Retrospectiva săptămânii 21.02.- 27 .02.2021
SARS-CoV-2 România/ Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, prin videoconferinţă/ Bugetul României pe 2021, în dezbaterea Parlamentului/Proteste și nemulțumiri financiare
Leyla Cheamil, 27.02.2021, 11:30
SARS CoV-2 în România
În România se remarcă o tendinţă de creştere a ratei de incidenţă la nivel naţional a noilor infectări cu COVID-19, în ultimele două săptămâni, potrivit unei analize a Institutului Naţional de Sănătate Publică, actualizate şi publicate miercuri. Datele colectate arată că, în majoritatea judeţelor şi în municipiul Bucureşti, se înregistrează o rată de incidenţă cumulată de peste o sută de cazuri la suta de mii de locuitori, iar majoritatea cazurilor sunt în zone urbane. Până acum, în țară au fost confirmate mai mult de 790.000 de cazuri de infectare cu SARS CoV-2. Dintre acestea, peste 730.000 au fost declarate vindecate. Numărul deceselor associate COVID-19 a depășit 20.000 de la debutul pandemiei.
În ceea ce priveşte campania de vaccinare, miercuri a început imunizarea cadrelor didactice. Astfel, până pe 10 martie, vor fi vaccinaţi peste 60.000 de profesori care se adaugă celor 42.000 deja vaccinati. Datele centralizate la nivelul Uniunii Europene arată că rata de imunizare în România este una dintre cele mai bune, țara situându-se pe a treia poziție din acest punct de vedere. O preocupare o constituie şi răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului, iar autorităţile de la București iau în calcul o metodologie specifică pentru a identifica din timp eventuala apariţie a altor mutaţii pe teritoriul României.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus că nu se poate exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus, având în vedere faptul că noile tulpini sunt mai contagioase, pericol subliniat și de experții în politici de sănătate publică. De vineri, autorităţile au schimbat, modul în care se calculează rata de incidenţă; astfel, sunt incluse focarele din fiecare localitate. Secretarul de stat al Ministerului de Interne doctorul Raed Arafat a explicat că, dacă nu apar noi focare într-o localitate, incidenţa va fi nesemnificativă.
Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, prin videoconferinţă
Joi și vineri – reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferinţă, România fiind reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Sesiunea virtuală de joi a fost dedicată coordonării gestionării pandemiei, iar cea de vineri securităţii şi apărării. Şefii de stat şi de guvern din statele blocului comunitar au făcut apel la menţinerea de restricţii fermeˮ şi la accelerarea vaccinării, pentru a opri răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuşi să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare. Liderii de state cer de la Comisia Europeană, până în luna iunie, un raport privind crearea de rezerve strategice, asigurarea unei producţii adecvate de vaccinuri în Uniune, diversificarea şi rezistenţa la vulnerabilităţi a lanţurilor globale de aprovizionare în domeniul medical.
Bugetul României pe 2021, în dezbaterea Parlamentului
Bugetul de stat al României şi cel al asigurărilor sociale pe 2021 a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Legislativului joi după-amiază. Votul în plen asupra celor două documente urmează să aibă loc marţea viitoare. Constrângerile financiare pentru cele două bugete au fost hotărâte în Parlament, prin legea plafoanelor, adoptată miercuri și în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, după ce trecuse de Senat: astfel, anul acesta, deficitul nu poate depăși 7,16% din PIB, iar cheltuielile de personal 9,8%. Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, a declarat că bugetul pentru anul 2021 este unul al relansării, un buget robust, echilibrat şi realist. El a adăugat că nu cresc impozitele şi taxele. Din opoziţie, PSD a criticat proiectul de buget propus de coaliţia PNL, USR PLUS, UDMR, pe care l-a calificat drept un buget al austerităţii, al sărăcirii populaţiei, al constrângerilor, prin îngheţarea salariilor.
Proteste și nemulțumiri financiare
Sindicatele au protestat, în această săptămână, față de măsurile de austeritate bugetară. Sindicaliști de la Federația Publisind – afiliată la Blocul Naţional Sindical, care reprezintă 35 de mii de angajaţi din numeroase domenii de activitate – au manifestat în fața sediului Președinției, cerând eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii cadru privind salarizarea bugetarilor și un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum. Și în fața Ministerului Transporturilor au fost proteste: mecanicii de locomotivă au cerut investiţii pentru modernizrea infrastructurii feroviare şi măsuri pentru ridicarea restricţiilor de viteză.
La rândul lor, minerii din Valea Jiului au încetat protestele, după ce autorităţile de la Bucureşti au găsit soluţii pentru plata salariilor pe care Complexul Energetic Hunedoara nu le-a acordat la timp. Guvernul a adoptat o hotărâre care permite plata creanţelor salariale şi pentru companiile în insolvenţă, aşa cum este Complexul Energetic, aflat în această situaţie critică de peste un an. Soluţia găsită la negocierile din capitală asigură salariile minerilor pentru următoarele trei luni, timp în care Complexul Energetic trebuie să prezinte un plan care să asigure funcţionarea pe termen lung.
Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, promulgate de șeful statului
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, adoptată săptămâna trecută de Parlament. Toate partidele, cu excepţia UDMR, care s-a abţinut, au votat proiectul iniţiat de PSD (în opoziție) pentru eliminarea acestor pensii speciale. Nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată, potrivit deciziei Legislativului. 800 de foşti parlamentari beneficiază de aceste pensii speciale.Ele însumează aproape 10 milioane de euro pe an, bani plătiţi din bugetul de stat.