Retrospectiva săptămânii 17/02-23/02/2013
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013...
Corina Cristea, 23.02.2013, 02:50
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013
Preşedintele României, Traian Băsescu a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013, adoptate pe 7 februarie de Parlament. Săptămâna trecută, Legea bugetului a fost declarată constituţională de judecătorii Curţii Constituţionale, care au respins sesizarea opoziţiei democrat-liberale privind actul normativ. Bugetul din acest an este fundamentat pe o creştere economică de 1,6%, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB. Aprobat cu o largă majoritate în Parlamentul de la Bucureşti, bugetul de stat pe 2013 a fost caracterizat de premierul social-democrat Victor Ponta ca fiind “cel mai bun posibil în acest moment”. Opoziţia democrat-liberală a depus peste 10 mii de amendamente, dar niciunul nu a fost adoptat:
Guvernul de la Bucureşti a aprobat ordonanţa privind introducerea timbrului de mediu
Guvernul de la Bucureşti a aprobat ordonanţa privind introducerea timbrului de mediu – cea mai recentă variantă a taxei introduse în 2007 de autorităţile române în scopul înnoirii parcului auto. Timbrul de mediu se va aplica din 15 martie, maşinilor cu cel mult 8+1 locuri, pentru celelalte categorii de autovehicule rămânând în vigoare reglementările de până acum. În noua formulă de calcul nu mai este esenţială capacitatea cilindrică a maşinii, ci se ţine cont de emisiile de dioxid de carbon. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Mediului, suma de plată scade cu 60% pentru maşinile Euro 2, cu 80% pentru cele Euro 1 şi cu circa 90% pentru non-Euro, pentru a se evita un blocaj la vânzarea acestora. Timbrul de mediu respectă principiul că poluatorul plăteşte, spune ministrul Mediului, Rovana Plumb, iar acesta loveşte destul de puternic în motorizările euro 3 şi 4, ponderea majoritară a maşinilor second-hand cumpărate de români. Pentru acestea, taxa creşte cu 10-15 %, iar producătorii susţin că noua taxă facilitează achiziţia de maşini foarte vechi şi nu încurajează deloc înnoirea parcului auto.
România şi Franţa şi-au prelungit parteneriatul strategic încheiat în 2008
România şi Franţa şi-au prelungit parteneriatul strategic încheiat în 2008. Premierii celor două ţări, Victor Ponta, respectiv Jean-Marc Ayrault, au semnat, în această săptămână, la Paris foaia de parcurs pentru relansarea acestuia. Documentul cuprinde proiecte politice, economice sau sociale. Guvernele celor două ţări îşi propun crearea de locuri de muncă prin creşterea investiţiilor, incluziunea romilor atât în Franţa cât şi România, dar şi susţinere în plan european. Potrivit Bucureştiului, energia, agricultura şi infrastructura sunt domeniile care ar putea beneficia de capital francez. Premierul Jean-Marc Ayrault a reafirmat, pe de altă parte, sprijinul pe care Parisul îl acordă României pentru aderarea la spaţiul Schengen, conform unor modalităţi şi unui calendar care vor fi definite cu partenerii europeni. Premierul Victor Ponta a apreciat că relaţia româno-franceze este una specială şi are toate condiţiile pentru a se dezvolta în toate planurile – politic, economic şi al noii viziuni asupra Europei.
Filmul românesc Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat prestigiosul trofeu Ursul de Aur
Filmul românesc a triumfat la Festivalul Internaţional de Film de al Berlin, lungmetrajul Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, câştigând prestigiosul trofeu Ursul de Aur. Pelicula a mai fost recompensată cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticii. Primul lungmetraj românesc distins cu Ursul de Aur este descris de critici ca o radiografie a high-class-ului românesc contemporan, descriind, în acelaşi timp, o relaţie patologică între mamă şi fiu. Ursul de Aur obţinut de Poziţia copilului este al doilea mare premiu din cinematografia românească după lungmetrajul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, distins, în anul 2007, cu Palme dOr. Triumful regizorului Călin Peter Netzer completează palmaresul românesc la Berlinală, după ce, în 2010, Filmul Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban, a primit Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint şi distincţia Alfred Bauer, oferită pentru noi perspective în arta cinematografică.
România a găzduit Festivalul Olimpic al Tineretului European
România a găzduit, în premieră, Festivalul Olimpic al Tineretului European, organizat în centrul ţării, în judeţul Braşov. Sportivii români au obţinut trei medalii, una de aur şi două de argint. Patinatorul Emil Imre a câştigat medalia de aur la short track pe distanţa de 1.000 m şi argint la short track pe distanţa de 500 m. Cealaltă medalie de argint a fost obţinută de Dorottya Buzaş la biatlon, în proba de 6 km sprint. Sportivi din 45 de ţări au concurat la cea mai importantă competiţie de iarnă organizată vreodată de România, ei concurând la opt probe – schi fond şi snowboard, biatlon, schi alpin, patinaj artistic şi patinaj viteza, hochei, sărituri cu schiurile.
Steaua Bucureşti s-a calificat în optimile Ligii Europa
Echipa de fotbal Steaua Bucureşti a eliminat formaţia olandeză Ajax Amsterdam din Liga Europa, impunându-se, la Bucureşti, în urma loviturilor de la 11 m. În optimile de finală, echipa românească va întâlni formaţia engleză Chelsea, prima manşă a dublei confruntări urmând să aibă loc pe 7 martie, la Londra, iar a doua, pe 14 martie, la Bucureşti. Cealaltă echipă care a reprezentat România în 16-imile de finală ale Ligii Europa, CFR Cluj a pierdut, joi, pe teren propriu, cu 0 la 3, în faţa formaţiei Internazionale Milano. Gruparea italiană câştigase şi în manşa întâi a confruntării, cu 2 la 0.
(Corina Cristea)