Retrospectiva săptămânii 13.09 – 19.08.2020
Starea de alertă a fost prelungită, în România, cu încă 30 de zile / Raport al Avocatului Poporului despre pandemie / În condiţii speciale de protecţie sanitară, în România a început un nou an școlar / Sistem de rachete Patriot în România
Corina Cristea, 19.09.2020, 09:20
Starea de alertă a fost prelungită, în România, cu încă 30 de zile
În România a fost prelungită starea de alertă cu 30 de zile, începând din 15 septembrie, ca măsură de prevenire a răspândirii infectărilor cu virusul SARS CoV-2. Este pentru a patra oară când se ia această hotărâre, România intrând pentru prima dată în starea de alertă la jumătatea lunii mai, odată cu ieșirea din starea de urgență. Prin hotărâre de guvern au fost aprobate și unele măsuri referitoare la derularea campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie, precum şi norme care permit desfăşurarea mitingurilor şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor sanitare.
În ceea ce priveşte desfăşurarea mitingurilor, forţele de ordine vor putea lua măsuri în cazul în care este depăşit numărul maxim de participanţi. Pe de altă parte, urna mobilă va fi trimisă întâi la persoanele sănătoase, dar netransportabile şi apoi la cele aflate în izolare sau carantină. De asemenea, au fost eliminate restricţiile pentru sporturile de contact, după ce preşedinţii federaţiilor de lupte, box şi judo au acuzat faptul că nu pot organiza competiţii interne, iar sportivii nu pot efectua antrenamente specifice.
Raport al Avocatului Poporului despre pandemie
România este ţara din Uniunea Europeană în care au fost luate cele mai drastice măsuri în perioada stării de urgenţă şi a celei de alertă, în sensul restrângerii unor drepturi şi libertăţi – se arată în Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului în intervalul 16 martie – 10 septembrie. În document se precizează că restrângerea drepturilor şi libertăţilor se poate face numai prin lege, nu prin ordonanţe de urgenţă sau alte acte de nivel inferior, și doar pe o perioadă limitată de timp.
De asemenea, Avocatul Poporului mai constată că persoanele infectate au fost internate obligatoriu, chiar dacă nu prezentau simptome, atât în perioada stării de urgenţă, cât şi a stării de alertă, iar această situaţie se menţine şi acum. O parte dintre măsurile luate de autorităţi începând cu data de 16 martie au fost benefice, împiedicând răspândirea comunitară a virusului SARS-CoV-2 – se mai arată în document. Avocatul Poporului mai constată că în perioada analizată au fost înregistrate cele mai multe amenzi, peste 300 de mii, în valoare totală de circa 120 de milioane de euro. Totuși, numărul de amenzi raportat la totalul populaţiei reprezintă un procent infim, ceea ce arată că majoritatea oamenilor au respectat regulile.
În condiţii speciale de protecţie sanitară, în România a început un nou an școlar
Un nou an școlar a început, luni, în România, în condiții speciale de protecție sanitară. Cursurile se desfășoară conform uneia dintre cele trei variante pregătite de autorități, în funcție de situația epidemiologică din localitatea în care se află fiecare unitate de învățământ. Cele mai multe școli și licee şi-au deschis porţile în scenariul verde, care presupune participarea zilnică faţă în faţă a tuturor preşcolarilor, elevilor şi profesorilor. În altele, se aplică scenariul galben, care prevede prezenţa în clasă a elevilor din clasele primare şi terminale şi revenirea parţială la şcoală, prin rotaţie, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu.
Câteva sute de școli funcționează potrivit scenariului roşu, lecţiile fiind predate doar online. În mesajul adresat elevilor și cadrelor didactice, președintele Klaus Iohannis a făcut, din nou, apel la respectarea măsurilor instituite pentru protejarea sănătății în contextul epidemiei de coronavirus. Reprezentanţii elevilor, părinţilor şi sindicaliştii din învăţământ cred că măsurile aplicate în şcoli sunt insuficiente, iar cele care există nu se pot aplica suficient de bine.
A fost prelungit termenul de înregistrare a românilor din diaspora pentru votul la alegerile parlamentare
Termenul limită de înregistrare a cetăţenilor români din diaspora pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare pentru viitoarele alegeri parlamentare a fost prelungit până la 21 octombrie. Măsura a fost stabilită de Parlament printr-o lege care a fost promulgate, în această săptămână, de șeful statului. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, menţionează că, în contextul pandemiei, mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu le vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondenţă. Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 6 decembrie.
Sistem de rachete Patriot în România
Primul sistem de rachete sol-aer Patriot pentru apărarea antiaeriană a intrat, în această săptămână, în dotarea Armatei Române. Acest sistem este unul dintre cele mai bune de apărare antiaeriană, fiind identic cu cel folosit de Armata americană, iar România devine, astfel, a 17-a ţară care are în dotare un astfel de sistem şi a 7-a din rândul statelor membre NATO.
Bucureștiul a decis şi îşi respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, iar în cadrul programului de înzestrare, sistemul Patriot este extrem de important, a declarat premierul Ludovic Orban. Este primul echipament important achiziţionat şi livrat după semnarea în anul 2015 a Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru apărare. Alte trei sisteme de apărare antiaeriană Patriot vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române până la sfârşitul anului 2022.