Retrospectiva săptămânii 05-11.01.2025
Sumar: Calendarul noilor alegeri prezidențiale din România; Vizita vicepreşedintelui executiv pentru prosperitate şi strategie industrială al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, la București; Eveniment organizat la Washington pentru marcarea includerii României în Programul Visa Waiver;
Corina Cristea, 11.01.2025, 11:30
Calendarul noilor alegeri prezidențiale din România
Formațiunile politice care alcătuiesc coaliția aflată la guvernare în România împreună cu reprezentanții minorităților naționale au convenit, miercuri, calendarul noilor alegeri prezidențiale. Primul tur al va avea loc pe data de 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai, decizia urmând să fie concretizată legal, săptămâna viitoare, prin acte normative adoptate de Executiv.
Decizia survine după anularea, anul trecut, de către Curtea Constituțională a procesului electoral pentru prezidențiale din cauza inteferențelor hibride externe și a finanțării nedeclarate a campaniei electorale a unuia dintre candidați. Mai exact a independentului Călin Georgescu, ultranaționalist și admirator al lui Vladimir Putin, care a surprins reușind să strângă cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, din 24 noiembrie.
În prima sa ședință din acest an, coaliţia de guvernare a stabilit și că fostul președinte al PNL Crin Antonescu ar urma să fie validat, în februarie, în forurile de conducere ale partidelor componente drept candidat comun la preşedinţie. Până atunci, va fi organizat un sondaj de opinie pentru a afla starea de spirit a populației şi problemele reale ale acesteia.
Anunțat, pe 23 decembrie, drept reprezentantul unic al coaliţiei în cursa pentru Cotroceni, în urmă cu câteva zile Crin Antonescu se autosuspendase din acord, invocând lipsa unei date concrete a alegerilor prezidenţiale, cât şi lipsa susţinerii forţelor politice care l-au propus.
Miercuri a fost și ziua în care Curtea de Apel Bucureşti a publicat motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept împotriva Biroului Electoral Central în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.
Deciziile Curţii Constituţionale a României sunt definitive şi obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanţă – scrie în motivare Curtea de Apel Bucureşti, care specifică și faptul că, prin anularea acestor alegeri, nu au fost încălcate drepturi civile şi fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie.
Vizita vicepreşedintelui executiv pentru prosperitate şi strategie industrială al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, la București
Premierul Marcel Ciolacu l-a primit, în această săptămână, pe vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi strategie industrială al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, cu care a discutat despre statutul economiei europene şi despre necesitatea de a continua investiţiile în redresarea şi dezvoltarea comună. Premierul Marcel Ciolacu crede că, în ciuda provocărilor economice europene şi globale actuale, economia românească se va dezvolta, contând pe sprijinul Comisiei Europene în creşterea absorbţiei fondurilor europene şi în protejarea nivelului de trai al românilor.
Comisarul european a avut o întrevedere și cu preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, iar împreună cu ministrul economiei, Bogdan Ivan, a vizitat fabrica românească „Prime Batteries Technology”, care produce acumulatori litiu-ion de ultimă generaţie şi sisteme personalizate de stocare a energiei. Cei doi au vizitat, de asemenea, institutele de cercetare aerospaţială şi turbo-motoare, prilej cu care au discutat despre utilizarea dronelor în scopuri civile şi militare, precum şi despre impactul concurenţei globale în acest domeniu.
Comisarul Stéphane Séjourné a declarat că Bucureştiul este prima capitală europeană pe care o vizitează în cadrul unui turneu, scopul vizitei sale fiind acela de a sprijini dezvoltarea industrială a României şi de a sublinia importanţa strategică a acestui sector.
Eveniment organizat la Washington pentru marcarea includerii României în Programul Visa Waiver
Un eveniment de oficiere a intrării României în programul american Visa Waiver a fost pregătit, vineri, la sediul Departamentului pentru Securitate Internă din Washington, în prezenţa secretarului pentru securitate internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, şi a ambasadorului României în Statele Unite, Andrei Muraru.
La Bucureşti, ministrul de Externe Emil Hurezeanu a transmis, anterior, că românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând cu luna martie, după ce autorităţile americane vor face o actualizare a platformei electronice de autorizare a călătoriilor ESTA. Astfel, cetăţenii români nu vor mai trebui să susţină interviuri la consulatul Statelor Unite.
Autorizaţia de călătorie va fi valabilă timp de doi ani, cu număr nelimitat de intrări sau ieşiri din SUA. Autorizaţia poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile, costul fiind de 21 de dolari americani, spre deosebire de costul eliberării vizelor, care este de 185 dolari. Românii pot solicita, în continuare, şi vize americane, care au avantajul că sunt valabile 10 ani, iar durata unei călătorii este de maximum şase luni.
Șeful diplomației de la București a subliniat şi avantajele economice ale includerii României în Programul Visa Waiver. Dincolo de îmbunătăţirea numărului turiştilor, vor exista mai multe călătorii în scopuri de afaceri, investitori care călătoresc mai uşor, ceea ce va duce la creşterea schimburilor comerciale – mai spune Emil Hurezeanu. Ca urmare a deciziei Guvernului federal al SUA, România devine al 43-lea participant la programul american de scutire de vize.