Retrospectiva săptămânii 13.04 – 19.04.2025
Atac rusesc asupra civililor ucraineni, în zi de sărbătoare; Membri ai Congresului SUA, la Bucuresti; Două legi importante adoptate de Senat; România la Expoziţia universală Osaka 2025; O nouă prezenţă la Mondialul de handbal feminin

Ştefan Stoica, 19.04.2025, 11:28
Atac rusesc asupra civililor ucraineni, în zi de sărbătoare
Creştinii ortodocşi, majoritari in Romania, greco-catolici si romano-catolici s-au aflat în Săptămâna Mare, sau a Patimilor, perioadă care îi pregăteşte pe credincioşi de sărbătoarea Învierii Domnului. Anul acesta, toţi creştinii sărbătoresc Paştele la aceeaşi dată, 20 aprilie. Chiar de Florii, sărbătoare care precede Paştele, centrul oraşului ucrainean Sumî, situat în nord-estul Ucrainei, a fost ţinta unor atacuri ruseşti cu rachete. Acestea au ucis zeci de oameni, civili, inclusiv copii, şi au rănit 100, ilustrând, de o manieră barbară, condamnată ca atare de liderii europeni, obsesia Rusiei de a aneantiza Ucraina.
„Imagini sfâşietoare vin din Sumî în această Duminică a Floriilor după ce rachete ruseşti au ucis civili nevinovaţi. Gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean şi familiile victimelor. Continuăm să sprijinim toate eforturile de a atinge pacea şi de a pune capăt acestor crime de război”, a reacţionat preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, pe o reţea de socializare.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a condamnat cu fermitate ceea ce a numit oribilul atac al Rusiei şi o atrocitate şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor.
Membri ai Congresului SUA, la Bucuresti
O delegaţie formată din opt membri ai Congresului Statelor Unite – democraţi şi republicani – s-a aflat, la începutul săptămânii, la Bucureşti. A fost prima vizită a unor oficiali americani după instalarea administraţiei Trump. Cei opt au fost primiţi de preşedinte şi de premier şi s-au întâlnit cu parlamentari români.
Principalele domenii ale Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică şi perspectivele de dezvoltare ale relaţiei bilaterale au fost teme abordate de preşedintele interimar Ilie Bolojan cu congresmenii americani. Oficialul român a evidenţiat importanţa consolidării prezenţei americane în ţara noastră, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre.
În ceea ce priveşte procesul electoral din 2024, preşedintele interimar a precizat că România a învăţat lecţiile necesare după anularea scrutinului prezidenţial de anul trecut şi că instituţiile statului sunt angajate să asigure desfăşurarea corectă şi transparentă a alegerilor pentru funcţia supremă din luna mai, în deplin acord cu standardele democratice.
Republicanul Vern Buchanan, şeful delegaţiei americane, a declarat că scopul vizitei a fost întărirea relaţiilor bilaterale şi ridicarea lor la alt nivel. Avem multe companii aici care creează multe locuri de muncă şi vrem să mărim numărul acestora, iar ţara dumneavoastră este importantă pentru noi, a subliniat Buchanan.
Două legi importante adoptate de Senat
Senatul României a adoptat, luni, propunerea legislativă de modificare a Codului Penal privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanţe psihoactive. Potrivit unui amendament, nu se consideră infracţiune dacă prezenţa în sânge a substanţelor psihoactive a fost determinată de administrarea unor medicamente utilizate în baza unei prescripţii medicale.
Ministerul Sănătăţii va elabora lista substanţelor psihoactive care va fi aprobată prin lege şi va lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conţin substanţe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripţii medicale. Senatul de la Bucureşti a mai adoptat, săptămâna aceasta, un proiect de lege care are ca obiect asigurarea unui nivel sporit de protecţie financiară pentru clienţii dezvoltatorilor imobiliari, astfel încât să fie evitate cazurile de tip Nordis, o uriaşă escrocherie imobiliară anchetată în prezent de procurorii de la crimă organizată.
Proiectul prevede, între altele, ca banii pentru avansul unei locuinţe să fie depuşi într-un cont special, din care să nu poată fi folosiţi decât pentru dezvoltarea imobiliară respectivă. În situaţia în care apare falimentul societăţii, clienţii care au de încasat bani vor fi trecuţi în categoria creditorilor privilegiaţi, ca o garanţie că-şi pot primi banii printre primii.
România la Expoziţia universală Osaka 2025
La Osaka, în Japonia, s-a deschis Expoziţia Mondială, care va explora tema ‘Designing Future Society for Our Lives’, bazată pe ideea de colaborare internaţională şi implicare colectivă pentru identificarea soluţiilor la provocările actuale ale umanităţii. Printre cei aproximativ 160 de participaţi se numără şi România. Pavilionul ei, intitulat “Cutia magică românească”, are un concept realizat de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi propune o abordare interactivă şi multi-senzorială. România îşi propune să aducă în atenţia comunităţii internaţionale diversitatea şi bogăţia resurselor sale naturale, calitatea capitalului uman, potenţialul cultural şi tehnologic.
În cadrul expoziţiei, evenimentele de promovare economică şi comercială a României vor viza domeniile: economie, cercetare, educaţie şi energie, digitalizare şi IT&C, promovarea oportunităţilor investiţionale, în vederea consolidării şi dezvoltării Parteneriatului Strategic pe care România şi Japonia l-au semnat în 2023. Este cea de-a 25-a participare a Romaniei la o expoziţie internaţională sau mondială.
O nouă prezenţă la Mondialul de handbal feminin
Naţionala de handbal feminin a României nu va rata Mondialul pe care îl vor găzdui, la sfârşitul anului, Germania şi Olanda. „Tricolorele” au obţinut calificarea la baraj, în urma dublei victorii contra Italiei. România a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial de handbal feminin. La precedenta, în 2023, româncele s-au clasat pe locul 12.