Retrospectiva săptămânii 23/06-29/06/2013
Accident rutier în Muntenegru, premierul român, în Asia Centrală , FMI avizeaza doua evaluari, Steaua Bucuresti scapa de sanctiunile UEFA
Mihai Pelin, 29.06.2013, 05:14
18 români au murit într-un accident rutier în Muntenegru
În România, miercuri a fost zi de doliu naţional, în memoria celor 18 români care şi-au pierdut viaţa, duminica, într-un accident rutier în Muntenegru. Şi autorităţile din fosta republica iugoslava au decretat zi de doliu naţional, în semn de respect faţă de cei disparuti. Alte 29 de persoane rănite şi care au fost internate, iniţial, în spitale din Podgoriţa, au fost aduse la spitale din Bucureşti cu 2 aeronave militare româneşti. Un al treilea avion a adus în Romania trupurile neinsufleţite ale celor care şi-au pierdut viaţa în această cumplită tragedie. Cu sprijinul armatei, operaţiunea medicală întreprinsă a fost una fără precedent, dată fiind complexitatea cazului şi numărul mare al celor care au murit sau care au suferit răni. 40 de medici şi asistente medicale au fost mobilizaţi pentru repatrierea celor implicaţi în accident. Autocarul cu turişti români a căzut într-o prăpastie, în canionul Morača. Autorităţile din Muntenegru încearcă să valorifice datele din tahograf, un dispozitiv legat la cutia de viteze şi computerul de bord al autocarului, care stochează informaţiile de parcurs, cum ar fi kilometrajul, viteza, schimbarea şoferilor, controalele şi eventualele greşeli. Din ancheta autorităţilor de la Podgoriţa reiese că, în momentul în care autocarul a ieşit dintr-un tunel rutier cu viteză mare, carosabilul era umed şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului în curbă. La Bucureşti, procurorii au început audierea raniţilor care pot da detalii despre circumstanţele în care s-a produs tragicul accident, cel mai grav din ultimii 15 ani în care au fost implicaţi turişti români.
Premierul român, Victor Ponta, a început un turneu asiatic cu un caracter preponderent economic
Premierul Victor Ponta se află într-un turneu în patru state asiatice – Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, China – menit sa atraga investiţii în România. Prima etapă a fost Azerbaidjan, unde, în cadrul discuţiilor fost abordată şi recenta decizie a consorţiului azer Şah Deniz, care a optat pentru o alta ruta de transport al gazelor caspice către Europa decât Nabucco, proiect susţinut de UE şi din care face parte şi România. Preferat de azeri a fost Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Ambele gazoducte au fost concepute pentru a reduce dependenta energetica a UE fata de Rusia. Nabucco West urma sa lege Turcia de Austria, via Bulgaria, România şi Ungaria însă acum, după eşecul acestuia, Victor Ponta a declarat că România se va concentra pe alte proiecte cu autoritatile azere, precum AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania – Interconector). AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte azere si georgiene si lichefierea intr-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde gazul ar fi transportat pe mare in Romania. O altă variantă care ar putea fi luată în calcul de către autorităţile române ar fi exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră sau a gazelor de şist. România consumă anual 14 miliarde de metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă.
Conducerea FMI a avizat ultimele două evaluări ale acordului preventiv încheiat cu România
Consiliul Director al FMI a avizat ultimele două evaluări ale acordului cu România, care a fost încheiat astfel cu succes. FMI a pus la dispoziţia ţării noastre şi ultima tranşă din acord, în valoare de 520 de milioane de euro. Acordul de cinci miliarde este însă unul de tip preventiv, iar România nu a tras fonduri din acesta şi nici nu intenţionează să o facă, susţin oficialii de la Bucureşti. Printre ţintele prevăzute în acordul stand-by cu Fondul s-au numarat reducerea arieratelor bugetului de stat, precum şi privatizarea CFR Marfa, una dintre companiile de stat cu mari pierderi şi datorii. Ultimul acord stand-by a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea celui început în 2009. Odată încheiat cel in curs, autorităţile române afirmă că se gândesc, deja, la o nouă înţelegere cu FMI.
Steaua Bucureşti, campioana României la fotbal, scapă de sancţiunile drastice pe care UEFA le putea dicta, în cazul ei, pentru corupţie
UEFA nu a exclus campioana Romaniei la fotbal, Steaua Bucuresti, din cupele europene, după ce echipa a fost cercetata într-un dosar de corupţie. Timp de cinci ani, clubul bucureştean trebuie să evite, însă, alte sanctiuni pe linie sportiva, altfel pedeapsa cu suspendare pe termen de un an se va aplica automat. Forul european a deschis acest dosar dupa ce finanţatorul Stelei, George Becali, a fost condamnat la închisoare pentru dare de mită într-un caz din 2008. Atunci, Becali a încercat să ofere 1,7 milioane de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj pentru a învinge în ultima etapă a campionatului pe rivala Stelei în lupta pentru titlu, CFR Cluj. În această ediţie, Steaua are şanse mari să ajungă în grupele Ligii Campionilor, iar o calificare ar aduce la bugetul clubului peste 20 de milioane de euro, sumă care i-ar asigura finanţarea fără ca Becali, aflat în închisoare, să mai contribuie financiar la susţinerea acestuia. În turul II preliminar al Ligii Campionilor, Steaua va întâlni, pe 16 iulie, campioana Macedoniei, FK Vardar Skopje.