Retrospectiva săptămânii 09.03 – 15.03.2014
Sumar: Situaţia din Ucraina; Legea certificatelor verzi; Scandalul cărnii infestate; Cazul Vona; Târgul de Turism
Corina Cristea, 15.03.2014, 08:28
Situaţia din Ucraina
România rămâne preocupată de situaţia din Ucraina şi face eforturi, atât în cadrul structurilor europene şi euro-atlantice, cât şi în plan bilateral, pentru soluţionarea paşnică, prin dialog, a crizei acute din ţara vecină. În cadrul acestor eforturi se înscrie şi vizita de lucru pe care şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean, a făcut-o, luni, la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean, Andri Deşciţa. Şeful diplomaţiei române, care a mai avut convorbiri cu preşedintele interimar, Olexandr Turcinov, şi cu premierul Arseni Iaţeniuk, i-a declarat trimisului Radio România la Kiev că mesajul pe care a dorit să-l transmită este că România susţine deplin aspiraţiile europene ale Ucrainei. În ceea ce priveşte consultarea populară din Crimeea pe tema alipirii la Rusia a regiunii autonome rusofone, România consideră că aceasta este neconstituţională. La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a reiterat că România susţine fără rezerve independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.
Legea certificatelor verzi
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea certificatelor verzi, spunând că nu vrea să fie acuzat de creşterea tarifului la energie electrică. Certificatele verzi sunt documente care atestă că o parte din energia electrică este produsă din surse regenerabile. Premierul Victor Ponta afirmase că nepromulgarea legii de către preşedintele Traian Băsescu s-ar datora interesului acestuia în a sprijini companii private să recupereze mai repede, prin creşterea preţului în factură, investiţia efectuată în energia regenerabilă. Potrivit premierului, prin legea respectivă ar fi evitată scumpirea electricităţii pentru industrie şi populaţie, pentru că aceasta menţine temporar la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi. În lipsa legii, nivelul ar fi crescut, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii. Sindicaliştii din metalurgie, o ramură industrială mare consumatoare de energie, au protestat în ultimele zile, cerând promulgarea legii.
Scandalul cărnii infestate
Peste 100 de percheziţii domiciliare făcute de procurorii de la crimă organizată în Bucureşti şi în mai multe judeţe din România s-au soldat cu arestări preventive. Acţiunile au vizat destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, fără să plătească TVA. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea acestei taxe, sau „la negru”, mult sub preţul pieţei, făcând concurenţă neloială societăţilor comerciale care derulează corect acelaşi tip de activitate. O altă metodă de evaziune se referă la achiziţionarea mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrând livrări fictive către firme fantomă din Bulgaria, Ungaria sau Cipru, marfa fiind, însă, vândută în România fără a fi înregistrată în documente contabile. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat depăşeşte 15 milioane de euro. Au fost verificate sute de tone de carne sau produse din carne, iar din magazine au fost retrase definitiv 19 tone. Amenzile s-au ridicat la aproape 100 de mii de euro.
Cazul Vona
Ministerul român de Interne i-a trimis şefului statului documentaţia necesară pentru declararea liderului partidului parlamentar extremist Jobbik din Ungaria vecină, Vona Gabor, drept persoană indezirabilă pe teritoriul României. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care a precizat că, în cazul în care preşedintele, ca şef al CSAT, îşi dă avizul, decizia va fi pusă imediat în aplicare. Demersul Executivului de la Bucureşti a fost iniţiat după ce, luni, la Târgu Mureş, mai mulţi membri ai Jobbik au participat la o manifestare ce a degenerat într-un conflict cu forţele de ordine. Participanţii au scandat pentru acordarea autonomiei teritoriale a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, zonă restrânsă din România în care etnicii maghiari sunt majoritari. Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis politicienilor din Ungaria, aflaţi în campanie electorală şi care vor veni în România, să respecte legile şi Constituţia ţării, în caz contrar riscând expluzarea. Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, Vona Gábor afirmă că Traian Băsescu şi Victor Ponta ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc politic antimaghiar.
Târgul de Turism
Aproximativ 300 de companii de turism îşi prezintă până duminică ofertele la Târgul de Turism al României, deschis la Bucureşti. Agenţiile de turism oferă reduceri de până la 50% pentru vacanţele în ţară şi în străinătate. Un studiu al unei companii de cercetare arată că un român din cinci nu a fost în vacanţă anul trecut, iar estimările pentru acest an sunt de creştere a acestui fenomen. Astfel, 22% dintre români nu au plecat în vacanţă anul trecut, în timp ce pentru acest an doar jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că intenţionează să meargă în concediu. O treime îşi planifică următoarea vacanţă abia pentru 2015. Studiul a fost realizat în luna februarie, pe un eşantion de 1.078 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani.