Retrospectiva săptămânii 19.07 – 25.07.2020
Noua lege a carantinării și izolării/ Summitul relansării economiei UE/ Despre banii europeni, la Bucureşti/ Un nou comandament NATO în România/ Fotbal pe timp de pandemie
Bogdan Matei, 25.07.2020, 10:34
Noua lege a carantinării și izolării
În săptămâna în care recordurile zilnice de contaminare au căzut unul după altul, iar bilanţul total al infectărilor cu COVID 19 în Romania a depășit pragul psihologic de 40 de mii, a intrat în vigoare şi noua lege a carantinei şi a izolării pe vreme de epidemie. Actul normativ a fost promovat de Executiv şi drastic amendat de Parlament, după ce Curtea Constituţională decisese că aceste masuri nu pot fi impuse doar în baza unui ordin de ministru, aşa cum s-a întâmplat până de curând, chiar dacă persoanele vizate sunt infectate cu noul coronavirus.
Potrivit noii legi, autorităţile medicale decid internarea în spital a bolnavilor, iniţial pentru 48 de ore, interval în care se face evaluarea stării de sănătate. Apoi, medicul poate prelungi internarea sau, dacă riscul de transmitere a bolii este redus, poate trimite pacientul acasă. Acesta se poate opune măsurii de izolare, pe care o poate contesta în instanţă. Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul carantinării persoanelor la domiciliu. Este vorba despre cei care vin din zone cu risc epidemiologic ridicat sau au avut contact cu o persoană infectată. Legea mai prevede că medicii sau asistenţii medicali pot fi transferaţi în spitalele unde este nevoie de personal suplimentar, însă doar pentru o perioadă de 30 de zile, urmând să fie plătiţi în plus pentru activitatea pe care o prestează. Actul normativ stabileşte şi condiţiile pentru carantinarea locală sau zonală, pentru comunităţi în care răspândirea virusului este semnificativă.
Summitul relansării economiei UE
Programată pentru doar două zile, la sfărşitul săptămânii trecute, reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului European s-a încheiat abia marţi în zori, cu un acord pe care protagoniştii l-au numit istoric. Liderii celor 27 de țări membre au convenit asupra unui plan de relansare economică a Uniunii Europene de 750 de miliarde de euro, ce se adaugă bugetului multianual pentru perioada 2021-2027, de peste o mie de miliarde. Din suma suplimentară, mai bine de jumătate vor fi granturi pentru țările cele mai afectate de criza sanitară, iar 360 de miliarde vor fi disponibile sub formă de împrumuturi cu dobânzi mici.
La sfărşitul celui mai lung summit de după admiterea ţării în Uniune, acum 13 ani, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va primi aproape 80 de miliarde de euro, ce vor fi folosiți pentru construcția de spitale, de şcoli, pentru modernizarea marilor sisteme publice. La Bucureşti, el a avertizat că autorităţile trebuie să se mişte rapid, fiindcă, până în octombrie, trebuie să prezinte Comisiei Europene planul naţional de relansare şi de consolidare a economiei. Pe de altă parte, însă, Parlamentul European a avertizat, într-o rezoluţie votată joi, că nu va aproba acordul şefilor de stat şi de guvern privind bugetul multianual al blocului comunitar dacă acesta nu va fi îmbunătăţit, criticând în special diminuarea sumelor alocate unor domenii. Legislativul comunitar trebuie să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra cadrului financiar multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027.
Despre banii europeni, la Bucureşti
Tema accesării fondurilor europene a fost discutată în şedinţa de miercuri seara a Guvernului de la Bucureşti, cu o agendă dominată de adoptarea actelor normative necesare pentru aplicarea programului de relansare economică a ţării. Executivul a discutat şi despre acordarea de împrumuturi nerambursabile IMM-urilor şi micilor întreprinzători – bani pentru capital de lucru şi pentru investiţii. Bani vor mai primi SRL-urile fără angajaţi, PFA-urile, ONG-urile culturale şi medicii de familie care au tratat pacienţi cu COVID-19. Un alt proiect de act normativ adresat IMM-urilor prevede acordarea de împrumuturi pentru ca acestea să cumpere, în leasing, echipamente şi utilaje.
Un nou comandament NATO în România
La Poligonul Militar Cincu, din centrul României, a avut loc, joi, ceremonia de înfiinţare a comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, cu participarea preşedintelui Klaus Iohannis, a ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. A fost organizat şi un exerciţiu, cu circa o mie de militari şi 200 de mijloace tehnice, pentru perfecţionarea procesului de integrare şi executare a unor acţiuni complexe. Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est a fost creat în sudul flancului estic al NATO pentru a putea realiza comanda structurilor de forţe din această zonă – a explicat, la Radio România, generalul în rezervă Alexandru Grumaz, expert în strategii de securitate. Este vorba de un corp de armată unde vor veni peste 400 de ofiţeri de rang înalt din diferite ţări NATO, ce vor începe să lucreze la Sibiu (centru) în toamna anului 2021. Odată cu înfiinţarea acestui comandament, tot flancul NATO din sud-estul Europei va fi coordonat de la Sibiu, a mai spus generalul Grumaz.
Fotbal pe timp de pandemie
Echipa bucureşteană FCSB a câştigat Cupa României la fotbal după ce, miercuri seară, pe teren neutru, la Ploieşti, a învins în finală, cu 1-0, formaţia Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe. FCSB şi-a asigurat, astfel, prezenţa în preliminariile Europa League, unde va juca şi FC Botoşani (nord-est). Se apropie de final şi campionatul intern, reluat, luna trecută, dupa ce fusese întrerupt, în martie, din cauza epidemiei de COVID-19. Lider e CSU Craiova, urmată de campioana en titre, CFR Cluj. După reluarea competiţiilor, toate partidele de fotbal din România se dispută fără public în tribune.