Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Retrospectiva săptămânii 05.05 – 11.05.2019

Happy summit! la Sibiu/Duş rece la Bruxelles/Mineriada fără sfârşit/Români în lume/

Retrospectiva săptămânii 05.05 – 11.05.2019
Retrospectiva săptămânii 05.05 – 11.05.2019

, 11.05.2019, 12:01


„Happy summit!” la Sibiu


Punctul culminant al semestrului românesc la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene a fost atins, joi, la Sibiu, odată cu reuniunea informală a şefiilor de stat şi de guvern din ţările membre, mai puţin Marea Britanie. 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători au consacrat în oraşul din centrul ţării salutul, la fel de informal,”Happy summit!”, preluat, prompt, de localnici.


Summitul a fost unul al unităţii şi al determinării de a continua proiectul integrării europene – a declarat amfitrionul reuniunii, preşedintele României, Klaus Iohannis. Participanţii au adoptat aşa-numita Declaraţie de la Sibiu, un manifest axat pe unitate, ca principiu de bază şi de construcţie a viitorului Uniunii.


Semnatarii se angajează să protejeze modul de viaţă european, democraţia şi statul de drept şi fixează principiul echităţii pe piaţa comună a muncii, în asistenţa socială şi în economie.Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmă că summitul nu a arătat doar o unitate de faţadă, ci una solidă.


La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că îşi doreşte nominalizări pentru conducerea instituţiilor comunitare până în iunie, aşa că va convoca o întâlnire cu liderii Uniunii pe 28 mai, imediat după alegerile pentru Parlamentul European. El şi-a continuat discursul în limba română, pentru a-i felicita pe organizatori:


„Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul preşedinţiei române, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră.”


Comentatorii spun că efectele mesajului de unitate şi optimism transmise de la Sibiu vor putea fi cuantificate peste doar două săptămâni. Când euroscrutinul va confirma sau va infirma sondajele care, în multe state membre, semnalează scoruri în creştere pentru formaţiunile eurosceptice sau deschis antieuropene.




Duş rece la Bruxelles


Comisia Europeană a revizuit în scădere, la 3,3%, estimarea privind evoluţia economiei româneşti, în acest an. În ianuarie, experţii europeni prognozau un avans al Produsului Intern Brut de 3,8 procente, în vreme ce bugetul de stat al României pentru anul în curs este construit pe o creştere de 5,5% faţă de 2018. Boom-ul economic românesc s-a diminuat încă de anul trecut, avertizează experţii comunitari.


Consumul privat a rămas principalul factor determinant al creşterii economice, stimulat în continuare de creşterile salariale în sectorul public, dar efectele pozitive ale acestora au fost temperate de creşterea masivă a preţurilor. Prognoza mai arată că incertitudinea şi impredictibilitatea politicilor publice pot avea efecte negative asupra consumului şi investiţiilor şi obstrucţionează creşterea economică.



Mineriada fără sfârşit


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Romania a decis retrimiterea la Parchetul General a dosarului aşa-numitei mineriade din 13-15 iunie 1990, ce a pus capăt unei ample manifestaţii împotriva puterii de stânga, instalată după căderea dictaturii comuniste. Judecătorul de cameră preliminară a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi a dispus restituirea dosarului..


Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat decizia instanţei. Acum doi ani, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte Ion Iliescu, foştii premier Petre Roman şi vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi pe directorul SRI din epocă, Virgil Măgureanu.


Aceştia ar fi organizat şi coordonat direct, inclusiv prin aducerea în Bucureşti a minerilor din Valea Jiului, atacul împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, ce-şi exprimau în mod paşnic opiniile politice, în contradicţie cu ale majorităţii ce forma puterea politică din acel moment. 1.300 de răniţi, peste o mie de oameni reţinuţi abuziv şi cel puţin şase morţi este bilanţul celor mai dramatice zile din istoria postcomunistă a ţării. Acum cinci ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie care impune României să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei din iunie 1990.



