Retrospectiva săptămânii 24/02-02/03/2013
CCR a decis că ultimele modificări aduse la noul Statut al parlamentarilor sunt neconstituţionale...
Leyla Cheamil, 04.03.2013, 10:46
CCR a decis că ultimele modificări aduse la noul Statut al parlamentarilor sunt neconstituţionale
Motiv de disensiuni între puterea social-liberală de la Bucureşti şi opoziţia democrat liberală şi cea populistă, ultimele modificări aduse la noul Statut al parlamentarilor au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Opoziţia a contestat legalitatea majorării de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta o decizie de incompatibilitate luată de Agentia Nationala de Integritate şi care duce la demisia respectivului parlamentar. Opoziţia consideră ca noul statut conferă, astfel, parlamentarilor o superimunitate şi creeaza o diferenţiere faţă de alte categorii de demnitari, supuse controlului de integritate. Si presedintele Traian Basescu a criticat modificările aduse Statutului parlamentarilor, pe motiv că ele nu respecta standardele europene. In urma deciziei CCR, Legea privind statutul parlamentarilor se va întoarce în Legislativ pentru a fi rediscutată.
Doi judecători din CSM au fost revocaţi din functie, o premieră în justiţia românească
Pentru prima oară în istoria justiţiei din România, doi membri din Consiliul Superior al Magistraturii au fost revocaţi. Decizia a fost luată în cazul judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi a intervenit după ce magistraţii de la mai multe judecătorii au protestat faţă de amânarea repetată a revocării celor doi, decisă de majoritatea instanţelor din ţară. Reprezentanţii asociaţiilor le-au reproşat membrilor CSM că nu reprezintă interesele profesionale ale magistraţilor. Cei doi au reacţionat, atacând decizia de revocare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Aderarea României la Schengen – subiect central al discuţiilor oficialilor români cu cei europeni
Premierul român, Victor Ponta, le-a cerut, în această săptămână, miniştrilor implicaţi în demersul de aderare a României la Spaţiul Schengen să continue eforturile diplomatice si politice, indiferent dacă se va lua sau nu o decizie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 7-8 martie la Bruxelles. Aflat, marţi, în vizită oficială la Copenhaga, premierul a primit asigurări de la omologul sau danez, Helle Thorning-Schmidt, că România poate conta pe susţinerea Executivului danez în procesul de aderare la spatiul european de libera circulatie. Subiectul Schengen a fost discutat, la Amsterdam, şi de preşedintele Senatului de la Bucuresti, Crin Antonescu. Olanda s-a numărat printre statele membre ale UE care au blocat aderarea României, invocând insuficienţa reformelor din justiţie. Potrivit oficialului român, Olanda nu va mai fi un obstacol al admiterii României in Schengen, eventual în două etape, iar Executivul de la Haga separă acest proces de raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Oficialii olandezi au admis faptul că România este pe deplin pregătită din punct de vedere tehnic să intre în Schengen. Tema a fost abordata si de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, care a facut, luni si marti, o vizita la Bucuresti, prilejuita de aniversarea a 20 de ani de la aderarea tarii la Consiliul Europei. El s-a pronuntat în favoarea unei măsuri prin care Romania sa fie primita in spaţiul european de libera circulatie. Nu cred că, dacă ne vom închide ermetic frontierele, ne vom rezolva problemele”, a mai spus Jean-Claude Mignon. Pe de alta parte, preşedintele României, Traian Basescu, este de parere că decizia depinde exclusiv de voinţa politică a celorlalte state membre. El a recomandat, din nou, majorităţii parlamentare de la Bucureşti să ia măsurile necesare pentru a răspunde la problemele semnalate în raportul Comisiei Europene referitoare la reforma justitiei.
Masuri UE privind siguranta produselor din carne
România face, de la 1 martie, la recomandarea Comisiei Europene, teste pentru determinarea ADN-ului de cal în produsele alimentare etichetate ca având în compoziţie carne de vită. Masura este valabila pentru toate tarile membre ale UE. Acum mai bine de o luna a fost depistata, prima oara in Marea Britanie, oficial, frauda masivă ce a afectat numeroşi actori din sectorul agroalimentar în Europa. Frauda vizează produse preparate, congelate sau conservate, care ar trebui să fie pe bază de carne de vită tocată, dar care, in schimb, contin, partial sau total, carne de cal.
Mesajul Papei Benedict al XVI – lea pentru pelerinii romani
Simţiţi bucuria de a fi iubiţi de Dumnezeu! Acesta este îndemnul pe care l-a adresat credincioşilor Papa Benedict al XVI – lea, înainte de a se retrage, joi, de la conducerea Bisericii Catolice. Anunţată în timpul unei slujbe la Vatican, acum mai bine de două săptămâni, decizia sa de a renunţa, după propria voinţă, la Pontificat, a luat prin surprindere întreaga lume, fiind una inedită în istoria modernă a Bisericii Catolice. In vârstă de 85 de ani, Papa de origine germană a motivat această hotărâre prin faptul că starea şubredă de sănătate nu-i mai permite să-şi îndeplinească atribuţiile. In timpul ultimei sale audienţe, în faţa a peste 150.000 de persoane adunate în Piaţa Sfântul Petru, fostul Suveran Pontif s-a adresat pelerinilor în 11 limbi, între care şi română: „Lăudat să fie Isus Christos! Adresez un salut cordial credincioşilor de limbă română, mai ales celor de la Oradea. Îi primesc cu bucurie şi vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi şi comunităţile voastre. Vă binecuvântez din toată inima!” Succesorul fostului sef al Bisericii catolice va fi ales în urmatoarele saptamani.