Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Retrospectiva săptămânii 03.11 – 09.11.2024

Sumar: Președintele Klaus Iohannis, la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta; Vizita premierului Marcel Ciolacu la Paris; Cooperare România - Japonia; Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european, a primit aprobarea în Parlamentul de la București; Vizită FMI la București

Eveniment top
Eveniment top

, 09.11.2024, 11:00

Președintele Klaus Iohannis, la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta

 

Aderarea României la Spaţiul Schengen nu este doar un obiectiv politic, ci un angajament ferm față de proiectul european, a afirmat președintele Klaus Iohannis, la al cincilea summit al Comunității Politice Europene, desfășurat joi și vineri la Budapesta. Pe de altă parte, șeful statului român a atras atenția că migrația rămâne o povocare importantă la nivel european, care necesită un răspuns comun și cuprinzător.

Rezultatele alegerilor din SUA au fost, de asemenea, în atenţia participanţilor, reuniți să discute în principal despre creşterea competitivităţii.  Liderii europeni reuniţi i-au cerut lui Donald Trump să evite războaiele comerciale, să menţină sprijinul pentru Ucraina şi să se abţină de la tulburarea ordinii globale.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că toţi cei 42 de lideri europeni prezenți au convenit că trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru propria lor securitate şi să nu se mai bazeze pe Statele Unite. Pentru victoria sa în alegerile americane Donald Trump a fost felicitat de comunitatea internațională.

În mesajul său, președintele Klaus Iohannis a amintit că România este un aliat strategic puternic şi angajat al Statelor Unite.

 

Vizita premierului Marcel Ciolacu la Paris

 

La Paris, premierii român, Marcel Ciolacu, şi francez, Michel Barnier, au discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, încheiat în 2008, cu accent pe componenta economică şi de apărare. Cei doi şefi de guvern au stabilit că investiţiile în domenii-cheie, precum IT, aeronautică şi energie, sunt esenţiale.

Dublarea volumului comerţului bilateral în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendinţa sa ascendentă şi relaţii economice cu tradiţie, precum Dacia Renault, reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea într-o formă consolidată – a declarat Marcel Ciolacu.

Şeful guvernului de la Bucureşti a apreciat cooperarea solidă în materie de securitate, precum şi faptul că, prin decizia peşedintelui Emmanuel Macron, Franţa şi-a asumat rolul de naţiune-cadru a Grupului de Luptă NATO în România, imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, element esenţial pentru consolidarea poziţiei Alianţei pe flancul estic. A fost evidenţiată şi dorinţa Franţei de a-şi spori prezenţa militară în România, care se ridică în prezent la 800 de militari.

 

Cooperare România – Japonia

 

Marți, la București, șeful executivului român a avut o întrevedere cu o delegaţie de investitori japonezi din domeniile energie, cercetare şi tehnologie, industrie, infrastructură şi bancar, condusă de viceministrul nipon al Economiei, Comerţului şi Industriei, Shinji Takeuchi.

Cu acest prilej, a fost apreciat nivelul relaţiilor bilaterale dezvoltate în baza Parteneriatului strategic, a valorilor comune promovate de cele două țări şi oportunităţilor economice oferite de actualul context internaţional. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, rolul României ca factor de stabilitate în Europa şi în regiune, dar şi avantajele geostrategice, economice şi politice califică ţara drept destinaţie pentru investitori.

La rândul său, delegaţia economică japoneză și-a arătat interesul de a consolida sprijinul financiar pentru România în proiecte din domeniile infrastructurii de transport, energie, digitalizare şi înaltă tehnologie.

Anterior, în cadrul primei ediţii a Formului Energiei România-Japonia care a avut loc luni și marți, la București, ministerul Energiei a semnat un memorandum de înţelegere cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din județul Cluj (nord-vestul României), iar ELCEN (Compania de Stat Elecrocentrale București) şi Panasonic lucrează la un proiect comun care vizează un sistem complex de panouri fotovoltaice, stocare în baterii şi producţie de hidrogen verde.

