Retrospectiva săptămânii 10/11 – 16/11/2013
Executivul român a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2014; Proiectul legii descentralizării a fost aprobat de guvern; Acţiunile companiei Romgaz au fost listate, în paralel, la Bursa de la Londra şi cea de la Bucureşti
Corina Cristea, 16.11.2013, 08:30
Executivul român a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2014
Guvernul de la Bucureşti a aprobat proiectul bugetului de stat pe anul viitor, iar documentul va ajunge în Parlament pentru dezbatere si adoptare. Construcţia bugetară se bazează pe o creştere economică de 2,2% şi pe o inflaţie de 2,4 procente. Din bugetul total, estimat la 230 de miliarde de lei (circa 50 de miliarde de euro), mai mult de jumătate sunt pentru salarii, pensii şi asistenţă socială. Suma alocată investiţiilor va ajunge la 6% din PIB. Sunt cuprinse în buget şi cheltuielile legate de indexarea pensiilor cu 3,76%, creşterea salariului minim la 900 de lei, în două etape, şi acordarea unei burse lunare de circa 150 de euro medicilor şi farmaciştilor rezidenţi. Educaţia primeşte fonduri suplimentare – 300 de milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor începute pe fonduri europene în infrastructura şcolară. De asemenea, vor creşte cu 10% salariile profesorilor debutanţi, ale preparatorilor şi asistenţilor universitari. Pentru susţinerea acestor cheltuieli, Guvernul se bazează pe îmbunătăţirea colectării banilor, reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor. Opoziţia critică bugetul adoptat de executiv. Liderul PDL, Vasile Blaga, consideră că este un buget al involuţiei economice, care va afecta mediul de afaceri şi va scoate mai mulţi bani din buzunarul românilor. Premierul Victor Ponta le-a cerut partenerilor de guvernare să fie solidari în luarea deciziilor pentru a respecta angajamentele luate în faţa creditorilor internaţionali.
Proiectul legii descentralizării a fost aprobat de guvern
Executivul a aprobat, în această săptămână, şi proiectul legii descentralizării, pentru care îşi va asuma răspunderea în Parlament săptămâna viitoare. Actul normativ prevede că sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul sunt principalele domenii ale căror competenţe şi atribuţii se vor descentraliza. Vor trece în administrare locală şi autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi instituţiile cu atribuţii teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. Vicepremierul Liviu Dragnea spune că procesul nu presupune cheltuieli suplimentare. Liviu Dragnea: Prin aceste proces de descentralizare, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, adică cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate, care vor fi în subordinea autorităţilor locale.” Liviu Dragnea a mai precizat că Poliţia şi agenţiile de prestaţii sociale nu vor intra în procesul de descentralizare. El a mai anunţat că nu vor fi transferate autorităţilor locale nici porturile, nici clădirile cinematografelor.
Acţiunile companiei Romgaz au fost listate, în paralel, la Bursa de la Londra şi cea de la Bucureşti
Acţiunile companiei Romgaz – cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România – au fost listate, la începutul acestei săptămâni, pentru prima dată, în paralel, la Bursa de la Londra şi cea de la Bucureşti. La evenimentul din capitala Marii Britanii a participat şi premierul Victor Ponta care şi-a exprimat speranţa că şi alte companii de stat româneşti vor putea fi tranzacţionate pe piaţa internaţională. Victor Ponta: Bazându-ne pe această poveste de succes, sper ca la anul să revenim aici şi cu Hidroelectrica, Electrica şi alte companii publice româneşti. Şi sper că acest lucru le va da investitorilor străini cel mai important mesaj, că România este deschisă către lume şi suntem gata să ne folosim potenţialul care nu a fost valorificat până acum.”
Proiectul privind Roşia Montană a primit aviz negativ din partea comisiei parlamentare speciale
Proiectul de lege privind exploatarea auriferă cu cianuri de la Roşia Montană, iniţiat de guvern, va fi trimis plenului, după ce a primit aviz negativ din partea comisiei parlamentare speciale. Proiectul minier din Apuseni se va face printr-o nouă lege, care va stabili criterii generale pentru exploatările miniere din România. În pofida avizului negativ, raportul comisiei este apreciat de compania Roşia Montană Gold Corporation, care doreşte dezvoltarea proiectului, într-un comunicat de presă investitorul canadian exprimându-şi speranţa că noile prevederi vor fi adoptate cât mai repede. Comisia parlamentară specială a fost înfiinţată în urma protestelor de stradă organizate luni de zile, în fiecare duminică, de militanţii ecologişti, care au avertizat asupra efectelor pe care le-ar avea pentru mediu tehnologia cu cianuri.
Nemulţumiri în sistemele Educaţiei, respectiv Sănătăţii
Câteva mii de studenţi au ieşit în stradă în mai multe centre universitare din România cerând alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine cu 30% şi creşterea fondului de burse. Studenţii spun că universităţile, în contextul unei subfinanţări a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi. Mulţi dintre profesori le susţin revendicările, iar o parte dintre elevi au susţinut protestul prin purtarea unor banderole la orele de curs. Nemulţumiri sunt şi în sistemul de sănătate. Federaţia sindicală SANITAS a anunţat că pe 25 noiembrie va fi grevă de avertisment, iar din 28 noiembrie grevă generală pe termen nelimitat. Sindicaliştii cer, printre altele, alocarea a cel puţin 6 procente din PIB pentru sănătate, o lege a salarizării specifică sistemului, asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, dar şi demisia ministrului Eugen Nicolăescu. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că bugetul pe anul 2014 va permite buna funcţionare a sistemului şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor către pacienţi.