Retrospectiva săptămânii 01 -07.12.2024
Viitorul Parlament de la București, rezultat în urma alegerilor organizate pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, va fi format din șapte formațiuni politice.
Corina Cristea, 07.12.2024, 11:55
Alegerile prezidenţiale din România au fost anulate
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri, cu unanimitate de voturi, anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale. ‘Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare’, se arată în decizia CCR.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie. Iniţial, în presă a apărut informaţia că judecătorii Curţii Constituţionale se întâlnesc vineri într-o întâlnire informală, pentru a analiza dacă vor dezbate într-o şedinţă oficială cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, Ulterior, judecătorii au adoptat oficial anularea alegerilor prezidenţiale. Decizia intervine după ce candidatul independent Călin Georgescu a câştigat neaşteptat turul 1 al alegerilor, pe 24 noiembrie.
Georgescu a fost acuzat că a fost favorizat de ingerinţa Rusiei în procesul electoral, preponderent printr-o campanie agresivă şi concertată de manipulare pe TiKTok. Georgescu a fost acuzat de simpatii pro-ruse şi de extrema dreaptă, pro-legionare. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a desecretizat informaţiile primite de la serviciile secrete şi ministerele de forţă cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
România, sub atac cibernetic
Documente prezentate în ședința CSAT din 28 noiembrie au fost declasificate de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre note de informare referitoare la nerespectarea regulilor de publicitate electorală înaintea turului I al prezidențialelor, din 24 noiembrie. Rapoartele SRI au arătat că a existat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, precum și exploatarea unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu.
Creșterea conturilor care l-au promovat nu a fost organică, iar activitatea conturilor a fost coordonată de un actor statal, care a utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe TikTok. În același timp, raportul SIE afirmă că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv scurgeri de informații și sabotaje. Parchetul General a anunțat că deschide o anchetă penală în baza informațiilor cuprinse în documentele CSAT. Cercetările vizează indicii privind infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online. Ancheta vizează și infracțiuni de spălare a banilor, în legătură cu proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat, respectiv comiterea unor infracțiuni informatice menite să influențeze opțiunile alegătorilor.
Incertitudinea politică a afectat economia – încrederea oamenilor de afaceri și a investitorilor a scăzut la un nivel întâlnit doar în perioada pandemiei, arată datele CFA România. La Washington, șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a declarat că autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale. În replica, Rusia a respins acuzațiile, pe care le consideră nefondate. În contextul alegerilor din România, Comisia Europeană și-a intensificat monitorizarea platformei TikTok. Executivul de la Bruxelles a cerut rețelei de socializare să ia măsuri pentru a securiza informațiile legate de toate alegerile din UE pentru a le studia în profunzime.
Rezultatele alegerilor parlamentare
Viitorul Parlament de la București, rezultat în urma alegerilor organizate pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, va fi format din șapte formațiuni politice. Cele mai multe voturi și implicit mandate a obținut PSD, aflat la guvernare, urmat de AUR, suveranist, care și-a dublat scorul față de cel de la scrutinul de acum patru ani. Pe locurile trei și patru se situează PNL, care a făcut tandem la guvernare cu PSD, respectiv USR (centru-dreapta). Pragul minim necesar de 5% a fost trecut și de S.O.S. România (extremist, suveranist) al controversatei eurodeputate Diana Șoșoacă, de nou înființatul Partid al Oamenilor Tineri (considerat extremist, suveranist) al unei parlamentare ieșită din rândurile AUR și de către UDMR.
Odată anunțate rezultatele finale, au început discuțiile în vederea constituirii unei majorități. Iar miercuri seară, formațiunile pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale altele decât cea maghiară au semnat o rezoluție comună în care se angajează să formeze o coaliție în viitorul legislativ. O coaliție pentru stabilitate și modernizarea țării, care să izoleze forțele considerate extremiste, au declarat liderii semnatari.
A murit eroul de la Sevilla
A murit în această săptămână, la 65 de ani, eroul de la Sevilla, Helmut Duckadam, câștigător, în 1986, cu Steaua București, al Cupei Campionilor Europeni – cel mai important trofeu fotbalistic continental intercluburi. În finala cu FC Barcelona din 7 mai în acel an, Helmut Duckadam apărat toate cele patru lovituri de departajare executate de jucătorii catalani, iar performanța sa a fost înscrisă în Cartea Recordurilor. Problemele de sănătate l-au obligat să renunțe definitiv la fotbalul de performanță la doar 27 de ani. Timp de un deceniu, Duckadam a ocupat funcția de președinte de imagine la clubul FCSB, iar Președinția României i-a conferit Ordinul “Meritul Sportiv”.
Târgul de Carte Gaudeamus
Regal de carte în Bucureşti, timp de cinci zile, la Târgul de Carte Gaudeamus, deschis pe 4 decembrie. Pentru a 31-a ediție a manifestării organizate de Radio România, cei circa 200 de participanţi au pregătit mii de titluri, oferte speciale şi peste 600 de evenimente editoriale. Președintele de onoare al acestei ediții a Târgului Gaudeamus este Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori români contemporani, deținătorul a numeroase premii naționale și internaționale.