Retrospectiva săptămânii 23.06 – 29.06.2019
România îşi încheie preşedinţia Consiliului UE/ Reglementări pentru votul în diaspora/ Critici şi recomandări ale Comisiei de la Veneţia pentru Romania/ România a pierdut semifinala cu Germania de la EURO U21
Leyla Cheamil, 29.06.2019, 11:08
România îşi încheie preşedinţia Consiliului UE
Pe 30 iunie se încheie mandatul României la preşedinţia Consiliului UE – primul în care Bucureştiul a asigurat, timp de şase luni, responsabilitatea de a prezida cele 28 de state membre ale blocului comunitar. Cele patru teme care au reprezentat baza agendei de lucru au fost “Europa convergenţei”, “Europa siguranţei”, “Europa, actor global” şi “Europa valorilor comune”. Mandatul ţării la preşedinţia Consiliului UE a fost marcat de momente cheie precum summit-ul de la Sibiu care a avut loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, sau alegerile pentru Parlamentul European din 23 – 26 mai. Mandatul a fost apreciat drept unul de succes, atât de către premierul Viorica Dăncilă, căt şi la Bruxelles. Peste 90 de dosare legislative importante au fost finalizate în timpul mandatului românesc, a amintit şi şeful statului, Klaus Iohannis, care a prezentat, recent, la summitul de vară al Uniunii, un bilanţ al preşedinţiei româneşti la Consiliul UE. Principalele dosare vizează Uniunea Bancară, îmbunătăţirea regimului de muncă şi al drepturilor sociale, aprofundarea Pieţei Unice, decarbonizarea transportului şi progresul privind consolidarea Europei digitale.
Reglementări pentru votul în diaspora
Românii din afara ţării vor putea să voteze trei zile, iar votul prin corespondenţă va fi extins şi la alegerile prezidenţiale. Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor electorale a aprobat, joi, în unanimitate raportul care cuprinde aceste modificări şi care va fi trimis celor două camere spre aprobare. Comisia parlamentară specială a mai decis ca listele suplimentare din străinătate să se genereze electronic, în momentul în care se înregistreză în sistem datele persoanelor ale fiecărui alegător care se prezintă la secţia de votare. De asemenea, s-a mai hotărât ca Ministerul de Externe să ceară statelor străine să anunţe numărul de cetăţeni români care se află pe teritoriile lor. Decizia vine după ce, la alegerile europarlamentare din 26 mai, românii din diaspora au stat la cozi interminabile la secțiile de votare, iar unii dintre ei nu au reușit să voteze. Modificările la legile electorale vor fi trimise, luni, Senatului ca primă cameră sesizată pentru adoptare, iar apoi Camera Deputaţilor, ca for decizional, le va dezbate şi aproba în plenul programat miercuri.
Critici şi recomandări ale Comisiei de la Veneţia pentru Romania
Comisia de la Venetia, organ consultativ al Consiliului Europei, aduce noi critici modificărilor din 2018 la legislaţia din justiţie şi face un apel la autorităţile române să limiteze drastic emiterea de ordonanţe de urgenţă în acest domeniu. Practica de a modifica legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, se arată într-un document adoptat luni, slăbeşte posibilitatea de verificare a guvernului, este contrară principiului separaţiei puterilor în stat şi perturbă stabilitatea legislativă. În ceea ce priveşte Secţia specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, recent înfiinţată, experţii Comisiei susţin că motivele înfiinţării ei rămân neclare. Mai mult, atrag atenţia că aceasta riscă să fie un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că mesajul transmis de Comisia de la Veneţia este cât se poate de clar: guvernanţii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar, prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.
Noua lege a pensiilor – adoptată în Parlamentul de la Bucureşti
Noua lege a pensiilor din sistemul public a fost adoptată, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, după ce a fost reexaminata, întrucât fusese declarată parţial neconstituţională de CCR. Aceasta prevede o creştere treptată a punctului de pensie, de la 1.265 de lei la 1 septembrie, anul acesta, la 1.775 de lei în 2020 şi la 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţa se va indexa anual cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului mediu brut realizat, potrivit proiectului. Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariu, iar cei cu vechime între 10 şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă la fel câte un procent. De asemenea, potrivit noii Legii a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Deşi nu a existat niciun vot împotriva, opoziţia a criticat noua lege a pensiilor despre care a spus că este un demers electoral.
România a pierdut semifinala cu Germania de la EURO U21
Selecţionata României a fost învinsă de Germania cu scorul de 4-2, joi seara, la Bologna, în semifinalele Campionatului European de fotbal Under-21 din Italia şi San Marino. In cealaltă semifinală, Spania a trecut de Franta cu 4-1. Românii au ajuns în penultima fază a competiţiei după ce au câştigat Grupa C, cu victorii clare în primele doua jocuri, 4-1 cu Croatia si 4-2 cu Anglia, si o remiza, 0-0, cu Franta. Tinerii tricolori au făcut un turneu foarte bun şi, prin calificarea în semifinale, şi-au asigurat participarea la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Tokyo.