Retrospectiva săptămânii 19.10 – 25.10.2014
Sumar: Suspendări şi demisii în PSD, principalul partid al coaliţiei la putere din România; Preşedintele României la Consiliul European de toamnă de la Bruxelles; Discuţii la Bruxelles între ministrul român de externe şi noul secretar general al NATO
România Internațional, 25.10.2014, 10:13
Suspendări şi demisii în PSD, principalul partid al coaliţiei la putere din România
Săptămână grea pentru liderul social-democrat, premierul Victor Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, al cărui partid a fost serios zdruncinat în ultima vreme de scandaluri de corupţie, dar şi de lupta internă pentru viitoarea şefie a PSD, luptă declanşată prematur, fără a fi aşteptat rezultatul scrutinului. În aceste condiţii, liderul PSD a fost nevoit să facă ordine. Marţi, în cadrul unei reuniuni de urgenţă, social democraţii au decis să-şi suspende trei dintre liderii emblematici din toate funcţiile deţinute în partid. Primarul sectorului 5,Marian Vanghelie şi deputatul, milionar în euro, Sebastian Ghiţă au fost sancţionaţi pentru schimbul de replici injurioase din ultimele zile. A fost, de asemenea, suspendat purtătorul de cuvânt al partidului, senatorul Dan Şova, pus, luni, sub acuzare de procurorii anti-corupţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În acelasi dosar este urmărit penal şi fostul deputat Viorel Hrebenciuc, care a demisionat din Parlament. El i-ar fi promis lui Şova sprijin pentru şefia PSD, în schimbul promovarii unei legi a amnistiei şi graţierii. Hrebenciuc este urmarit penal şi într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a unor mari suprafeţe de teren forestier, alături de alte persoane, între care deputatul Ioan Adam şi senatorul Ilie Sarbu, ambii tot din PSD, precum şi câţiva magistrati. Potrivit procurilor anticoruptie, prejudiciul adus Regiei Naţionale a Pădurilor depăşeşte 300 de milioane de euro. In acest dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. El este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.
Preşedintele României la Consiliul European de toamnă de la Bruxelles
Preşedintele român, Traian Băsescu a participat joi şi vineri la Bruxelles la Consiliul European, dedicat în principal securităţii energetice, schimbărilor climatice şi luptei împotriva virusului Ebola. După negocieri intense, liderii UE au ajuns la un acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 40 % în raport cu nivelul din 1990. S-a stabilit, de asemenea, creşterea proporţiei de energie regenerabilă în consum la cel putin 27%..Consiliul European a aprobat noi acţiuni de reducere a dependenţei energetice a UE şi de îmbunătăţire a securităţii sale energetice, atât pentru gaze cât şi pentru energia electrică, pe fondul crizei din Ucraina şi a problemelor din Orientul Mijlociu. Pe de alta parte, liderii europeni au decis ca noul comisar pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, cipriotul Christos Stylianides, sa coordoneze riposta europeană la epidemia de Ebola. UE a mai decis sa aloce circa 25 de milioane de euro pentru crearea unui vaccin împotriva acestui virus.
Discuţii la Bruxelles între ministrul român de externe şi noul secretar general al NATO
Seful diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean, a avut, marţi, la Bruxelles o întâlnire cu noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg. Agenda discuţiilor a vizat în principal măsurile de implementare a deciziilor politice adoptate la Summitul NATO din Ţara Galilor, priorităţile noului secretar general al NATO şi diferitele dosare de actualitate în relaţiile internaţionale. Corlăţean a subliniat că România va contribui activ la conturarea reacţiei pe termen lung a Alianţei Nord-Atlantice faţă de situaţia de securitate din Marea Neagră. El a pledat pentru o întărire substanţială a cooperării între NATO şi partenerii săi estici, în special Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, şi a reiterat sprijinul constant al Bucureştiului pentru politica Aliantei a uşilor dechise. La rândul său, Stoltenberg a mulţumit României pentru contribuţia sa politică şi militară de substanţă în cadrul NATO, la consolidarea capacităţii Alianţei de a răspunde noilor provocări de securitate şi la dezvoltarea cooperării cu partenerii şi cu celelalte organizaţii internaţionale.
Centru european de cercetare în Delta Dunării
La Murighiol, o comună din sud-estul României aflată într-o zonă unică în Europa – rezervaţia Biosferei Delta Dunări, va fi construit un centru de cercetare paneuropean. Oamenii de ştiinţă români şi străini din 15 ţări vor studia sistemele fluviu-deltă-mare şi vor căuta soluţii la probleme precum inundaţiile, alunecările de teren sau poluarea cu deşeuri din plastic. Proiectul, declarat încă de anul trecut reprezentativ în Uniunea Europeană, ar urma inclusiv să pregătească specialişti în domeniu.
Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri de la Măgurele a fost inaugurat
Primul laser de mare putere din România, cel mai puternic din Europa şi al doilea din lume, va deveni operaţional la Măgurele, lingă Bucureşti, din 2017. Marţi a fost inaugurat în cadrul acestui proiect Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), unde se va derula un program de configurare şi pregătire a experimentelor de fizică nucleară, începând cu 2018. Ministrul delegat pentru cercetare şi dezvoltare, Mihnea Costoiu, a declarat că odată cu inaugurarea CETAL se deschid noi perspective pentru cercetări de vârf cu aplicaţii în fizică, chimie, biologie, medicină, energia, ştiinţa materialelor, tehnologii ultraavansate de producţie, care vor avea cu siguranţă un impact important pentru economia românească.
Noua Comisie Europeană, confirmată de Parlamentul European
Noua Comisie Europeană, condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a primit miercuri, la Strasbourg, votul de învestitură din partea Parlamentului European si isi va începe activitatea la 1 noiembrie. Reprezentanta Romaniei, Corina Creţu, va ocupa portofoliul politicii regionale.