Retrospectiva săptămânii 07.05-13.05.2017
Preşedintele Comisiei Europene, în vizită în România/ 9 mai - triplă sărbătoare în România/ Comisarul european pentru politică regională la Bucureşti/ Vizita premierului român în Austria
România Internațional, 13.05.2017, 07:00
Preşedintele Comisiei Europene, în vizită în România
În prima sa vizita la Bucureşti în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a ţinut, joi, un discurs în Parlament, a fost primit de şeful statului şi de primul-ministru. Anul acesta, sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE – a afirmat, în plenul Legislativului, preşedintele CE. El a spus că vrea ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie să fie ridicat şi ca România să fie primită în Spaţiul Schengen înainte de a prelua preşedinţia Consiliului European, în primul semestru al anului 2019. În ceea ce priveşte o UE cu mai multe viteze, Juncker a arătat că aceasta este prevăzuta în tratate, dar a subliniat că nu au existat niciodată ţări de mâna a două sau ţări care să fie lasate în urmă pe drum. Înaltul oficial de la Bruxelles a promis că va milita pe lângă autorităţile române pentru a garanta caracterul ireversibil al reformelor realizate. În cadrul întrevederii cu şeful Comisiei Europene, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că Uniunea Europeană reprezintă ‘libertate, democraţie, pace şi prosperitate’ şi a subliniat că românii sunt cei mai pro-europeni cetăţeni ai Uniunii. Jean-Claude Juncker a mai participat şi la un dialog cu cetăţenii români despre viitorul Europei, împreună cu Corina Creţu, comisarul european pentru dezvoltare regională. Juncker a dat asigurări că Bucureştiul poate conta pe sprijinul necondiţionat al Comisiei în ce priveşte fondurile structurale, dar că pentru o mai bună absorbţie autorităţile trebuie să reducă birocraţia şi să simplifice procedurile de accesare a banilor europeni.
Comisarul european pentru politică regională la Bucureşti
2017 este crucial pentru România în atragerea de bani comunitari, a spus comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, care a facut în această săptâmână o vizită oficială în România natală. Oficialul de la Bruxelles a lansat, luni, la Bucureşti, a doua ediţie a unei campanii de promovare a proiectelor europene de succes Potrivit comisarului Creţu, e important ca România ”să se bată” pentru politica regională. Ea a tras atenţia că Bucureştiul trebuie să persevereze şi să profite de fondurile europene şi în actualul exerciţiu bugetar, în condiţiile în care, practic, la jumătatea perioadei de utilizare, rata de absorţie este zero. Fonduri există la Bruxelles, dar sunt aşteptate proiecte de calitate, mature, gata să fie puse în aplicare, a mai spus Corina Creţu. Printre problemele cu care se confruntă România la capitolul absorbtia fondurilor europene, ea a amintit de capacitatea administrativă limitată, lipsa unor rezerve de proiecte de calitate şi lipsa infrastructurii de transport.
9 mai – triplă sărbătoare în România
România a marcat pe 9 mai trei sărbători istorice importante: Ziua Independenţei de Stat, proclamată în anul 1877, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei. Au fost oficiate slujbe religioase de pomenire a eroilor români şi depuse coroane de flori la cele două monumente din partea instituţiilor publice şi a asociaţiilor veteranilor de război. La aceste evenimente au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, cadre militare, precum şi veterani de război. Ceremonii similare au avut loc şi în alte oraşe importante din România. Ziua Europei şi cei 10 ani de când România a aderat la forul comunitar au fost marcaţi, la Bucureşti şi în ţară, prin mai multe evenimente. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, într-un discurs în Parlament, pentru consolidarea rolului ţării la nivel continental. La zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii au rămas profund ataşaţi valorilor care o definesc şi sunt determinaţi să ducă mai departe procesul de integrare, a afirmat preşedintele.
Comisie parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009
Parlamentul României a aprobat propunerea majorităţii PSD-ALDE de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009 câştigate de Traian Băsescu. Demersul survine după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic, şef de publicaţie şi fost consultant politic al unor importanţi demnitari, printre care şi fostul preşedinte Traian Băsescu. Jurnalistul sugerează că procesul electoral din decembrie 2009 ar fi fost influenţat de înalţi funcţionari ai statului, inclusiv de şefi ai unor instituţii de forţă. În urma acestor dezvăluiri, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale. Opoziţia parlamentară s-a opus înfiinţării comisiei de anchetă pe motiv că activitatea acesteia s-ar suprapune cu investigaţia Parchetului General.
Vizita premierului român în Austria
Premierul Sorin Grindeanu a făcut, marţi, o vizită oficială la Viena, prilej de a mulţumi Austriei pentru sprijinul pe care îl oferă României pentru a adera la Spaţiul Schengen. După întrevederea cu omologul său de la Bucureşti, cancelarul austriac Christian Kern a declarat ca România este un partener important pentru ţara sa din punct de vedere politic, cultural şi economic. Sorin Grindeanu a participat şi la o masa rotundă organizată de Camera Economică a Austriei, unde au fost prezenţi reprezentanţii celor mai mari investitori austrieci din România. El a subliniat că Austria este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici şi comerciali ai României, ocupând locul doi în ierarhia investitorilor străini, dar şi că România reprezintă una din pieţele cele mai profitabile pentru Austria în Europa Centrală şi de Est. Valoarea schimburilor comerciale bilaterale depăşeste 1,8 miliarde de euro.