Retrospectiva săptămânii 16-22 iunie
Decizii importante în CSAT / Anul tuturor alegerilor / Președintele Italiei la București / Premierul României în Germania / Comisia Europeană avertizează România / Sport la superlativ
Roxana Vasile, 22.06.2024, 10:22
Decizii importante în CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, ca România să doneze Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT. Decizia a fost anunţată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Motivarea: ʺdeteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii Românieiʺ. Președinția a precizat că donația se face cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO pentru ca România să obțină un sistem antiaerian similar, fiind necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat, declarând că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare PATRIOT va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă. România a achiziţionat, până acum, şapte sisteme PATRIOT, patru au fost livrate, din care două sunt operaţionale. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a informat CSAT că și-a retras candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO. Consiliul s-au pronunţat în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez Mark Rutte.
Anul tuturor alegerilor
Abia organizate alegerile locale și europarlamentare pe 9 iunie, coaliţia la guvernare în România s-a reunit, săptămâna aceasta, pentru a discuta despre data următorului scrutin – prezidenţial – pe fondul neînţelegerilor pe această temă dintre formațiunile la putere, PNL şi PSD. Liberalii ar fi vrut ca aceste alegeri să aibă loc spre sfârşitul anului, în noiembrie-decembrie, în timp ce social-democraţii insistă să fie menţinută perioada, deja, stabilită în coaliţie – septembrie. PNL a contra-argumentat că un scrutin în prima jumătate a lunii septembrie ar perturba începutul anului şcolar, iar campania electorală s-ar suprapune cu perioada de concedii. Amintim că, tot anul acesta, românii vor fi chemați la urne și pentru alegerea Parlamentului național.
Președintele Italiei la București
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a făcut, miercuri, o vizită oficială la Bucureşti, unde a avut convorbiri cu omologul Klaus Iohannis şi cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, în care a punctat relaţiile bilaterale excelente pe toate planurile ale țării sale cu România, înlesnite de legături culturale profunde şi de prezenţa celor două comunităţi italiană în România, respectiv română în Italia. Schimburile comerciale bilaterale au atins 20 de miliarde de euro anul trecut – a afirmat Klaus Iohannis. De asemenea, șeful statului a apreciat participarea pe care Italia a avut-o şi o va avea în anii următori la Poliţia Aeriană a NATO în România. La rândul său, preşedintele italian s-a declarat un susţinător al primirii depline a României în Schengen și a reiterat drept un obiectiv indispensabil extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate în acest proces. La întâlnirea cu Sergio Mattarella, premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat, la rându-i, aprecierea pentru contribuţia statului italian la menţinerea legăturii românilor care studiază, muncesc şi trăiesc în Italia cu ţara de origine şi cu limba română.
Premierul României în Germania
Guvernele României şi landului Bavaria s-au reunit, marţi, la Munchen, într-o şedinţă comună, pentru a marca 25 de ani de relaţii bilaterale. S-a discutat despre consolidarea cooperării economice, sociale şi de securitate, părțile semnând un Memorandum pe tema antreprenoriatului, IMM-urilor şi Start-Up-urilor. Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut. Marcel Ciolacu a afirmat că îşi doreşte ca marile companii bavareze să investească în România. Iar premierul bavarez a precizat că unul dintre domeniile de cooperare căruia trebuie să i se acorde o atenţie sporită este cel al industriei de apărare.
Comisia Europeană avertizează România
Comisia Europeană a avertizat oficial 8 dintre ţările sale membre cu privire la deficitele bugetare excesive. Între ele se numără și România, criticată că nu a ţinut cont de avertismentele anterioare ale Uniunii privind risipa. În 2020, România a fost sfătuită în Consiliul UE să implementeze riguros măsuri de corectare a dezechilibrului bugetar până în 2022. Cu toate acestea, se aşteaptă ca, anul viitor, să aibă cel mai mare deficit din Uniune – 7% din PIB.
Sport la superlativ
Naţionala de fotbal a României a debutat cu o victorie superbă la EURO 2024 – 3-0 cu Ucraina, luni, pe Football Arena din Munchen, în Grupa E. Precedenta victorie la un Campionat European data de acum 24 de ani (3-2 cu Anglia). La înot, David Popovici, la numai 19 ani, și-a făcut, și el, debutul la Europenele de la Belgrad cu aur în finala la 100 metri liber, apărându-și titlul cucerit acum 2 ani, la Roma.