Retrospectiva săptămânii 04.10 – 10.10.2020
Evoluţii îngrijorătoare ale pandemiei de Covid 19 în România. Autorităţile iau masuri; CSAT a aprobat documente pentru aplicarea strategiei naţionale de apărare a României în perioada 2020-2024; Naţionala de fotbal a României a ratat calificarea
România Internațional, 10.10.2020, 11:40
Evoluţii îngrijorătoare ale pandemiei de Covid 19 în România. Autorităţile iau masuri
Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare pentru România, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că situaţia epidemiologică nu permite întoarcerea la normalitatea de dinaintea pandemiei de Covid 19. Şeful statului a atras atenţia că ţara se află din nou într-un punct critic. Aflată în a opta lună de luptă cu noul coronavirus, România înregistrează un bilanț alarmant. După câteva zile de raportări ce gravitau în jurul valorii de 2.000 de infectări în 24 de ore, numărul acestora a depaşit brusc pragul de 3.000 de cazuri noi. Recorduri negative sunt și în ceea ce privește numărul deceselor, precum și al celor internați la terapie intensivă.
Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, creşterea capacităţii de testare pentru coronavirus, precum şi a numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă. Ministrul Sănătăţii a făcut, în acest context, un nou apel la populaţie să respecte normele de protecţie sanitară. El a precizat că sistemul medical încă rezistă, însă nu trebuie forţat, întrucât există şi personal medical infectat. Autorităţle au luat, din nou, măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului.
La București, de exemplu, s-a impus obligativitatea purtării măștii în apropierea unităților de învățământ, închiderea sălilor de spectacol și de jocuri de noroc. Hotelurile pot servi masa doar pentru clienţii lor, iar restaurantele nu mai pot primi clienți în interior. În localitățile în care rata incidenţei a depăşit 1,5 cazuri COVID la mia de locuitori au fost închise pentru două săptămâni restaurantele, cafenelele şi cluburile. Angajaţi din domeniul HoReCA au protestat, la Bucureşti, în faţa sediului Guvernului, faţă de aceasta decizie.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, aproape 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de 3 miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19. Pentru a veni in spriijinul angajaţilor din domeniu Executivul a discutat în primă lectură proiectul unei ordonanţe de urgenţă care scuteşte de la plata impozitului specific până la sfârşitul acestui an companiile din HoReCa. Pe de altă parte, au fost intensificate controalele în târguri, pieţe şi mijloace de transport în comun, verificările fiind făcute inclusiv de polițiști în civil.
CSAT a aprobat documente pentru aplicarea strategiei naţionale de apărare a României în perioada 2020-2024
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, marţi, o serie de documente pentru aplicarea strategiei naţionale de apărare a României în următorii patru ani, printre care analiza strategică şi aşa-numita Carta Albă a Apărării. Analiza strategică a apărării fundamentează o nouă concepţie de organizare, încadrare, dotare şi instruire a Armatei României.
Documentul prevede trei etape: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026, implementarea noilor tehnologii şi reorganizarea Armatei României pentru acţiune multi-domeniu 2032, respectiv, finalizarea Programului Armata 2040. Carta Albă a Apărării este un document care permite implementarea obiectivelor de apărare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securităţii cetăţenilor şi apărarea teritoriului, a valorilor şi a intereselor naţionale, subliniază sursa citată. Ea este concepută într-o nouă paradigmă strategică, având ca scop final consolidarea posturii de apărare şi descurajare, în baza a cinci elemente esenţiale: capabilităţi de înaltă tehnologie; o resursă umană înalt educată şi foarte bine instruită; o puternică industrie de apărare autohtonă; dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe cunoaştere şi inovaţie; rezilienţa.
România şi Statele Unite au o nouă foaie de parcurs, de cooperare în domeniul apărării pentru următorii 10 ani
Aflat într-o vizită oficială la Washington, ministrul român al Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a vorbit despre Noua strategie naţională de apărare a României cu omologul său american Mark Esper. Potrivit lui Ciucă, noua strategie subliniază importanţa şi prioritatea cooperării. Pentru a asigura flexibilitatea strategică a Statelor Unite în regiunea Mării Negre, România îşi va menţine şi accentua statutul de pilon de securitate stabil, credibil şi predictibil şi de simbol al democraţiei în regiune.
Ministrul român al Apărării şi omologul său american au semnat, joi, ‘Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul Apărării pentru perioada 2020-2030’. Secretarul american al apărării a declarat că acordul pe 10 ani cuprinde toate ţintele strategice şi interesele româno-americane, ca de exemplu modernizarea apărării şi asigurarea securităţii la Marea Neagră, întărirea eforturilor în domeniul securităţii cibernetice, rezilienţei, respectiv asistenţa SUA pentru îndeplinirea ţintelor de capabilităţi aliate şi modernizarea forţelor armate. Mark Esper a declarat că Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru angajamentul faţă de Alianţa Nord- Atlantică, în special prin găzduirea Scutului de la Deveselu, element cheie al apărării anti-rachetă al NATO.
Naţionala de fotbal a României a ratat calificarea la Campionatul European
Echipa naţională de fotbal a României a ratat calificarea la turneul final continental, dupa ce a pierdut, joi, in deplasare, cu 1-2, meciul cu reprezentativa Islandei, din semifinalele barajului de calificare. În Grupa 1B a Ligii Naţiunilor, România e lider, după ce, în septembrie, a remizat, 1-1, acasă, cu Irlanda de Nord şi a învins în Austria cu 3-2. Din grupă mai face parte Norvegia, pe care românii o vor întâlni duminică, la Oslo.