Retrospectiva săptămânii 12.06-18.06.2022
Sprijin european pentru Ucraina; Gaze naturale din Marea Neagra; Ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul de la București; Fostul ministru român al Turismului, Elena Udrea, extradată de autoritățile bulgare
Leyla Cheamil, 18.06.2022, 10:24
Sprijin european pentru Ucraina
Președintele României, Klaus Iohannis, cel al Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul Italian, Mario Draghi, s-au aflat, joi, în Ucraina, într-o formulă istorică, menită să sublinieze solidaritatea europeană cu această țară devastată de invazia rusă. Cei patru lideri europeni au mers la Irpin, lângă Kiev, una din localităţile marcate de atrocităţile ruse, unde au denunţat tragedia umană inimaginabilă şi distrugerile cumplite. Vizita comună a avut loc înaintea summitului UE de săptămâna viitoare, care va decide în privinţa statutului Ucrainei de candidat la aderare cerut de autorităţile de la Kiev, pentru a susţine moralul ucrainenilor greu încercaţi de război. Cei patru lideri se pronunţă pentru acordarea imediată, de către Uniunea Europeană, a statutului oficial de candidat la aderare Ucrainei – a anunţat, la Kiev, Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Scholz, Macron, Iohannis și Draghi şi-au exprimat susţinerea pentru reconstrucţia Ucrainei. Preşedintele francez a afirmat că, încă de la începutul războiului, ţara sa şi-a respectat cu scrupulozitate angajamentele şi a sprijinit Ucraina pe toate palierele. De asemenea, a anunţat că Parisul va livra Kievului încă şase tunuri Caesar, renumite pentru precizia lor. Premierul italian şi-a exprimat sprijinul pentru anchetarea presupuselor crime de război din Ucraina. La rândul său, cancelarul Germaniei a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar.
Prezent la Kiev, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România participă activ la facilitarea tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina şi acţionează ca hub regional pentru grânele ucrainene. Şeful statului a făcut un apel pentru convenirea unei coaliţii de state, care să sprijine efortul internaţional de creare a unor coridoare albastre pentru transportul maritim în siguranţă prin Marea Neagră. Pe de altă parte, a susţinut că acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) şi Georgiei la Consiliul European de săptămâna viitoare este esenţială. Miercuri, președintele Klaus Iohannis și omologul francez, Emmanuel Macron, s-au întâlnit cu militari dislocaţi în Baza Mihail Kogălniceanu din sud-estul României. Iohannis a afirmat că, pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, cooperarea dintre România şi Franţa în domeniul securităţii a cunoscut, în ultima perioadă, o intensificare deosebită şi binevenită. El a mulţumit, din nou, pentru prezenţa militarilor francezi şi pentru asumarea de către Franţa a calităţii de lider al grupului de luptă NATO recent constituit în România. De altfel, preşedinţii român şi francez au discutat cu prioritate despre necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, mai ales la Marea Neagră, despre noul concept strategic al Alianţei şi despre perspectivele aderării la NATO a Suediei şi Finlandei. Emmanuel Macron a remarcat că relaţiile româno-franceze, consfinţite printr-un parteneriat strategic, se bazează pe o prietenie de două secole.
Gaze naturale din Marea Neagra
În România, a început producţia de gaze naturale din perimetrul Midia, din Marea Neagră, iar primele cantităţi au ajuns în Sistemul Naţional de Transport. Anul acesta, este estimată o producţie de o jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Midia este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani şi va asigura 10% din cererea internă.
Ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul de la București
Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind combaterea speculei a fost adoptat, joi, de Guvernul de la Bucuresti, după ce, săptămânile trecute, documentul a fost discutat în prima lectură. Se urmărește protecţia consumatorului final şi buna funcţionare a pieţelor. Tot joi, Guvernul a mai adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie. Actul normativ prevede că, până la finalul acestui an, nu se mai organizează concursuri. Potrivit Executivului, măsura este necesară pentru a fi reduse unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor publice.
Fostul ministru român al Turismului, Elena Udrea, extradată de autoritățile bulgare
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a fost adusă din Bulgaria în România, unde va executa o condamnare de sase ani în așa-numitul dosar Gala Bute, pentru luare de mită și abuz în serviciu. În aprilie, în ziua sentinţei definitive, Udrea a părăsit ţara, dar a fost prinsă în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia. Pe 10 iunie, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru. În România, pe Elena Udrea o mai aşteaptă un dosar privind finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru prezidenţialele din 2009. A primit, în primă instanţă, opt ani de închisoare. Udrea a fost o colaboratoare apropiată a fostului preşedinte de dreapta al ţării, Traian Băsescu, şi el confirmat, recent, de instanţă ca fost colaborator al Securităţii, poliţia politică din comunism.
Naţionala de fotbal a României, în picaj
Naționala de fotbal a României este ultima într-o grupă condusă de Bosnia – Herțegovina, în Liga Naţiunilor și riscă să joace, de anul viitor, în al treilea eşalon valoric al competiţiei. Marți seara, echipa de fotbal a fost învinsă clar, cu 3-0, de selecţionata Muntenegrului, la București. România pierduse și partida-tur, cu 2-0. Până acum, tricolorii au suferit trei înfrângeri, două cu Muntenegru și una cu Bosnia-Herțegovina, cea din urmă fiind una dintre cele mai severe înfrângeri suferite, vreodată, de naţionala română pe teren propriu. Singura victorie a fost cea din meciul de la Bucureşti, cu Finlanda, scor 1-0.