Retrospectiva săptămânii 01.06 – 07.06.2014
Sumar: O delegaţie comună a creditorilor internaţionali se află la Bucureşti pentru o nouă evaluare a acordului de tip preventiv încheiat cu Romania; Recomandari de politica economica facute Romaniei de Comisia Europeana...
România Internațional, 07.06.2014, 09:43
O delegaţie comună a creditorilor internaţionali se află la Bucureşti pentru o nouă evaluare a acordului de tip preventiv încheiat cu Romania
O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale evaluează, până pe 16 iunie, la Bucureşti, cel mai recent acord de tip preventiv încheiat cu România, in valoare de 4 miliarde euro. Evoluţia indicatorilor macroeconomici şi în special echilibrul bugetar se află în centrul discuţiilor. Experţii Fondului analizeaza dacă încasările de la buget fac posibilă reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5%, de la 1 iulie, la angajatori, aşa cum doresc autoritatile dar mai ales oamenii de afaceri. Reprezentanţii creditorilor internaţionali sunt de acord in principiu dar asteapta măsuri compensatorii pentru a nu fi afectat deficitul bugetar stabilit. Discutiile mai vizeaza eliminarea monopolului deţinut de stat în două sectoare economice-cheie – energie şi infrastructură – reducerea arieratelor intreprinderilor publice si restrucurarea unor companii de stat.
Recomandari de politica economica facute Romaniei de Comisia Europeana
Comisia Europeana a prezentat recomandările de politică economică facute statelor membre pentru a consolida redresarea din ultimul an. Pentru Romania, acestea vizeaza implementarea programului de asistenţă UE – FMI şi a strategiei bugetare pentru 2014, accelerarea reformelor din sectorul sănătăţii, consolidarea măsurilor active de ocupare pe piaţa muncii, creşterea calităţii şi accesibilităţii educaţiei şi formării profesionale. În domeniul fiscal, Comisia recomanda îmbunătăţirea nivelului de colectare a taxelor, reducerea evaziunii fiscale şi a muncii la negru şi finalizarea reformei pensiilor, începută în anul 2010. Administraţia publică este îndemnată să-şi sporească eficienţa şi nivelul de transparenţă şi integritate, iar sistemul juridic să lupte împotriva corupţiei şi să aplice deciziile emise de instanţe, în timp ce pentru energie şi transporturi se recomandă promovarea competiţiei şi eficienţei, alături de accelerarea reformei în companiile de stat.
De la 1 iunie in Romania a intrat in vigoare un nou pachet de servicii medicale
Autorităţile romane speră ca, odată cu intrarea in vigoare, de la 1 iunie, a noului pachet de servicii medicale de bază, care pune accent pe preventie, pacienţii vor beneficia de servicii mai bune. Conform noilor prevederi, pacienţii care au până în 39 de ani se vor prezenta obligatoriu, cel puţin o dată la trei ani, la medicul de familie, iar cei peste 40 de ani vor fi consultaţi anual. Alte noutăţi sunt decontarea terapiilor folosite în tratarea copiilor care suferă de autism, anumite tratamente dentare şi îndrumarea cu prioritate a pacienţilor spre medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate. Astfel, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, care, oricum, în genere, sunt supraaglomerate, ci în policlinici. De asemenea, va fi evaluat riscul privind sănătatea mintală şi sănătatea reproducerii. Medicii de familie vor putea monitoriza o parte din bolile cronice, între care hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip II sau astmul bronşic. În plus, în pachetul minimal şi în cel de bază, în cazul supravegherii gravidelor, s-a introdus şi testarea pentru hepatita B şi C, pe lângă cea obişnuită pentru HIV.
Parlamentul Romaniei a respins controversata lege privind exploatarea miniereurilor auro- argintifere de la Rosia Montana
Camera Deputaţilor de la Bucureşti, for decizional in acest caz, a respins, marţi, proiectul de lege privind unele măsuri de exploatare a minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, centrul României. Proiectul, iniţiat de Guvernul României, fusese respins şi de Senat, în noiembrie 2013. Decizia a fost luata considerandu-se ca proiectul nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România. În toamna anului trecut, zeci de mii de cetăţeni au manifestat în stradă, cerând Guvernului retragerea legii, interzicerea utilizării cianurilor în industria minieră şi includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO, ca parte a patrimoniului naţional şi mondial.
Presedintele SUA, Barack Obama s-a intalnit, la Varsovia, cu liderii din 10 tari central si est europene aliate, printre care si Romania
Prezent, la Varsovia, la ceremoniile prilejuite de implinirea a 25 de ani de la restaurarea democratiei in Polonia postcomunista, presedintele american Barack Obama a reafirmat angajamentul ţării sale faţă de aliaţii est-europeni din NATO, printre care si Romania, neliniştiţi de actiunile Rusiei. Obama a anunţat că va cere Congresului să aprobe alocarea unui miliard de dolari pentru desfăşurarea de noi forţe americane – terestre, navale şi aeriene – în zonă. La întâlnirea cu omologii săi din regiune, intre care şi românul Traian Băsescu, Obama a precizat că SUA nu ameninţă Rusia, dar NATO nu poate rămâne indiferentă dacă Moscova va mai încălca principiile de suveranitate şi integritate teritorială care au asigurat până acum pacea Europei.
Seful Pentagonului Chuck Hagel a vizitat in Romania
România este un aliat serios al SUA si NATO, a reafirmat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, care s-a aflat, joi, în vizita la Constanta, oras-port romanesc la Marea Neagra, unde s-a intalnit cu omologul său român, Mircea Duşa. Oficialul de la Bucuresti a subliniat ca România apreciază eforturile politice şi militare depuse de aliaţi atât la nivelul NATO, cât şi pe plan bilateral, avind in vedere ca situaţia de securitate din regiune s-a schimbat în mod dramatic. Cei doi oficiali au vizitat nava USS Vella Gulf, trimisă în zona ca răspuns la criza din Ucraina, vecina cu Romania. Agenda lui Hagel a inclus si o intrevedere cu premierul Victor Ponta. Vizita oficialului american in Romania a avut loc la doua saptamani dupa ce la Bucuresti a fost vicepresedintele Joe Biden, care a reiterat angajamentul Statelor Unite fata de securitatea aliatilor din Europa de Est.