 

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european, a primit aprobarea în Parlamentul de la București

Propunerea Guvernului român pentru funcția de comisar european în viitorul Executiv comunitar, social-democrata Roxana Mînzatu, a fost aprobată, marți, de comisiile de specialitate ale Parlamentului de la București.

Eurodeputata, desemnată de Ursula von der Leyen vicepreședintă a Comisiei Europene, ar urma să deţină portofoliul „Oameni, competenţe şi pregătire”. În această calitate, a afirmat ea, va răspunde de aproximativ 20% din bugetul multianual al Uniunii.

Roxana Mînzatu a precizat că funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei vizează inclusiv coordonarea pe zona de pregătire pentru situaţii de urgenţă.

Pentru Roxana Mînzatu urmează o nouă rundă de audieri, pe 12 noiembrie, de această dată în Comisiile de ocupare a forţei de muncă şi, respectiv, cultură şi educaţie ale Parlamentului European.

 

Vizită FMI la București

 

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a făcut în această săptămână o vizită la Bucureşti pentru discuţii cu responsabilii români despre ultimele evoluţii economice. Este vorba despre o vizită regulată, pentru evaluarea şi actualizarea perspectivelor macroeconomice, cu mai multe componente: inflaţia, balanţa de plăţi, datoria publică şi deficitul bugetar, politica monetară şi fiscală. Delegaţia a avut întâlniri în special la Banca Centrală si la Ministerul Finanţelor. În prezent, România nu are în derulare un acord cu Fondul.

Retrospectiva săptămânii 15.12 – 21.12.2024
Eveniment Top sâmbătă, 21 decembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 15.12 – 21.12.2024

Rating Agenţia de rating Fitch a schimbat perspectiva României de la ‘stabilă’ la ‘negativă’ în ceea ce priveşte...

Retrospectiva săptămânii 15.12 – 21.12.2024
Eveniment top
Eveniment Top sâmbătă, 14 decembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 08.12 – 14.12.2024

În sfârşit, în Schengen Vestea bună a săptămânii, aşteptată şi confirmată, oficial, joi, a fost acceptarea deplină a României, alături...

Retrospectiva săptămânii 08.12 – 14.12.2024
Eveniment top
Eveniment Top sâmbătă, 07 decembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 01 -07.12.2024

Alegerile prezidenţiale din România au fost anulate Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri, cu unanimitate de voturi, anularea...

Retrospectiva săptămânii 01 -07.12.2024
The Week in Review
Eveniment Top sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 24-30.11.2024

Alegeri cu surprize și scandal Organizarea, în România, într-un singur an, a tuturor tipurilor de alegeri – prezidențiale, parlamentare,...

Retrospectiva săptămânii 24-30.11.2024
Eveniment Top sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 17.11 – 23.11.2024

Românii își aleg noul președinte Prima secţie de vot din străinătate pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale din România s-a...

Retrospectiva săptămânii 17.11 – 23.11.2024
Eveniment Top sâmbătă, 16 noiembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 10.11 – 16.11.2024

Vizita premierului român la Londra Premierul român, Marcel Ciolacu, a făcut, la mijlocul săptămânii, o vizită de două zile în Regatul Unit,...

Retrospectiva săptămânii 10.11 – 16.11.2024
Eveniment Top sâmbătă, 02 noiembrie 2024

Retrospectiva săptămânii 27.10 – 02.11.2024

Campanii electorale în România Campania electorală pentru alegerile parlamentare din România a debutat în noaptea de joi spre vineri și se va...

Retrospectiva săptămânii 27.10 – 02.11.2024
Eveniment Top sâmbătă, 26 octombrie 2024

Retrospectiva săptămânii 20.10 – 26.10.2024

Campania electorală la start Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din România a început la miezul nopții de joi spre vineri şi...

Retrospectiva săptămânii 20.10 – 26.10.2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company