Retrospectiva săptămânii 23.06 – 29.06.2024
Sumar: Euro-summit; Euro-zonă; NATO; Politică la București; Politică în provincie; Euro-fotbal
Bogdan Matei, 29.06.2024, 11:00
Euro-summit
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Agenda discuțiilor dintre șefii de stat și de guvern ai Celor 27 a fost dominată de numirile la conducerea instituţiilor comunitare, în urma euroscrutinului de pe 9 iunie.
Ca și în trecutul mandat, cele trei mari familii politice continentale și-au împărțit funcțiile de top. Fapt anticipat de toată lumea, conservatoarea germană Ursula von der Leyen a căpătat, din nou, şefia Executivului comunitar şi va primi, luna viitoare, votul de învestitură în Parlamentul European. Noua şefă al diplomaţiei europene va fi actualul premier liberal eston Kaja Kallas, iar Consiliul European va fi gestionat de socialistul portughez Antonio Costa, fost premier la Lisabona.
Malteza Roberta Metsola, de la populari, rămâne președintă a Parlamentului pentru încă cel puțin doi ani și jumătate, când, foarte probabil, îi va ceda funcția unui socialist. Portofoliul care-i va reveni României în viitoarea Comisie se negociază încă.
Comentatorii spun că Bucureștiul și-ar dori Economia, dar e greu de crezut c-o va obține și se va mulțumi cu Extinderea, iar viitorul comisar român va trebui să gestioneze dosarele privind admiterea Republicii Moldova (românofonă), Ucrainei și țărilor din Balcanii de Vest.
Euro-zonă
Comisia Europeană a constatat că România nu îndeplineşte condiţiile pentru a putea adopta moneda unică europeană. Este concluzia unui raport dat publicităţii la Bruxelles, în care este analizată situaţia din statele membre ale Uniunii ce nu fac parte din zona euro, dar au acest obiectiv: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Potrivit Executivului comunitar, România n-a bifat niciunul din cele patru criterii necesare: stabilitatea preţurilor, situaţia finanţelor publice, rata de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung.
NATO
Cele 32 de țări membre ale NATO l-au numit, miercuri, pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al Alianţei. Rutte (57 de ani) va prelua şefia NATO pe 1 octombrie, de la norvegianul Jens Stoltenberg, care este în funcție de zece ani.
„Știu că voi lăsa NATO pe mâini bune” – a scris Stoltenberg pe reţeaua X. Analiştii spun că, pe lângă dosarul Ucrainei invadate de trupele ruse, Rutte va trebui să gestioneze şi relaţiile transatlantice, care ar putea fi complicate de revenirea la Casa Albă a republicanului Donald Trump, mefient faţă de aliaţii din Europa, cărora le reproşează că nu investesc destul în apărare.
Presa occidentală scrie că numirea lui Rutte a devenit o formalitate, după retragerea din cursă, din lipsă de sprijin, săptămâna trecută, a președintelui român Klaus Iohannis. Presa de la Bucureşti aminteşte că Rutte este un personaj mai degrabă impopular aici, din cauza îndelungatei sale opoziţii, ca şef al guvernului de la Haga, faţă de admiterea României în Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.
Politică la București
Fosta jurnalistă Elena Lasconi, primarul reales al municipiului Câmpulung Muscel (sud), e noua preşedintă a Uniunii Salvaţi România (în opoziţie în Parlamentul de la Bucureşti şi afiliată grupului RENEW în cel european). Ea a primit 68% din opţiunile exprimate online de membrii cu drept de vot ai partidului. Lasconi a afirmat că, acum, începe reconstrucţia USR. Instalarea ei are loc după ce fostul lider, Cătălin Drulă, a demisionat ca urmare a rezultatelor de la alegerile locale şi europarlamentare de pe 9 iunie, când USR, asociată cu PMP şi cu Forţa Dreptei în Alianţa Dreapta Unită, s-a situat mult în urma PSD şi PNL (la co-guvernare) şi a AUR (opoziţia naţionalistă).
Politică în provincie
Biroul Electoral Central (BEC) din România a anulat alegerile pentru funcţia de primar în comuna-staţiune estivală Costineşti, din județul Constanța (sud-est) şi a dispus repetarea scrutinului de pe 9 iunie pe data de 7 iulie. BEC a admis cererea de anulare a alegerilor formulată de Partidul Social Democrat – filiala Constanţa. La Costineşti, scrie presa română, numărarea voturilor exprimate la alegerile locale de pe 9 iunie a fost repetată de şase ori, în final fiind desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul PNL, în detrimentul celui social-democrat, la o diferenţă de un singur vot. Într-o adresă înaintată de Biroul Electoral de Circumscripţie Costineşti către BEC au fost menţionate, pe baza documentelor justificative, mai multe nereguli, inclusiv faptul că două persoane, între care un cetăţean ucrainean, au votat fără a avea acest drept.
Euro-fotbal
Echipa națională de fotbal a României s-a calificat în optimile Campionatului European din Germania, după egalul, 1-1, cu Slovacia, de miercuri seară, de la Frankfurt. Golul României a fost marcat de Răzvan Marin, din penalty, iar reușita acestuia a dus la câștigarea grupei de formația antrenată de Edward Iordănescu. În primele două partide din grupă, românii au bătut Ucraina cu 3-0 și au pierdut, 0-2, cu Belgia. Toate cele patru echipe din grupă au acumulat câte patru puncte, iar România a fost lider grație golaverajului. În optimi, pe 2 iulie, România va întâlni Olanda, pe celebra Allianz Arena din Munchen. Mii de români au ieșit după meciul cu Slovacia pe străzi, în marile orașe ale ţării, pentru a-şi manifesta bucuria pentru calificare. De la Europeanul din 2000, România nu mai ajunsese în fazele eliminatorii ale unui turneu final continental sau mondial și e pentru prima oară în istorie când câștigă grupa.