Retrospectiva săptămânii 21/07-27/07/2013
Vizita premierului Victor Ponta în Spania; Misiunea comună, la Bucureşti, a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale; Privatizarea CFR Marfă
Corina Cristea, 27.07.2013, 08:37
Vizita premierului Victor Ponta în Spania
Şeful executivului de la Bucureşti, Victor Ponta, a făcut la începutul acestei săptămâni o vizită la Madrid, unde a avut convorbiri cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy. Discuţiile au vizat, în principal, intensificarea relaţiilor politice, atragerea de investitori spanioli şi identificarea unor măsuri de protejare şi integrare a românilor care formează cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania. Bucureştiul şi Madridul au numeroase proiecte comune şi vor să dezvolte şi alte parteneriate – a declarat premierul Ponta după întâlnirea, cu primul-ministru spaniol, cei doi amintind că în primul semestru al anului relaţiile comerciale au crescut cu aproape 15%, faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Premierul Victor Ponta a remarcat că România a primit din partea guvernului de la Madrid tot sprijinul pentru emigranţii români şi că în Spania nu a existat niciodată o politică sau o idee de discriminare sau de denigrare a românilor. Înainte de a fi primit de regele Spaniei, Juan Carlos, şeful guvernului de la Bucureşti s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii românesti din zona Madridului.
Misiunea comună, la Bucureşti, a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale
În contextul în care România doreşte să încheie un nou acord de tip preventiv cu instituţiile financiare internaţionale, la Bucureşti se află o misiune comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Precedentul acord, de acelaşi tip, s-a finalizat, cu succes, în iunie. Experţii internaţionali au discutat cu reprezentanţii ministerelor Economiei şi de Finanţe, cu sindicatele şi cu Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie şi au avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Potrivit şefului statului, obiectivele noului acord ţin de consolidarea macroeconomică, legea salarizării şi continuarea reformelor structurale. O altă prioritate pentru România este cum să creeze şi să menţină creşterea economica care vine la un loc cu crearea de locuri de muncă. Discuţiile pentru un nou acord al României cu FMI au ca bază macroeconomică o estimare de creştere a PIB de 1,9% în acest an. Anterior, Fondul Monetar Internaţional şi autorităţile române estimaseră o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.
Privatizarea CFR Marfă
Misiunea creditorilor internaţionali a făcut şi o vizită la guvern, la scurt timp după ce premierul a anunţat că a fost adoptată hotărârea privind privatizarea CFR Marfă. În iunie, Grup Feroviar Român – cea mai mare companie privată de transport feroviar de marfă din România, parte a grupului Grampet, a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind 202 milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiuni. GFR şi-a asumat investiţii de circa.200 de milioane de euro. Privatizarea CFR Marfă ar putea fi, însă, anulată, dacă nu este avizată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a anunţat premierul. Victor Ponta a mai spus că în cazul în care, ipotetic, CSAT nu va aviza privatizarea, există şi un plan B – manager privat, restructurarea companiei şi încercarea de a o aduce acolo unde era în 2008, adică pe profit. Prima sedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ar urma să aibă loc în septembrie, dar, potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, CSAT nu avizează contracte de privatizare. Sindicatele reclamă pasivitatea autorităţilor în salvarea societăţii şi a locurilor de muncă şi ameninţă cu greva generală.
Raport Economist Intelligence Unit
Firma britanică de analiză şi consultanţă Economist Intelligence Unit apreciază că, susţinută de recoltele bune şi de creşterea exporturilor către ţări care nu sunt membre ale UE, România va înregistra in 2013 o creştere economică de 2,4%. În acelaşi timp, rata inflaţiei va ajunge, la sfârşitul anului, la nivelul de 3,4%. Totodată, analiştii estimează un curs de schimb de 4,65 lei pentru un euro şi de 3,55 lei pentru un dolar. Un raport al EIU, subliniază că, de anul viitor şi până în 2017, ritmul de creştere anuală se va accelera, totuşi el nu va depăşi 4%. Şi producţia industrială va creşte cu 3,6% în 2013. Firma britanică atrage atenţia, însă, că un şoc extern sau o recesiune mai amplă în zona euro ar putea afecta prognozele sale pentru 2013. În România, percepţia situaţiei economice naţionale rămâne stabilă, răspunsurile pozitive situându-se, însă, la un nivel foarte redus, potrivit celui mai recent Eurobarometru. Cele mai importante probleme cărora românii spun că trebuie să le facă faţă în prezent sunt situaţia economică (44%), creşterea preţurilor (35%) şi şomajul (33%).
Succese ale echipelor româneşti de fotbal în Cupele europene
Trei echipe româneşti de fotbal – Petrolul Ploieşti, Pandurii Tg. Jiu şi Astra Giurgiu, s-au calificat în turului III preliminar al Europa League după ce au trecut de Vikingur Gota (Feroe), Levadia Tallinn (Estonia) şi, respectiv, de Omonia Nicosia (Cipru). În etapa următoare, Petrolul va juca cu olandezii de la Vitesse Arnhem, Pandurii cu Hapoel Tel-Aviv (Israel), în timp ce Astra îi va înfrunta pe slovacii de la AS Trencin. Campioana României, Steaua Bucureşti, a învins, la rândul ei, echipa macedoneană Vardar Skopje şi s-a calificat în turul III preliminar al Ligii Campionilor, unde va întâlni pe Dinamo Tbilisi (Georgia).