Biletul de sănătate
Biletul de Sănătate este un proiect sportiv dedicat comunității, care a avut un succes peste așteptări.
Daniel Onea, 09.12.2024, 16:16
Biletul de Sănătate este un proiect sportiv dedicat comunității, care a avut un succes peste așteptări. În vestul României, în Cluj-Napoca, mișcarea a fost răsplătită și în acest an cu un bilet de autobuz. Biletul de Sănătate, ediția 2024, a funcționat timp de trei luni, între 25 septembrie și 2 decembrie, oferind două opțiuni de mișcare: 20 de genuflexiuni pentru un bilet gratuit, în stația Memorandumului Sud, sau pedalarea pe o bicicletă fixă, pe o distanță de 400 de metri, în stația smart de pe strada Regele Ferdinand.
Proiectul a fost inițiat acum patru ani, în 2020, de Sports Festival și s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local. Mirel Alexa, directorul Sports Festival, spune că acest proiect continuă să fie o sursă de inspirație pentru comunitate, fiind mai mult decât o provocare sportivă. E o modalitate prin care oamenii descoperă bucuria mișcării și puterea comunității de a face schimbări pozitive.
„Suntem încântați că deja clujenii au început să le folosească mult și că se bucură de cele două elemente pe care noi l-am urmărit cu aceste proiecte, și anume sportul și utilizarea transportului în comun. Doar în primii trei ani, s-au dat peste 150.000 de bilete, cam trei milioane de genuflexiuni. Determinăm prin aceste proiecte pe cât mai mulți oameni să vină, să facă sport, să facă mișcare, să-și consume energia într-un mod pozitiv și să ajutăm un pic și la sustenabilitate. În primii patru ani, la stația de autobuz de pe Memorandumului s-au câștigat 171.000 de bilete, iar, în primii doi ani, la stația de pe Regele Ferdinand, aproximativ 8.000 de bilete.”
Cea mai nouă stație de autobuz smart a fost inaugurată în septembrie 2022 și a adus o nouă provocare pentru călătorii pregătiți să obțină un bilet de autobuz în schimbul mișcării: pedalare pe două trasee din oraș. În această stație, călătorii au folosit o bicicletă statică și au parcurs virtual, la alegere, unul din cele două trasee din oraș. Traseele de 400 de metri trebuiau parcurse în maxim patru minute. În timpul pedalării, călătorii aveau afișate pe ecran distanța parcursă, dar și viteza de deplasare. Timpul obținut pentru parcurgerea celor două trasee genera un clasament care se actualiza permanent și care era afișat la finalul traseului, înainte de emiterea biletului.
„Am ales să facem un traseu virtual, astfel ca, în momentul în care pedalezi, să nu te plictisești și să te plimbi un pic în mod virtual pe câteva dintre pistele de biciclete din municipiu.”
În total, din 2020 și până în prezent, clujenii au făcut aproape 4,1 milioane de genuflexiuni. Stația deschisă în 2022, pe strada Regele Ferdinand, s-a bucurat de un succes la fel de mare, cu 21.784 de Bilete de Sănătate emise în total și 14.313 km parcurși pe bicicletă.
Biletul de Sănătate este un proiect dedicat comunității care îmbină tehnologia cu mișcarea și creează o legătură directă între activitatea fizică și beneficiul simbolic primit. Exercițiile alese sunt ușor de realizat de oricine și au un aport benefic major pentru persoana care introduce mișcarea în rutina zilnică.