Retrospectiva săptămânii 02.07 – 08.07.2023
Premierul Marcel Ciolacu în vizită în Germania/Legile educației au fost promulgate de șeful statului/Spania susține admiterea României în Schengen/A fost inaugurat cel mai mare pod construit vreodată în România/ Neversea
Mihai Pelin, 08.07.2023, 11:30
Premierul Marcel Ciolacu în vizită în Germania
Premierul român, Marcel Ciolacu, a făcut o vizită de două zile la Berlin, în cadrul căreia s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz. Acesta a reafirmat susţinerea ţării sale pentru aderarea României la Spaţiul Schengen în acest an. La rândul său, Marcel Ciolacu a subliniat importanţa cooperării bilaterale şi potenţialul semnificativ pe care aceasta îl oferă, în condiţiile în care Germania este cel mai important partener comercial al României. În cadrul întâlnirii bilaterale s-a discutat despre securitatea pe flancul estic al NATO şi despre următorul summit al Alianței de la Vilnius, de săptămâna viitoare. Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu reprezentanţii mediului de afaceri, Germania arătatându-se interesată de investiţii în petrochimie, de industria producătoare de îngrăşăminte, precum și de industria de materiale de construcţii din România. Vizita premierului român a cuprins întâlniri șicu reprezentanţi ai Parlamentului federal, ai diasporei şi ai industriei de apărare.Din delegația română au mai facut parte ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, ministrul economiei, Radu Oprea, şi cel al apărării, Angel Tîlvăr.
Legile educației au fost promulgate de șeful statului
Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat noile legi ale educaţiei. Fost profesor de liceu în provincie, şeful statului este promotorul proiectului România educată, lansat în 2016, cu o serie de consultări publice. Printre obiectivele acestuia se numără creşterea finanţării pentru educaţie, scăderea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional. Legile educaţiei au fost adoptate decizional de Senat în luna mai. Au fost contestate fără succes la Curtea Constituţională de USR şi Forţa Dreptei, pentru că, între altele, ar limita dreptul la învăţătură şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi. Legile educaţiei au fost criticate atât de Consiliul Naţional al Elevilor, cât şi de organizaţiile studenţeşti, pentru diverse prevederi considerate discriminatorii. Un studiu publicat de Eurostat în 2021, pe baza datelor din 2019, plasa România la coada clasamentului, pe locul 26 din 27 în ceea ce privește finanțarea învățământului. Reamintim că, în 2019, procentul din PIB alocat Ministerului Educației a fost de 2,92%, în 2020 – 2,9%, în 2021 – 2,39%, iar în 2022 – 2,28%. Pentru 2023, procentul din PIB alocat acestui minister este de 2,1%.
Spania susține admiterea României în Schengen
Şefa diplomaţiei de la Bucureşti, Luminiţa Odobescu, a salutat poziţia Spaniei, care exercită preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, privind admiterea României în Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România, ea a dat asigurări că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv prioritar al autorităţilor române. Anterior, ambasadorul spaniol la București, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, a reiterat susținerea ţării sale pentru aderarea României la spațiul de liberă circulaţie. El a afirmat că subiectul aderării României şi a Bulgariei vecine va fi pus pe agenda Consiliului JAI cel mai probabil în această toamnă. Pe de altă parte, săptămâna trecută, Comisia pentru petiţii a Parlamentului European a cerut, printr-o rezoluție, Consiliului European să aprobe admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen la sfârşitul acestui an, subliniind că cele două state continuă să îndeplinească criteriile de aderare şi că respingerea lor a creat un sentiment antieuropean. Faptul că cele două state se află în continuare în afara spaţiului de liberă circulaţie reprezintă un impediment societal şi economic pentru firmele şi populaţiile celor două state, spun eurodeputaţii
A fost inaugurat cel mai mare pod construit vreodată în România
Preşedintele roman Klaus Iohannis a declarat că noul pod suspendat peste Dunăre de la Brăila este cea mai amplă construcţie ridicată în România în ultimele trei decenii, arătând că este o nouă dovadă că pot fi duse la capăt proiecte majore de infrastructură. Podul a fost dat in folosință și este cel mai mare ridicat vreodată în România şi al treilea ca dimensiune din Europa. Este ultimul peste Dunăre înainte de vărsarea fluviului în Marea Neagră si este proiectat să aibă o durată de viaţă de 120 ani. Cu o lungime de aproape 2 km, podul asigura prima legătură rutieră între judeţele sud-estice Brăila şi Tulcea şi va creşte potenţialul economic în zona Dobrogei. Valoarea totală a proiectului a depasit 2 miliarde de lei (400 milioane de euro), iar 85% din finanţare a fost asigurată din fonduri europene.
România devine oficial centru regional de F-16
În România va fi înfiinţat un centru regional pentru instruirea piloţilor care operează pe avioanele militare F16. Decizia a fost luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Va fi o cooperare cu state aliate şi cu compania care proiectează aparatul de luptă. Iniţial vor fi pregătiţi piloţii români, iar ulterior vor participa şi piloţi din statele aliate sau partenere, inclusiv din Ucraina. Totodată, CSAT a stabilit şi obiectivele pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, programat săptămâna viitoare. Preşedintele Klaus Iohannis va aduce din nou în prin plan aspecte care ţin de securitatea regiunii Mării Negre, iar România va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Festivalul de muzică Neversea are loc pe malul Mării Negre
La Constanţa are loc, în aceste zile, a cincea ediţie a Festivalului Neversea, cel mai mare care are loc pe o plajă din Europa. Peste 150 de artişticoncertează pe scenele festivalului. Participa fani ai muzicii de pe toate continentele, cei mai mulţi din Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Italia, Bulgaria şi Israel. În perimetrul festivalului şi în proximitatea lui sunt la datorie peste 1.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, inspectori anti-drog, precum şi 700 de agenţi de securitate privaţi. Organizatorii Neversea au estimat un trafic de peste 260 de mii de oameni în cele patru zile şi patru nopţi ale festivalului de la Marea Neagră care a început joi.