Retrospectiva săptămânii 14.04 – 20.04.2024
Au început înscrierile pentru alegerile locale din 9 iunie/ Despre Schengen, Ucraina și Israel, la Consiliul European de la Bruxelles/ Vizită de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu/ FMI revizuiește creșterea economică a României/ România la Bienala de Artă de la Veneția
Corina Cristea, 20.04.2024, 11:30
Au început înscrierile pentru alegerile locale din 9 iunie
Au început, în această săptămână, înscrierile aspiranților la funcțiile de edili, în perspectiva scrutinului din 9 iunie – dată la care, în premieră pentru România, vor avea loc, simultan, și alegerile europarlamentare. 15 formațiuni politice și-au depus, deja, listele de virtuali eurodeputați, concurate de șapte candidați independenți, iar acum partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi pot, până pe 30 aprilie, la miezul nopţii, să-şi depună candidaturile pentru alegerile locale. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, publicat miercuri, intenţia de vot a românilor la alegerile europarlamentare a crescut considerabil față de acum cinci ani. România înregistrează a doua cea mai mare creştere în această direcție, după Cehia, ajungând la 74%, ceea ce reprezintă 19 puncte procentuale în plus faţă de scrutinul precedent. Mai important pentru români este, însă, votul în alegerile naţionale, despre care 63% spun că are importanţă ridicată.
Despre Schengen, Ucraina și Israel, la Consiliul European de la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vrea să rezolve cât mai repede problemele pe care cetăţenii români încă le au pe aeroporturile unor ţări europene, în ciuda faptului că România a intrat, la finele lunii trecute, în Schengen cu frontierele aeriene. Declarația a fost făcută înaintea summitului european de la Bruxelles, unde un raport solicitat de Consiliu a menţionat necesitatea integrării totale a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, ca măsură care va impulsiona piaţa unică. De altfel, la Sofia, unde s-a întâlnit, joi, cu miniștrii român și bulgar de Interne, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că speră ca în acest an să fie stabilită o dată precisă pentru aderarea deplină a celor două țări, aşa cum propune Comisia Europeană. Pe ordinea de zi a Consiliului de la Bruxelles a figurat situaţia din Ucraina – țară care are nevoie de ajutor militar mai mare și se confrunta cu probleme în infrastructura energetică în urma bombardamentelor Rusiei, dar și situaţia tensionată din Orientul Mijlociu. Cele 27 de state ale UE au solicitat Israelului încetarea imediată a focului în Fâşia Gaza şi deschiderea căilor de acces pentru ajutoarele umanitare, precum și eliberarea tuturor ostaticilor de către Hamas. În acelaşi timp, liderii europeni a anunţat că Uniunea va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în special în ceea ce priveşte livrările de drone şi rachete. Lideri din întreaga lume, inclusiv din România, au condamnat atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului în urmă cu o săptămână, ca răspuns la uciderea, la Damasc, a mai multor ofițeri iranieni, într-un atac atribuit Israelului. În replică, joi noapte, Israelul a atacat zone din vestul Iranului unde se găsește o bază militară iraniană și mai multe obiective care țin de programul nuclear iranian. Explozii au fost semnalate și în Irak și Siria, țări în care operează miliții șiite pro-iraniene.
Vizită de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu
Premierul Marcel Ciolacu a făcut, în această săptămână, o vizită de lucru în Qatar și Emiratele Arabe Unite, cu obiectivul consolidării componentei economice, cu accent pe atragerea investiţiilor în România. Însoțit de o importantă delegație guvernamentală, oficialul român a declarat că îşi doreşte ca România să devină poarta de intrare a investiţiilor acestor țări în UE. El a avut întâlniri cu reprezentanții unor companii relevante care investesc la nivel global în tehnologie, energie, agricultură, sănătate, industrie IT și comunicații. Discuțiile s-au concentrat, de asemenea, pe atragerea investițiilor în infrastructura aeriană și portuară. Pe lângă coordonata economică, vizita în cele două țări din Orientul Mijlociu a avut și o importantă dimensiune politică, prim-ministrul român având discuții la cel mai înalt nivel atât la Doha, cât și la Abu Dhabi. De asemenea, delegația de la București s-a întâlnit cu membri ai comunităţiilor de români.
FMI revizuiește creșterea economică a României
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% la 2,8%, în timp ce economia mondială, va creşte puţin mai mult decât se anticipa, cu 3,2 procente – arată cel mai nou raport al instituţiei financiare internaţionale, publicat la Washington. Potrivit instituției financiare internaționale, amplificarea conflictului din Orientul Mijlociu riscă să ducă la majorarea preţurilor energiei şi alimentelor. Revenind la România, țara va înregistra în acest an, estimează Fondul, o inflaţie medie anuală de 6% şi de 4 procente în 2025. Cât privește deficitul de cont curent, FMI se aşteaptă la menţinerea acestuia la 7,1% din PIB în acest an, similar cu nivelul previzionat în octombrie şi cu cel de anul trecut.
România la Bienala de Artă de la Veneția
Ministrul român al Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraș, prilej cu care a remarcat că acest spaţiu extinde considerabil prezenţa culturală a României şi contribuie la dialogul artistic internaţional. Atelierul reuneşte artişti din România, alături de tineri artişti din Republica Moldova, pe durata celor şapte luni ale Bienalei. România are două spaţii expoziţionale la Bienala de Artă de la Veneţia: spaţiul pe care îl deţine din 1938 în Giardini della Biennale şi Noua Galerie, acum transformată în spaţiu de lucru artistic. Ministrul a adăugat că, în acest an, tema Bienalei, ‘Străini pretutindeni/Foreigners Everywhere’, reaminteşte că, deşi diferiţi, oamenii sunt uniţi prin creativitate şi artă şi depăşesc, astfel, graniţele geografice şi culturale. Potrivit Ralucăi Turcan, acest adevăr este ilustrat de expoziţia ‘Ce este munca/What work is’ care reprezintă România la Bienala de Artă din acest an.