Retrospectiva săptămânii 16.12 – 22.12.2018
Sumar: 29 de ani de la Revoluţia anticomunistă din România / Motiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE de la Bucureşti a fost respinsă / Legea pensiilor adoptată de deputaţii români
Leyla Cheamil, 22.12.2018, 11:13
29 de ani de la Revoluţia anticomunistă din România
Au trecut 29 de de ani de la evenimentele care dus la înlăturarea dictaturii comuniste din România şi care au pus capăt unui coşmar de zeci de ani. Pe 17 decembrie 1989, la Timişoara (Vest), s-a deschis focul asupra celor care au îndrăznit să protesteze împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu. Au căzut, atunci, secerate de gloanţe, primele victime ale represiunii comuniste: 58 de oameni şi-au pierdut viaţa şi câteva sute au fost rănite. Luni, la Timişoara a fost zi de doliu, în memoria eroilor decedaţi în Revoluţia din decembrie 89. Drapelele din Piaţa Victoriei au fost coborâte în bernă şi le-au fost ataşate panglici negre. La Catedrala Mitropolitană a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor martiri şi depuneri de coroane de flori, la care au participat revoluţionari, oficialităţi locale şi invitaţi. Iata declaraţia unuia dintre participanţii la ceremonii: „E o datorie a tuturor timişorenilor să ne aducem aminte de sufletele lor tinere, dornice de libertate, după o noapte tumultuoasă, când au avut loc peste 600 de arestări. Au continuat nemulţumirea timişorenilor care au ieşit în stradă. Din păcate, Armata nu a înţeles mesajul timişorenilor şi a deschis focul în Piaţa Libertăţii.” Joi, la Timişoara s-a sărbătorit Ziua Victoriei. În urmă cu 29 de ani, după represiunile asupra manifestanţilor soldate cu sute de morţi şi răniţi, muncitorii au intrat în grevă, iar timişorenii au ieşit masiv pe străzi. Armata s-a retras în cazărmi, iar de la balconul Operei s-a declarat Timişoara-oraş liber de comunism. Pentru a marca acest moment, sirenele au răsunat, joi, la prânz în centrul oraşului.Revolta s-a extins, din 21 decembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. În memoria acelor zile au fost oficiate slujbe de pomenire la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor care şi-au jertfit atunci viaţa. Peste 1.000 de oameni au murit şi circa trei mii au fost răniţi în luptele care au avut loc in România, singura ţară din Blocul Estic, unde schimbarea regimului s-a făcut violent şi în care liderii comunişti au fost executaţi.
Motiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE de la Bucureşti a fost respinsă
Parlamentul României a respins, joi, a doua moţiune de cenzură la adresa Guvernului PSD-ALDE, condus de Viorica Dăncila. Intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!”, moţiunea a fost iniţiata de PNL, USR si PMP. Demersul opoziţiei nu a reuşit să strângă numărul necesar de voturi şi anume 233. Pentru moţiune au votat doar 161 dintre senatori şi deputaţi. Opoziţia a susţinut că menţinerea actualului cabinet este un pericol pentru interesele naţionale şi pentru stabilitatea economică şi politică a României. Semnatarii moţiunii au criticat legile justitiei şi i-au reproşat prim-ministrului că nu a respectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului. Premierul Viorica Dăncilă a respins acuzaţiile aduse de semnatarii moţiunii de cenzură. Ea a spus că datele prezentate sunt nefondate, iar textul documentului este profund neserios. „Demonstraţi, în continuare, că nu puteţi respecta pe nimeni, că numai ura vă ghidează şi acţiunile şi intervenţiile. Sunt destul de puternică să merg mai departe.” Din tabăra opoziţiei, Raluca Turcan, liderul deputaţilor liberali a afirmat, în schimb. „În locul unui prim-ministru incompetent şi obedient am putea avea un prim-ministru responsabil şi devotat şi care să transmită mai ales tinerei generaţii mesajul că merită să înveţi în ţara aceasta dacă vrei să accezi în elita societăţii.”
Legea pensiilor adoptată de deputaţii români
Camera Deputaţilor de la Bucureşti, în calitate de for decizional, a aprobat, miercuri, Legea pensiilor, după ce deputaţii au admis, în plenul de marţi un amendament al UDMR. Iniţial respins de Comisia de muncă,amendamentulprevede că cei care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare.Actul normativ mai prevede, între altele, că o persoană poate beneficia de pensie şi de asigurări sociale doar dacă a realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Eliminarea inechităţilor între cei care au avut aceeaşi contribuţie, acordarea dreptului cel mai avantajos în cazul soţului supravieţuitor şi posibilitatea de a ieşi la pensie cu şase ani mai devreme pentru mamele care au trei copii se numara printre noutăţile aduse de această lege, a subliniat deptutatul PSD Olguţa Vasilescu. Iniţiator al proiectului, când era ministru al muncii, aceasta a precizat că urmare a creşterii în etape, punctul de pensie va ajunge, în 2020, la 1.775 de lei (cca.400 euro).
Vizită oficială la Bucureşti a cancelarului Austriei, Sebastian Kurz
Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, vineri, la Bucuresti, pe cancelarul austriac Sebastian Kurz, a carui ţară deţine, acum, preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Oficialul de la Viena a predat simbolic ștafeta președinției Consiliului UE către România începând cu 1 ianuarie 2019. Cei doi au abordat teme prioritare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii post-2020, procesul de retragere a Marii Britanii din UE, alegerile pentru Parlamentul European. Miercuri, la o întâlnire cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti, presedintele Klaus Iohannis a declarat că obiectivul României la preşedinţia Consiliului UE este demararea cât mai rapidă a negocierilor privind relaţiile viitoare dintre Uniune şi Marea Britanie, dacă Acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul de la Londra şi aprobat de Legislativul European. Totodată, preşedintele a afirmat că România susţine o Uniune mai puternică, mai aproape de cetăţenii europeni şi capabilă să le asigure acestora securitatea şi prosperitatea.