Retrospectiva săptămânii 23.11 – 29.11.2014
Principalele evenimente ale săptămânii ce tocmai se încheie.
Roxana Vasile, 29.11.2014, 11:09
PSD, după prezidenţiale
Tensionat, lung, dar necesar – astfel califica premierul Victor Ponta Comitetul Executiv Naţional al PSD. A fost prima reuniune a unui for de conducere al social-democraţilor români după ce şeful executivului însuşi a pierdut recentele alegeri prezidenţiale. Ce s-a decis? Ca PSD să continue să guverneze ţara. După ce UDMR a hotărât să renunţe la a mai face parte din Executiv, populiştii din PPDD au anunţat că sunt dispuşi să intre într-o nouă coaliţie de guvernare alături de PSD-UNPR-PC şi Partidul Liberal Reformator. Impactantă pentru opinia publică a fost şi hotărârea Comitetului ca din rândurile partidului să fie excluşi trei membri marcanţi.
Victor Ponta: “Cei 80 de colegi care au votat pentru au considerat că este un moment în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui. Am vorbit despre viitor aici şi despre faptul că o echipă trebuie să fie coezivă ca să aibă o şansă să reziste în momente dificile.”
Că spiritele la Comitetul Executiv Naţional al PSD au fost încinse o atestă reacţia pentru presă a lui Marian Vanghelie, fost vice-preşedinte, unul din cei proaspăt excluşi: “Nu am văzut în viaţa mea asemenea execuţie nici la Partidul Comunist. Le e frică de un congres adevărat şi au vrut să ne dea afară din partid. O să rămâneţi surprinşi ce se va întâmpla şi cine vine cu mine.“
Congresul PSD va fi organizat la primăvară, în luna martie. Vor fi prezentate un nou proiect politic şi o nouă echipă; aceasta pentru ca PSD să scape de etichetele de ‘comunist’, ‘corupt’ şi ‘condus de baroni’.
Bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, afirmă că fenomenul corupţiei reprezintă cea mai mare problemă internă de siguranţă naţională, care duce la segregare economică şi socială şi la răsturnarea valorilor. De aceea – spune el – este necesar un proces de asanare morală a clasei politice. Potrivit procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, încrederea oamenilor în instituţia pe care o conduce a crescut. O indică numărul mare de denunţuri şi sesizări venite de la cetăţeni şi de la instituţiile publice, altele decât serviciile de informaţii, pe baza cărora au fost constituite 83% din dosarele din primele zece luni ale anului.
Laura Codruţa Kövesi: “Până în acest moment, în 2014, am primit peste 1.600 de sesizări de la persoane fizice şi juridice, faţă de anul 2010, când au fost primite doar 1.032. Cred că te adresezi unei instituţii doar atunci când ai încredere în ea şi atunci când ştii că există o şansă rezonabilă să primeşti soluţia corespunzătoare.” Numai anul acesta au fost condamnate pentru acte de corupţie 1.007 persoane.
O afacere de zeci de milioane de euro în vizorul anchetatorilor
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor este în vizorul DNA. Fosta şefă, Crinuţa Dumitrean, este, de marţi, în arestat preventiv pentru 30 de zile, iar fosta vicepreşedintă, Oana Vasilescu, este cercetată în libertate sub control judiciar într-un dosar în care fusese, deja, arestată Alina Bica, până de curând şefa DIICOT. Cele trei sunt acuzate de abuz în serviciu pe vremea când erau membre ale Comisiei centrale care se ocupă de restituiri de terenuri confiscate pe timpul regimului comunist.
În 2011, ele ar fi acceptat să-i plătească despăgubiri de trei ori mai mari unui om de afaceri pentru un parc din Bucureşti. Prejudiciul depăşeşte 60 de milioane de euro. Cum din Comisie făceau parte inclusiv deputatul democrat-liberal Cătălin Teodorescu şi cel al UDMR, Marko-Attila Gabor, procurorii au cerut încuviinţarea Camerei Deputaţilor pentru reţinerea lor. Nici omul de afaceri Dorin Cocoş nu ar fi străin de cele întâmplate. Fostul soţ al liderului Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, candidată, anul acesta, la Preşedinţia României, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni în sprijinul cererii de despăgubire.
Microsoft – un dosar cu nume grele
Senatorul UNPR, Şerban Mihăilescu, fost secretar general al Guvernului, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile în „dosarul Microsoft”, privitor la achiziţionarea de licenţe IT pentru şcolile din România. Parlamentarul este acuzat că ar fi cerut mită pentru a face trafic de influenţă în favoarea firmei Fujitsu Siemens Computers, intermediarul licenţelor Microsoft.
Suspectată de abuz în serviciu, şi fostul ministru social-democrat al educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost pusă sub acuzare în acelaşi dosar în care DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a 9 foşti miniştri din guvernări atât de dreapta, cât şi de stânga. Implicaţi şi ei în această poveste, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, fostul ministrul al comunicaţiilor Gabriel Sandu şi primarul oraşului Piatra Neamţ (nord-est), Gheorghe Ştefan, ar putea rămâne în arest pentru încă 30 de zile, magistraţii instanţei supreme prelungindu-le mandatele de arestare preventivă.
Republica Moldova la ora alegerilor
De rezultatul alegerilor parlamentare de duminică, din Republica Moldova ex-sovietică, majoritar românofonă, depinde încotro se va îndrepta ţara – către Occident sau înapoi către Rusia. Electoratul este favorabil, potrivit sondajelor de opinie, celor trei partide pro-europene care sunt reprezentate în parlament şi care, împreună, vor obţine aproximativ 40% din voturi. Aceleaşi sondaje dau, însă, Partidul Comuniştilor drept formaţiunea cu cei mai mulţi votanţi – circa 20%. La Bucureşti, unde clasa politică susţine parcursul european al Chişinăului, rezultatul scrutinului este aşteptat cu interes.