Retrospectiva săptămânii 19-25.02.2017
Sumar: Bilanţ DNA pe 2016/ Remaniere guvernamentală la Bucureşti/ Premiu pentru cinematografia românească la Berlinală/ Atra Giurgiu liminată din 16-imile de finală ale Europa League
Leyla Cheamil, 25.02.2017, 06:25
Bilanţ DNA pe 2016
Procurorii anticorupţie din România au obţinut, anul trecut, în instanţă peste 870 de condamnări. Joi, la şedinţa de bilanţ pe 2016, şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a afirmat ca au fost condamnati opt parlamentari, un ministru, un europarlamentar, preşedinţi de consilii judeţene şi zeci de primari, iar rata achitărilor s-a menţinut sub media europeană de 10%. În urma deciziei Curţii Constituţionale din vara trecută privind abuzul în serviciu, instanţele au aplicat această decizie interpretativă, astfel că 71 de persoane au fost condamnate pentru abuz în serviciu pentru că au încălcat legea şi 15 persoane au fost achitate, a mai spus Laura Codruţa Kövesi: Există acum o largă dezbatere în societate despre abuzul în serviciu. Curtea Constituţională nu a dezincriminat abuzul în serviciu. Infracţiunea de abuz în serviciu nu a fost declarată neconstituţională, aşa cum se acreditează acum intens această idee. A fost declarată constituţională, în măsura în care prin sintagmă în mod defectuos se înţelege cu încălcarea legii.
Peste 226 de milioane de euro trebuie să ajungă la bugetul de stat, după ce judecătorii au decis confiscarea acestei sume în decizii definitive în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.
Remaniere guvernamentală la Bucureşti
Tot joi, la Bucureşti, în prezenţa sefului statului, Klaus Iohannis, au depus, jurământul de învestitură cei patru noi miniştri propusi de premierul Sorin Grindeanu, în prima remaniere dupa instalarea Guvernului de stânga, în decembrie anul trecut. Este vorba de portofoliile Justiţiei, Economiei, Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat si, respectiv, al Fondurilor Europene. Miercuri, partidul majoritar PSD a decis să facă patru schimbări în structura cabinetului, validate, în unanimitate, la reuniunea de conducere a partidului. Tudorel Toader, fost judecător la CCR, a fost nominalizat pentru Ministerul Justiţiei, prioritatile sale fiind, potrivit premierului, înlăturarea MCV şi transpunerea deciziilor Curtii în Codurile penale. La conducerea Ministerului pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri a fost propus Alexandru Petrescu, care a renunţat, astfel, la portofoliul Economiei, unde revine Mihai Tudose, care a mai ocupat această funcţie în cabinetul Victor Ponta. Rovana Plumb a fost propusă ministru delegat pentru fonduri europene.
Şeful statului a promulgat legea de respingere a Ordonanţei 13 şi pe cea de aprobare a Ordonanţei 14
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, cele două legi prin care, la începutul săptămânii, Camera Deputaţilor a respins controversata ordonanţă guvernamentală de urgenţă 13, menită sa modifice Codurile Penale, şi a aprobat-o pe cea care o abrogă – ordonanţa 14. Intenţia Executivului de a modifica legislaţia penală, cum ar fi dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, a scos în stradă sute de mii de români. Manifestaţiile anti-ordonanţă şi anti-Guvern au început pe 31 ianuarie, data adoptării ordonanţei 13, şi au continuat zilnic şi după abrogarea acesteia. Ordonanţa a fost criticata de şeful statului, de partidele de opoziţie, de principalele instituţii judiciare din ţară şi de partenerii externi din UE şi NATO.
Raportul pentru România al Comisiei Europene evidenţiază creşterea economică
Comisia Europeană a dat publicităţii rapoartele semestriale pentru ţările membre, în care sunt analizate progresele din toate domeniile, de la economie la politici sociale. Cel pentru România arată că, în ultimii doi ani, România a avut o creştere economică susţinută, care a atins un vârf de 4,9% în 2016, bazată pe creşterea consumului, determinată de politicile fiscale. Scăderile semnificative de taxe au determinat, însă, creşterea deficitului bugetar la 2,8% din Produsul Intern Brut în 2016, iar acesta este estimat să depăşească 3,6% în 2017 şi 3,9% în 2018. Piaţa muncii s-a consolidat, salariile au crescut, iar şomajul a scăzut. Nivelul sărăciei, unul dintre cele mai mari din Uniune, este în scădere, dar inechităţile sociale persistă, în special pentru tineri, familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi, populaţia romă sau cea din mediul rural. În ceea ce priveşte sănătatea, au fost lansate mai multe măsuri în 2016, dar sistemul suferă încă de ineficienţă sau de corupţie, iar oamenii au acces limitat, în special la sate. În învăţământ, raportul subliniază măsuri insuficiente pentru abandonul şcolar şi acces redus în învăţământul superior pentru tinerii din mediul rural.
Premiu pentru cinematografia românească la Berlinală
Românca Dana Bunescu, editor de imagine, a cucerit Ursul de Argint pentru montaj, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru pelicula Ana, mon amour, regizată de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul s-a aflat în competiţia oficială pentru ‘Ursul de aur’, care a fost câştigat de pelicula ungară Despre trup şi suflet, semnată de Ildikó Enyedi. Amintim că regizorul român Călin Peter Netzer a câştigat, în urmă cu patru ani, marele premiu al prestigiosului festival Ursul de Aur, cu filmul Poziţia copilului.
Campioana României la fotbal, Astra, a fost eliminată din 16-imile de finală ale Europa League
Campioana României la fotbal, Astra din Giurgiu (sud), a fost eliminată din 16-imile de finală ale Europa League, după ce, în manşa decisivă, a fost învinsă, joi seara, în deplasare, cu 0-1, de echipa belgiană KRC Genk. În meciul tur, la Giurgiu, scorul fusese egal, 2-2. Calificată, în premieră, în această fază a competiţiei, dintr-o grupă in care a jucat cu italienii de la AS Roma, cu cehii de la Viktoria Plzen si cu Austria Viena, iar in play-off i-a eliminat pe englezii de la West Ham United, Astra era ultima echipa românească rămasă în actuala ediţie a cupelor europene.