Bani europeni pentru producția de muniție
România va primi de la Bruxelles 47 de milioane de euro, pentru a construi o nouă fabrică de muniție.
Bogdan Matei, 18.03.2024, 14:00
Membră a NATO și a Uniunii Europene, vecină cu Ucraina invadată de trupele ruse și legată prin mii de fire de Republica Moldova în care Moscova își exersează tehnicile războiului hibrid, România e obligată să-și adapteze continuu politicile de securitate, pe măsura evoluțiiilor din regiune.
Premierul Marcel Ciolacu a dat, din nou, asigurări, duminică seara, într-un interviu pentru o televiziune privată de la București, că România nu riscă să fie atacată de Federaţia Rusă, fiindcă este membră NATO și găzduiește pe teritoriul său mii de soldaţi americani și din numeroase state europene aliate. Pe de altă parte, însă, într-un asemenea climat de securitate fluid, Bucureștiul e obligat ca, împreună cu aliații și cu partenerii săi, să-și modernizeze și să-și mărească stocurile de armament și muniție.
România, a anunțat premierul, va primi 47 de milioane de euro pentru un proiect derulat de compania de stat Romarm împreună cu Germania. Este parte a unei finanţări acordate de Comisia Europeană, care a deblocat circa 513 de milioane de euro pentru companii din statele membre, în vederea creşterii capacităţii de producţie a muniţiilor. Va fi cea mai modernă fabrică de acest gen de pe teritoriul României – spune Ciolacu, care precizează că investiţia va ajunge la aproape 400 de milioane de euro.
De la Bruxelles, corespondentul Radio România menționeză că jumătatea de miliard de euro alocată de Executivul comunitar reprezintă cofinanţare pentru 31 de proiecte înaintate de companiile statelor membre, iar în total acestea vor conduce la o investiţie de 1,4 miliarde. Bugetul alocat proiectului românesc este cel mai mare dintre cele 31 de proiecte câştigătoare, alături de un altul derulat de Franţa şi Suedia.
Tranşa de 513 milioane de euro este prima dintr-un buget de două miliarde, care va fi alocat pentru a creşte producţia de muniţie, cu ţinta generală de a întări industria din domeniu. Primele finanțări acoperă câteva arii de producţie, adică explozibili și pulberi pentru muniţie – capitol la care figurează și proiectul românesc -, proiecte de artilerie și de rachete.
Conform reprezentanţilor Comisiei, la sfârşitul anului 2024 producţia europeană de armament va atinge o capacitate anuală de un milion de proiectile de calibru 155, iar la sfârşitul lui 2025 se va dubla. Producţia suplimentară ar urma să asigure Ucrainei mai multe proiectile de artilerie pentru războiul său de apărare contra Rusiei şi, deopotrivă, să refacă stocurile epuizate ale statelor europene care au livrat Kievului armemant și muniție.
În paralel, Comisia Europeană le recomandă statelor membre să facă achiziţii comune de mai mari dimensiuni, pentru a da un semnal de predictibilitate pe termen mediu şi lung către industria de armament de pe continent.