţine pe francezul Jean-François Bohnert. Următoarele date prevăzute pentru aceste negocieri sunt 4 şi 10 aprilie. Viitorul procuror-şef va avea un mandat de şapte ani, iar Parchetul European ar urma să devină funcţional la sfârşitul lui 2020.
Prezenţe internaţionale în sport
Echipa feminină de volei CSM Alba Blaj (centrul României) a pierdut, în deplasare, cu 1-3, în faţa formaţiei italiene Busto Arsizio, şi manşa decisivă a finalei Cupei CEV, a doua competiție continentală. În primul meci, italiencele câştigaseră cu 3-0. Anul trecut, Alba a jucat şi finala Ligii Campionilor, pe care pierdut-o, la Bucureşti, cu turcoaicele de la VakifBank Istanbul. În fotbal, Naţionala României a câştigat, acasă, cu 4-1 partida cu Insulele Feroe, din Grupa F a preliminariilor Campionatului European de anul viitor. În meciul de debut, românii pierduseră cu 1-2 în Suedia. Din grupă mai fac parte Spania, Norvegia şi Malta, iar la turneul final se califică primele doua clasate. Tragerea la sorţi pentru Euro 2020 va avea loc la Bucureşti, pe 30 noiembrie. Capitala Romaniei va găzdui, de asemenea, patru partide de la turneul final – trei in faza grupelor şi una în optimile de finală.