Retrospectiva săptămânii 02.06 – 08.06.2024
Sumar: Alegeri locale și europene în România/ România, cooperare cu țări din Balcani/ România susține planul președintelui Joe Biden privind Gaza/ Întrevederi ale președintelui Klaus Iohannis
Corina Cristea, 08.06.2024, 11:00
Alegeri locale și europene în România
În ultima săptămână de campanie înaintea alegerilor din 9 iunie, autoritățile române au dat asigurări că sunt în grafic cu pregătirea celor două scrutine – local, respectiv european – la care 19 milioane de români sunt chemați la urne. În total au fost tipărite circa 100 de milioane de buletine de vot, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin
”Au fost tipărite peste 22 de milioane de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European și aproape 80 de milioane de buletine de vot pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Structurile MAI au desfășurat activitățile specifice pentru a superviza, în colaborare cu prefecturile, distribuția tuturor materialelor către secțiile de votare și sunt pregătite să asigure din 9 iunie și după aceea, până la închiderea predării tuturor materialelor electorale, ordinea publică necesară exercitării acestui drept democratic.”
Pentru scrutinul local, alegătorii pot vota doar în localitatea în care au domiciliul sau reședința înregistrată înainte de 11 aprilie. Pentru europarlamentare, românii pot vota la orice secție de vot din țară sau din străinătate. Peste 900 de secții de votare îi așteaptă pe românii din străinătate, iar lista acestora este pe site-ul Ministerului de Externe, mae.ro. Distribuţia secțiilor s-a făcut direct proporţional cu numărul de cetăţeni români din fiecare ţară. Astfel, cele mai multe secții de vot sunt în Italia -150, în Spania – 147 și în Marea Britanie -104. Numărul total al candidaţilor este de peste 207.000, din care 494 s-au înscris în cursa pentru Parlamentul European.
România, cooperare cu țări din Balcani
Trei miniștri de Externe din Balcanii de Vest s-au aflat în vizite oficiale la București în această săptămână, cooperarea bilaterală și regională numărându-se între temele de discuție pe care le-au avut cu oficialii de la București. În cadrul discuțiilor, de miercuri, cu oficialul din Bosnia și Herțegovina, Elmedin Konakovic, șeful statului român, Klaus Iohannis a salutat aprecierea de care se bucură militarii români participanţi la Operaţia EUFOR ALTHEA a UE în această țară, România fiind unul dintre principalii contribuitori în asigurarea unui climat sigur şi stabil în Balcanii de Vest.
Președintele Iohannis a reconfirmat susţinerea constantă pe care Bucureștiul o acordă pentru parcursul european şi euroatlantic al Balcanilor de Vest, precum şi pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii regiunii. Tot miercuri, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a discutat, la București, cu omologul său albanez, Igli Hasani, despre susţinerea parcursului european al ţării din Balcanii de Vest, subliniind disponibilitatea României de a face schimb de expertiză în acest domeniu. De asemenea, Luminița Odobescu a evidenţiat „importanţa pe care România o acordă identităţii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţii naţionale aromâne din Albaniaˮ.
La începutul săptămânii, Luminița Odobescu a avut consultări și cu omologul său muntenegrean, Filip Ivanoviće, consultări în care a subliniat că România este şi va rămâne un susţinător al aderării acestei țări la UE. Cei doi miniştri au semnat planul de acţiune privind cooperarea în perioada 2024-2025. Un document similar a fost semnat de șefa diplomației de la București și cu omologul din Bosnia și Herţegovina.
România susține planul președintelui Joe Biden privind Gaza
Preşedintele Klaus Iohannis se numără între şefii de stat semnatari ai unei declaraţii comune ce susţine un acord de încetare a focului în conflictul Israel-Hamas. Este timpul ca războiul să se încheie, iar acest acord este punctul de plecare necesar, subliniază declaraţia, care îndeamnă cele două părţi să accepte planul preşedintelui american Joe Biden, ce prevede într-o primă etapă un armistiţiu de 6 săptămâni, însoţit de o retragere israeliană din zonele dens populate ale Fâşiei Gaza, eliberarea unora dintre ostaticii Hamas şi a unor prizonieri palestinieni, iar în a doua etapă, ale cărei detalii rămâne să fie stabilite, o încetare a focului permanentă şi eliberarea tuturor ostaticilor.
Întrevederi ale președintelui Klaus Iohannis
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut, joi, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la sfârşitul lunii iunie, a mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE. Întâlnirea a prilejuit o analiză a momentului în care se află Uniunea şi a proiecţiilor de viitor. Referindu-se la contextul european complex, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că promovarea unei agende europene solide, bazate pe unitate, coeziune, şi solidaritate la nivelul UE este extrem de importantă, întrucât numai prin unitate de acţiune şi solidaritate Uniunea a reuşit să devină mai puternică de fiecare dată.
În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea sprijinului UE pe multiple planuri. Pe de altă parte, tot joi, preşedintele Iohannis l-a primit pe Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, însoțit de Spyros Capralos, Preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, Octavian Morariu, membru al Comitetului Olimpic Internaţional pentru România, şi Mihai Covaliu, Preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Întrevederea cu reprezentanţii delegaţiei Mişcării Olimpice se înscrie în seria demersurilor întreprinse de preşedintele Klaus Iohannis pentru a transmite, la cel mai înalt nivel, un mesaj de susţinere a sportivilor români care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris, precizează un comunicat al Președinției. În cadrul întâlnirii, a fost evidenţiat potenţialul unificator al sportului prin intermediul Jocurilor Olimpice de vară, care se vor desfăşura în perioada 26 iulie – 11 august în Franţa.