Retrospectiva săptămânii 16.10 – 22.10.2017
Remanierea Guvernului de la Bucureşti/ Trade Winds, la Bucureşti/ Decizii ale CSAT/ Minoritatea română din Ucraina, în atenţie
Roxana Vasile, 21.10.2017, 10:00
Remanierea Guvernului de la Bucureşti
Cei trei noi miniştri propuşi de PSD, principala formaţiune aflată la guvernare în România, au depus, marţi, jurământul de învestitură, în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis. Aceştia sunt Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Transporturi, şi Marius Nica, la Fonduri Europene. Ei i-au înlocuit pe demisionarii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, care au decis să-şi părăsească funcţiile pentru a nu afecta activitatea guvernamentală. Lui Răzvan Cuc i s-a reproşat lipsa de rezultate, în timp ce Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb sunt cercetate, în acelaşi dosar, de Direcţia Naţională Anticorupţie. DNA susţine că, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman (sud) şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate, ilegal, unei firme private. Procurorii spun că cele două suprafeţe fac parte din domeniul public al statului, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptelor, Rovana Plumb este acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Cum ea este şi deputată, colegii din Parlament au trebuit să se pronunţe, marţi, asupra cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii, în vederea începerii urmăririi penale: cu doar 99 de voturi pentru şi 183 împotrivă, aceştia au respins solicitarea DNA.
Decizii ale CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, săptămâna aceasta, sub conducerea şefului statului, Klaus Iohannis, şi a aprobat participarea României la iniţiativa Uniunii Europene în domeniul apărării. Concret, Bucureştiul are intenţia de a lua parte la 10 proiecte din programul “Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), program intensificat care va oferi posibilitatea ca statele membre ce îndeplinesc criterii avansate în domeniul capacităţilor militare şi doresc să-şi asume angajamente suplimentare să coopereze structurat. Chestiunea apărării comune a fost discutată, la acest sfârşit de săptămână, şi la Bruxelles, la Consiliul European de toamnă, unde România a fost reprezentată de preşedintele Iohannis. Acesta a convenit cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk, ca pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, să aibă loc la Sibiu, în centrul României, o reuniune informală a liderilor europeni, la care să se discute despre viitorul Uniunii, după ce Marea Britanie o va părăsi. Amintim că, în primul semestru din 2019, România va deţine Preşedinţia Consiliului UE.
Trade Winds, la Bucureşti
România are multe de oferit în domenii ca agricultura, tehonologia informaţiei şi producţia industrială – a declarat, joi, la Bucureşti, premierul Mihai Tudose, în cadrul Misiunii Comerciale Americane Trade Winds 2017. Premierul a amintit de creşterea economică susţinută a României, de parteneriatul cu Uniunea Europeană, cu NATO şi de cei 20 de ani de parteneriat strategic cu SUA. La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat că Washingtonul nu are în regiune un aliat şi un prieten mai bun decât România, care, pentru a atrage investitori americani, trebuie să asigure un climat de afaceri previzibil şi transparent.
Europa şi Statele Unite au interese comune şi pot juca un rol important la nivel global în domeniul inovării, creării de locuri de muncă, informatizării, sistemelor avansate de producţie şi comerţului online – a declarat şi responsabilul din Departamentul american al Comerţului, Dale Tasharski, care a precizat că SUA a ales Europa de Sud-Est pentru investiţii, pentru că are 60 de milioane de consumatori, un Produs Intern Brut cumulat de 500 de miliarde de dolari, o poziţie geografică şi demografică favorabile, o clasă de mijloc în plină creştere şi o clasă antreprenorială puternică. El a precizat şi că, anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Statele Unite au însumat 2 miliarde de dolari. Lansată în 2008, Misiunea Comercială Americană Trade Winds are loc, anual, în diferite ţări sau regiuni ale lumii, având drept scop principal promovarea exporturilor americane pe terţe pieţe şi explorarea de noi oportunităţi de afaceri. Această a 10-a ediţie, derulată în zona Europei de Sud-Est, a avut ca centru capitala României.
Minoritatea română din Ucraina, în atenţie
Liderii societăţilor culturale româneşti din regiunea Cernăuţi, vestul Ucrainei, au manifestat, marţi, în faţa sediului Administraţiei Regionale şi au organizat aşa-numite funeralii ale limbii române. Ei au protestat, astfel, faţă de noua lege ucraineană a Educaţiei, care limitează drastic dreptul la învăţământ în limba maternă pentru minorităţile naţionale. Potrivit actului normativ, copiii din etniile minoritare vor putea studia în limba maternă doar la grădiniţă şi şcoala primară, după care vor urma cursurile exclusiv în ucraineană. Ulterior, miercuri, într-o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Petro Poroşenko, preşedintele român, Klaus Iohannis, şi-a exprimat în termeni fermi nemulţumirea faţă de actul normativ din ţara vecină, care are efecte negative asupra dreptului la educaţie în limba maternă al minorităţilor din Ucraina, inclusiv cea română, care însumează circa 500 de mii de persoane. Şeful statului român i-a solicitat omologului său ca Ucraina să îşi respecte angajamentele asumate constant faţă de partea română privind respectarea normelor şi standardelor internaţionale în domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor.