Retrospectiva săptămânii 13.10. – 19.10.2024
Sumar: Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles; Comisia Europeană a aprobat provizoriu a treia cerere de plată a României pentru PNRR; Acuzații de corupție pentru politicieni români; Victorii pentru România în competițiile internațioanle de fotbal
Leyla Cheamil, 19.10.2024, 10:30
Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles
Liderii din țările blocului comunitar, inclusiv șeful statului român, Klaus Iohannis, s-au reunit, joi și vineri, la Bruxelles, pentru a discuta subiecte precum Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, migraţie, afaceri externe.
Un alt subiect a fost semnalul de sprijin al Uniunii, pe care trebuie să îl dea la cel mai înalt nivel pentru Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă), în contextul alegerilor şi referendumului prin care populaţia este întrebată dacă doreşte aderarea la UE. Este unul dintre punctele pentru care România a insistat să apară atât în dezbatere, cât şi în declaraţia de final a summitului.
Un al doilea element pentru care România a insistat este acela în care liderii europeni solicită Comisiei Europene să analizeze motivele pentru care preţurile la energie din Europa de Est şi de Sud tind să fie mai mari decât cele din restul blocului comunitar. Una dintre probleme ar fi interconectivitatea slabă a pieţei şi blocajul care are loc în regiunea de centru a Europei. Astfel, state precum România nu pot profita de momentele în care piaţa europeană oferă preţuri mai bune, însă migraţia a ocupat cea mai mare parte a discuţiilor, în condiţiile în care fenomenul pune, în continuare, presiune pe graniţele Uniunii.
Miercuri, șeful statului român, Klaus Iohannis, a participat la Summitul Uniunea Europeană – Consiliul de Cooperare al Golfului, care a avut loc la Bruxelles. Această primă ediţie a Summitului a reprezentat un moment definitoriu pentru avansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două regiuni şi a pus bazele unei cooperări aprofundate în perioada următoare. Parteneriatul comun vizează securitatea, dezvoltarea durabilă şi prosperitatea celor două regiuni, prin stimularea comerţului bilateral şi a investiţiilor, cooperarea energetică şi combaterea schimbărilor climatice, conectivitate sporită, inclusiv în domeniul digital şi al contactelor interumane.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a pledat pentru actualizarea şi extinderea cadrului contractual în domeniul comerţului şi al investiţiilor, susţinând, totodată, şi avansarea pe linia liberalizării vizelor. România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni, prin dezvoltarea şi extinderea unor proiecte, precum Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa şi sub egida Global Gateway, care să permită utilizarea mai eficientă şi în parteneriat a noilor tehnologii, a surselor de energie şi a materialelor critice.
Comisia Europeană a aprobat provizoriu a treia cerere de plată a României pentru PNRR
Comisia Europeană a aprobat provizoriu a treia cerere de plată a României pentru PNRR, însă aşteaptă ca, în termen de o lună, să primească informaţii suplimentare din partea guvernului de la Bucureşti pentru a putea face plata integrală. Conform evaluării Comisiei Europene, România a îndeplinit 62 din cele 68 de jaloane de reformă sau investiţii, motiv pentru care forul amintit propune suspendarea parţială a plăţii până sunt transmise lămuriri suplimentare. În cazul în care acestea sunt considerate suficiente, Comisia va face plata integral pentru cele două miliarde de euro. În caz contrar, executivul european va face o plată parţială către România, iar ţara noastră va avea o a doua perioadă, de data aceasta de şase luni, pentru a îndeplini jaloanele restante.
Comisia Europeană urmează să transmită care este exact suma ce nu va fi virată Bucureștiului din cererea de plată, în valoare de 2.700.000.000 euro. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că Executivul lucrează, deja, pentru a îndeplini toate restanţele. Printre punctele îndeplinite se numără stimularea eficienţei energetice în industrie, reforma sistemului public de pensii şi investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a parcului imobiliar existent.
Acuzații de corupție pentru politicieni români
Procurorii DNA au început, joi, să percheziţioneze cabinetul deputatului Nelu Tătaru de la Spitalul Municipal din Huşi, unde acesta îşi desfăşoară activitatea ca medic chirurg. Percheziţiile DNA au loc după ce, la începutul săptămânii, Camera Deputaţilor i-a ridicat parţial imunitatea fostului ministru, acuzat că ar fi luat mită anul acesta de la pacienţi.
Nelu Tătaru spune că nu este vinovat şi că nu a condiţionat niciodată actul medical de primire a unor foloase materiale. Fostului ministru al Sanatatii i-au fost retrase toate functiile politice si a fost exclus de pe listele pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Miercuri, Biroul permanent al Senatului de la Bucuresti, întrunit în format online, a decis ca solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a denatorului Eugen Pîrvulescu să fie transmisă Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport, iar acesta să fie supus votului plenului care urmează să se întrunească fizic, luni, 21 octombrie.
Săptămâna trecută, senatorul Eugen Pîrvulescu a fost pus sub urmărire penală şi urmează să fie cercetat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă.
Victorii pentru România în competițiile internațioanle de fotbal
Selecţionata de tineret a României s-a calificat la Campionatul European de fotbal Under-21 din 2025, după ce a învins echipa similară a Elveţiei cu 3-1, marţi seara, la București, în ultimul meci din Grupa E a preliminariilor. Tricolorii reuşesc a patra prezenţă consecutivă la un turneu final la Under 21. Tot marţi seara, naţionala de fotbal a României a învins echipa Lituaniei, cu scorul de 2-1, la Kaunas, în Grupa a 2-a din Liga C a Ligii Naţiunilor. Este a patra victorie a tricolorilor în această campanie, după cele cu Lituania pe teren propriu, Cipru și Kosovo. România conduce grupa cu 12 puncte, Liga Naţiunilor va avea efect direct şi asupra preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026.