Retrospectiva săptămânii 23 – 29.08.2015
Noul Cod Fiscal va fi reexaminat săptămâna viitoare/ Primele măsuri după pagubele din agricultură rezultate în urma secetei/ Controlorii de trafic aerian din România ameninţă cu greva generală...
Mihai Pelin, 29.08.2015, 09:15
Noul Cod Fiscal va fi reexaminat săptămâna viitoare în parlament
În urma discuţiilor de joi, liderii partidelor parlamentare de la Bucureşti au ajuns la un consens în ceea ce priveşte Codul fiscal, trimis Parlamentului spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis. Ei au convenit ca acesta să fie adoptat în forma iniţială, excepţie făcând doar data de la care vor intra în vigoare anumite prevederi, Luni, atât coaliţia guvernamentala PSD-UNPR-ALDE, cât şi PNL şi UDMR, din opoziţie, au convenit că actul normativ nu trebuie adoptat în grabă şi au renuntat la sesiunea parlamentară extraordinară, programată special pentru dezbaterea şi votarea Codului. Cererea de reexaminare va fi supusă votului în sesiunea ordinară care începe săptămâna viitoare. Anterior susţinut de Guvern şi votat în unanimitate de senatori şi deputaţi, Codul a fost retrimis în Parlament pentru că, susţine presedintele, aplicarea acestuia nu este sustenabilă.
Autorităţile române iau primele măsuri după pagubele din agricultură rezultate în urma secetei
145 de milioane de euro vor fi prevazuti în bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2016 pentru începerea reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, însă este nevoie de un acord politic pentru a putea aloca timp de şapte ani consecutivi o sumă similară, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. El a prezentat în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor de la Bucureşti un raport privind pagubele produse de seceta din acest an. Fermierii, care susţin că pierderile se ridică la două miliarde de euro, au cerut sprijinul guvernului pentru a nu intra în faliment. Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb – 70 la sută , floarea-soarelui – 60 la sută, rapiţă şi soia. Conform unor studii realizate de Banca Mondială, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii din România este nevoie de circa un miliard de euro.
Controlorii de trafic aerian din România ameninţă cu greva generală de la 1 septembrie
De la 1 septembrie, angajaţii Administraţiei Române de Trafic Aerian (ROMATSA) ar putea intra în grevă pe termen nelimitat, după ce negocierile dintre sindicalişti şi reprezentanţii Ministerul Transporturilor pe tema salarizării şi a condiţiilor în care lucrează angajaţii nu au ajuns la niciun rezultat concret. Sindicatele au cerut în repetate rânduri demisia directorul general al ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, între timp acesta fiind numit în funcţia de secretar de stat al Ministerului Transporturilor în urma unei decizii recente a premierului Victor Ponta. Nemulţumiţi de noul contract colectiv de munca, pe 15 iulie, controlorii de trafic au intrat în grevă de avertisment timp de două ore – o situaţie fără precedent pentru sistemul aerian românesc. Potrivit ROMATSA, care are în prezent, în jur de 1.500 de angajaţi, teritoriul României este tranzitat zilnic de 2.500-3.000 de aeronave.
Imigranţii care au început să sosească în Europa în ultimele zile ar putea ajunge şi în România
România nu resimte o presiune imigraţionistă crescută, ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, a declarat, joi, la Bucureşti, vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. El a mai spus că autorităţile române au decis, totuşi, să întărească măsurile de securitate la frontiera cu Serbia. La nivelul întregii Românii există şase centre regionale de cazare pentru solicitanţii de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20%.
Sindicatele din Educaţie cer mărirea salariilor.
Negocierile privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ din România vor fi reluate după 15 septembrie, când vor exista elemente concrete legate de aplicarea Legii Salarizării şi a noului Cod Fiscal, spune ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate la Guvern, în condiţiile în care sindicatele din Învăţământ cer mărirea salariilor cu 15%. Pe de altă parte, Executivul a aprobat, prin ordonanţă de Urgenţă, majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public sanitar, începând cu 1 octombrie.
Premierul român Victor Ponta a vizitat Chişinăul
În aceste timpuri grele, simţim sprijinul României, iar în prezent există condiţii optime pentru o apropiere strânsă între guvernele şi oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, a declarat presedintele moldovean Nicolae Timofti, în timpul unei întrevederi cu premierul român Victor Ponta, care s-a aflat, joi, la Chişinău, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova. Cei doi au discutat despre parcursul european al fostei republici sovietice, situaţia regională şi evoluţiile din zona transnistreană. Premierul Ponta s-a întâlnit şi cu noul său omolog de la Chişinău, pro-occidentalul, Valeriu Streleţ, care a evocat parteneriatul strategic dintre cele două state pentru integrarea europeană şi a mulţumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova. Cei doi au semnat un protocol prin care România şi Republica Moldova au prelungit până în anul 2020 implementarea acordului de asistenţă financiară în valoare de 100 de milioane de euro, bani puşi la dispoziţie de Bucureşti.
Jucătoarea română de tennis, Simona Halep revine pe locul 2 în clasamentul WTA
Jucătoarea română de tenis Simona Halep a urcat de pe locul trei pe doi în clasamentul mondial (WTA) în urma calificării în finala turneului de la Cincinnati (SUA), finală pe care a pierdut-o, însă, duminică, în faţa americancei Serena Williams. Pe poziţia 1 se menţine Serena Williams, iar pe trei se află rusoaica Maria Şarapova. În top 100 se află încă patru romance. Irina Begu se menţine pe locul 28 (cea mai bună clasare a carierei), Monica Niculescu, este pe 37, trei poziţii mai jos faţă de săptămâna precedentă, Alexandra Dulgheru a urcat o treaptă, pe 51 şi Andreea Mitu staţionează pe 74.
ans-serif”>Negocierile privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ din România vor fi reluate după 15 septembrie, când vor exista elemente concrete legate de aplicarea Legii Salarizării şi a noului Cod Fiscal, spune ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate la Guvern, în condiţiile în care sindicatele din Învăţământ cer mărirea salariilor cu 15%. Pe de altă parte, Executivul a aprobat, prin ordonanţă de Urgenţă, majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public sanitar, începând cu 1 octombrie.