Români în lume


Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să-l recheme pe ambasadorul României la Washington, George Maior. Un comunicat al ministerului afirmă că propunerea de rechemare a venit după o analiză a mandatului diplomatului, ale cărui acţiuni nu îi mai permit să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite, partener strategic al Bucureştiului.


În aprilie, comisia parlamentară de specialitate l-a acuzat pe Maior că, în cei aproape zece ani în care a condus SRI, înainte de a fi trimis la Washington, ar fi folosit serviciul în scopuri personale şi ar fi adus atingeri grave drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români şi intereselor ţării. Ambasadorul s-a declarat consternat de acuzaţiile care i se aduc şi a cerut desecretizarea integrală a audierilor din Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.


Aşteptat în ţară e şi fostul primar social-democrat al Constanţei (cel mai mare oraş-port românesc la Marea Neagră), Radu Mazăre, care a fost arestat în Madagascar. În februarie, el a fost dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare, într-un proces privind retrocedări fictive de terenuri – doar unul dintre numeroasele dosare de corupţie pe care le-a adunat ca primar vreme de 15 ani şi patru mandate.


Retrospectiva săptămânii 16 – 22.02.2025
Eveniment Top sâmbătă, 22 februarie 2025

Retrospectiva săptămânii 16 – 22.02.2025

Reuniunea anuală a șefilor misiunilor diplomatice acreditați la București România își păstrează direcţiile principale ale politicii...

Retrospectiva săptămânii 16 – 22.02.2025
Retrospectiva săptămânii 09 – 15.02.2025
Eveniment Top sâmbătă, 15 februarie 2025

Retrospectiva săptămânii 09 – 15.02.2025

100 de zile cu Ilie Bolojan, după 10 ani cu Klaus Iohannis Klaus Iohannis şi-a încheiat, miercuri, al doilea și ultimul mandat de preşedinte al...

Retrospectiva săptămânii 09 – 15.02.2025
Retrospectiva săptămânii 02-08.02.2025
Eveniment Top sâmbătă, 08 februarie 2025

Retrospectiva săptămânii 02-08.02.2025

Bugetul pe anul în curs, aprobat Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale au fost votate, la mijlocul săptămânii, în Parlamentul de la...

Retrospectiva săptămânii 02-08.02.2025
Retrospectiva săptămânii 26.01-01.02.2025
Eveniment Top sâmbătă, 01 februarie 2025

Retrospectiva săptămânii 26.01-01.02.2025

Calendarul alegerilor prezidențiale din România Guvernul de coalitie PSD-PNL-UDMR de la București a adoptat calendarul alegerilor prezidenţiale....

Retrospectiva săptămânii 26.01-01.02.2025
Eveniment Top sâmbătă, 25 ianuarie 2025

Retrospectiva săptămânii 19-25.01.2025

Planul României pentru reducerea deficitului bugetar a fost aprobat, marți, de miniştrii europeni de Finanţe, împreună cu cele ale altor...

Retrospectiva săptămânii 19-25.01.2025
Eveniment Top sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Retrospectiva săptămânii – 12.01 – 18.01.2025

Alegeri prezidenţiale bis Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 4 mai, iar turul doi pe 18 mai – a stabilit, joi, Guvernul de...

Retrospectiva săptămânii – 12.01 – 18.01.2025
Eveniment Top sâmbătă, 11 ianuarie 2025

Retrospectiva săptămânii 05-11.01.2025

Calendarul noilor alegeri prezidențiale din România Formațiunile politice care alcătuiesc coaliția aflată la guvernare în România împreună...

Retrospectiva săptămânii 05-11.01.2025
Eveniment Top sâmbătă, 04 ianuarie 2025

Retrospectiva evenimentelor interne

Maraton electoral abandonat înainte de finiş 2024 se anunţa, din start, un an politic complicat, cu alegeri de toate tipurile, locale,...

Retrospectiva evenimentelor interne

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company