Retrospectiva săptămânii 21.07-27.07.2024
Sumar: Reuniunea diplomației române 2024/ România și tranziția la energie verde/ Resturi de dronă de provenienţă rusească în România/ Secetă severă în România/ Participarea României la Jocurile Olimpice
Corina Cristea, 27.07.2024, 11:00
Reuniunea diplomației române 2024
“România a devenit, în ultimul deceniu, un actor regional, european şi internaţional credibil, implicat şi respectat, un real furnizor de stabilitate şi securitate” – a subliniat șeful statului român, Klaus Iohannis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, care i-a reunit timp de două zile la București pe şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti. Președintele le-a transmis diplomaţilor români că obiectivele majore de politică externă rămân în continuare consolidarea rolului şi a influenţei în UE şi în NATO, aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA şi diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele.
Klaus Iohannis a declarat că rămâne un susţinător puternic al procesului de extindere a UE, iar ca stat membru al NATO, Bucureștiul are un rol constructiv şi de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate şi de stabilitate. Și aderarea la Schengen a fost evocată la reuniunea diplomaţilor români, preşedintele subliniind că ridicarea controalelor şi la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar. La fel și aderarea ţării la OCDE, context în care șeful statului a îndemnat la sporirea efortului interinstituţional pentru finalizarea cu succes a acestui proces în cel mai scurt timp.
România și tranziția la energie verde
“Doar cu securitate energetică, energie accesibilă pentru economie şi populaţie şi competitivitate economică se poate face pasul decisiv spre următorul obiectiv esenţial – obţinerea de energie curată, verde”. Declarația a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă de la București, la care au luat parte reprezentanţi ai sectorului public şi privat din întreaga Europă şi din Statele Unite. România îmbunătăţește capacităţile de interconectare cu toate ţările din jur, cu Bulgaria și Grecia, dar și cu Turcia, Azerbaidjan și Georgia, iar pentru a deveni mai rezistentă la şocuri regionale sau globale investește în noi capacităţi de obţinere a energiei din surse regenerabile şi urmărește dublarea capacităţii nucleare, a mai spus premierul.
Acesta a menționat proiectul Neptun Deep de explorare a gazelor în Marea Neagră și a evidenţiat sprijinul acordat de SUA în proiecte energetice strategice din domeniul nuclear. În cadrul forumului a fost semnat și un parteneriat între Nuclearelectrica și două companii americane, proiect prin care o fostă termocentrală pe cărbune este transformată într-o centrală nuclear-electrică modernă.
Resturi de dronă de provenienţă rusească în România
Resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii tulcene Plauru (sud-estul României), după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, a informat Ministerul Apărării Naţionale de la București. Alte trei drone au ajuns în spaţiul aerian românesc şi joi noaptea, când Rusia a reluat atacurile. În cele două nopţi, populaţia din zonă a fost atenţionată prin mesaje RO-ALERT, iar Forţele Aeriene Române au ridicat de la sol aeronave militare pentru monitorizare şi supraveghere. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i s-a transmis protestul ferm al autorităţilor române şi a fost subliniat caracterul iresponsabil al acestor lovituri militare. La rândul său, NATO a precizat că nu vede în acest incident niciun semn al vreunui atac intenţionat al Moscovei asupra teritoriului Alianţei, un comentariu pe care l-a mai făcut şi în alte ocazii similare.
Secetă severă în România
Pe fondul secetei severe, furnizarea apei a fost restricționată în câteva sute de oraşe, comune şi sate din România. Mulți agricultori spun că au pierdut culturile, mai ales acolo unde nu se poate iriga, iar în încercarea de a veni în sprijinul celor afectați, autoritățile discută cu băncile pentru a găsi soluții pentru acoperirea ratelor și dobânzilor la creditele pentru fermierii care se confruntă cu seceta. Aceasta în condițiile în care suprafaţa calamitată până în prezent este de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă. Veştile de la specialişti nu sunt bune nici pentru perioada următoare. În prezent, gradul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare din ţară a coborât uşor sub 80%, iar cei de la „Apele Române” estimează că tendinţa de scădere se va menţine. Debitul Dunării la intrarea în ţară este sub media multianuală a lunii iulie, dar nu sunt probleme de alimentare pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Participarea României la Jocurile Olimpice
“Participarea României la Jocurile Olimpice este un motiv de mândrie pentru noi toţi şi sunt sigur că în aceste zile pline de emoţii vom fi mai aproape unii de alţii. Sportul face parte din ceea ce suntem noi ca naţiune, identitate dezvoltată şi construită de peste un secol, cu rezultate care au rămas şi astăzi repere la nivel internaţional”, a declarat președintele Klaus Iohannis la Paris, joi, la inaugurarea Casei României, deschisă la sediul Ambasadei României în Franța, cu o zi înaintea ceremoniei de începere a Jocurilor Olimpice de Vară. “Sportivii prezenţi la Paris au datoria de a continua povestea primei medalii obţinute de România la Jocurile Olimpice, în 1924, tot în capitala Franţei, a declarat şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu – „Nu pot să nu mă gândesc că, acum 100 de ani, tot la Paris, am deschis acest drum cu o medalie de bronz, iar nouă ne revine plăcuta misiune de a continua această poveste frumoasă de a îmbogăţi tezaurul României cu mai multe medalii olimpice strălucitoare şi de a ne bucura de o ediţie a Jocurilor Olimpice la cel mai înalt nivelˮ. Lotul României la competiția care se va încheia pe 11 august este format din 106 sportivi.