Retrospectiva săptămânii 22.05 – 28.05.2022
Sumar Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel / Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor în Marea Neagră, a intrat în vigoare
Leyla Cheamil, 28.05.2022, 13:00
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel
Şeful statului român, Klaus Iohannis, a vorbit, joi, la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului de la Bruxelles de la sfârşitul acestei luni. Principalul subiect de pe agenda summitului este sprijinul umanitar şi financiar pentru Ucraina. Siguranţa alimentară, energia, securitatea şi apărarea au constituit temele de discuţie dintre şeful statului român şi preşedintele Consiliului European. Între timp, continuă ofensiva forțelor ruse asupra Ucrainei vecine, unde situația este dificilă. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a precizat că, de la declanșarea crizei ruso-ucrainene, pe 24 februarie, în România au intrat peste un milion de cetățeni ucraineni.
Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor în Marea Neagră, a intrat în vigoare
Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor în Marea Neagră, a fost promulgată, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis. Noua formă a legii este mai prietenoasă cu investitorii şi ar trebui să aducă câştiguri şi companiilor şi statului, spun reprezentanţii guvernului. După adoptarea proiectului de lege în Camera Deputaţilor, ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, a spus că noile reglementări asigură stabilitate, predictibilitate, dar şi un preţ mai mic la gaze pentru consumatorii casnici. Legea prevede un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri. Pe toată durata derulării acordurilor referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor au dreptul de a comercializa, în mod liber, hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de aceştia, în condiţiile legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Potrivit documentului, România va avea întâietate la extragerea zăcământului, iar profitul se va împărţi între statul român, care va încasa 60% şi investitori – 40%. Primele gaze ar urma să fie extrase în luna iunie, prin proiectul derulat de compania Black Sea Oil&Gas. Estimările arată că un miliard de metri cubi vor fi livraţi anual prin această exploatare, acoperind, astfel, 10% din necesarul României.
Moştenitorul Coroanei Marii Britanii, Prinţul Charles, în vizită în România
Aflat într-o nouă vizită în România,după o întrerupere în anii de pandemie, moştenitorul Coroanei Marii Britanii, Prinţul Charles, s-a întâlnit, miercuri, la București, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și custodele Coroanei Române, Margareta. Discuțiile au vizat criza refugiaţilor ucraineni şi ajutorul dat de România ţării vecine în contextul invaziei ruse. Şeful statului l-a informat pe Prinţul de Wales despre hub-ul umanitar de la Suceava şi coordonarea eforturilor de sprijin din partea mai multor state în beneficiul Ucrainei. Cei doi au discutat și despre relaţiile bilaterale şi Parteneriatul strategic româno-britanic, despre soluţii de limitare a efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, dar şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice.
La întrevederea cu şeful Guvernului, Prinţul Charles a fost interesat de politicile României în domeniul energiei verzi şi regenerabile. Nicolae Ciucă şi-a exprimat deschiderea pentru susţinerea investiţiilor în energia verde, cu precădere cea eoliană offshore în care companiile britanice sunt aşteptate să investească în perioada următoare. Alături de Custodele Coroanei Române, Margareta, Prinţul Charles a vizitat centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat la București, unde a discutat cu refugiaţi şi cu voluntari care îi sprijină. Moștenitorul Coroanei Marii Britanii a ajuns, pentru prima data, în România, în 1998. El susţine fundaţii şi programe care pregătesc meşteri, protejează patrimoniul cultural sau biodiversitatea Transilvaniei. Prin Fundaţia Prinţul de Wales România, Alteţa Sa Regală a dezvoltat şi programe de susţinere a micilor fermieri şi un program special în sprijinul militarilor români răniţi în Afganistan şi Irak.
Executivul de la București a aprobat un nou pachet de măsuri sociale și economice
Executivul de la București a anunțat, luni, un nou pachet de măsuri sociale şi economice convenit de coaliţia de guvernare, în condițiile în care un val de scumpiri fără precedent afectează populația țării. Acest pachet, în valoare de 1,1 miliarde de euro, urmează să intre în vigoare de la 1 iulie. Între măsuri se numără amânarea, pentru nouă luni, a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă. S-a hotărât, de asemenea, acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaţilor din sistemul public, precum şi acordarea unui sprijin unic de 700 de lei (140 de euro) pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei (400 de euro).
În același timp, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public. Este vorba despre diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile şi asistenţa socială, suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie, precum şi creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro). Tot luni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar restul în prima parte din iulie. Pe 9 mai, Guvernul de la București a aprobat măsura referitoare la tichetele sociale care vor fi acordate mai multor categorii de persoane aflate în risc de sărăcie extremă. Peste trei milioane de români vor beneficia, o dată la două luni, de un voucher social în valoare de 250 de lei (50 de euro).