Dezinformare a presei din Rusia privind atacurile propriilor forțe
Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forţe în proximitatea graniţelor României cu Ucraina.
România Internațional, 23.01.2025, 09:29
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează faptul că presa rusă dezinformează pe subiectul atacurilor recente, din noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie, executate cu drone de forţele Federaţiei Ruse asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniţei cu România.
Potrivit unui comunicat al ministerului preluat de Agerpres, campania de dezinformare rusă foloseşte informaţii false sau scoase din context şi inventează situaţii inexistente pentru a manipula adevărul şi a influenţa opinia publică.
„Aşa cum Ministerul Apărării Naţionale a comunicat deja, pe timpul atacurilor ilegale cu drone desfăşurate de forţele ruse în noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie, sistemele de monitorizare şi supraveghere ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat încălcări ale spaţiului aerian românesc, ceea ce a impus, conform procedurilor, instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea şi decolarea, din Baza 86 Aeriană de la Borcea, a două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană. Ulterior, aşa cum am informat printr-un al doilea comunicat de presă, în urma cercetărilor executate de echipele formate din specialişti din MApN, SRI şi MAI au fost identificate două zone în care au căzut resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran1/2, una între localităţile Ceatalchioi şi Tudor Vladimirescu, iar alta la sud de Chilia Veche. Impactul resturilor de drone, care au fost ridicate pentru investigaţii, nu a afectat elemente de infrastructură şi nu au fost semnalate pagube materiale”, se arată în comunicat.
Această situație, care a devenit, din păcate, una obișnuită, a fost punctul de plecare pentru un scenariu complet fabricat în laboratoarele de propagandă ale Kremlinului, subliniază sursa citată. „Articolele publicate de presa din Rusia plasează atacul ilegal executat de propriile forţe asupra porturilor civile ucrainene cu o zi mai târziu, respectiv vineri, 17 ianuarie, spre sâmbătă, 18 ianuarie, şi acreditează, fără nicio bază reală, ideea că forţele militare ale Armatei României ar fi intervenit în desfăşurarea evenimentelor, prin executarea de foc asupra dronelor ruseşti cu mijloace de lovire dispuse pe teritoriul naţional al României. În scenariul fantezist se afirmă, fără nicio legătură cu realitatea, că obiectivul atacurilor ruse ar fi fost, de fapt, o operaţiune de tranzit de militari români (potrivit unei surse de propagandă) sau de mercenari români (aşa cum afirmă o alta), transportaţi cu ambarcaţiuni de pe malul românesc pe cel ucrainean. ‘Atacul’ descris de materialul de propagandă, care ar fi fost ordonat de la vârful armatei ruse, ar fi provocat numeroase victime de partea română, morţi şi răniţi. În scenariul de la Kremlin apar şi elicoptere ale Forţelor Aeriene Române care ar fi intervenit pentru evacuarea aşa-zişilor răniţi şi sprijinirea cu foc a intervenţiei forţelor ucrainene de pe celălalt mal”, conform comunicatului.
MApN subliniază că, deși absurdă și neplauzibilă, această „ştire” se încadrează în tiparul operaţiunilor ruse de influenţare şi manipulare desfăşurate în prezent în spaţiul public românesc şi aliat. „Oricât de stângaci ar fi redactată şi oricâte erori evidente ar conţine, ştirea falsă este amplificată în spaţiul public ţintit prin algoritmi şi agenţi umani afiliaţi, pe multiple canale de propagandă. Ulterior, sunt generate reacţii oficiale sau analize ale unor aşa-zişi ‘experţi’, care sunt, la rândul lor, fructificate de sistemul de amplificare în mediul online, în special pe platformele digitale de comunicare”, explică MApN.
Sursa citată avertizează că aceste acţiuni urmăresc în primul rând să influențeze opinia publică din România şi, implicit, din spaţiul NATO, determinând percepţia că NATO ar intenţiona să intre în război cu Rusia şi că România ar fi împinsă în acest conflict. „Acest narativ de propagandă este conjugat cu altele, cum ar fi aşa-zisele intenţii de folosire a bazelor militare din România pentru pregătirea unor operaţii ofensive, pregătirile făcute în secret de autorităţile de la Bucureşti pentru trimiterea de militari români pe frontul din Ucraina şi altele, pe care le-am semnalat în mod constant pe această platformă de combatere a dezinformării”, se spune în comunicat.
Totodată, MApN precizează că acest tip de dezinformare vizează şi publicul intern rus, care este menținut în credința mitului cetăţii asediate și manipulat să creadă că Rusia este ameninţată de NATO, iar forțele ruse din Ucraina luptă, în cadrul aşa-zisei „operaţiuni militare speciale”, împotriva NATO. „Reiterăm faptul că realitatea pe care propaganda rusă şi vectorii de propagare din spaţiul public românesc şi euro-atlantic încearcă să o acopere prin aceste acţiuni de dezinformare şi manipulare este că Federaţia Rusă, în dispreţul total al normelor internaţionale, a militarizat Marea Neagră, a invadat Ucraina şi a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este angajată într-un război ilegal de agresiune împotriva unui vecin suveran. Războiul brutal pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei este doar o dimensiune a asaltului pe care Rusia îl dă lumii democratice şi libere. În paralel, Federaţia Rusă este angajată într-un set persistent de acţiuni hibride împotriva unor ţări membre NATO, UE şi a altor state din regiunea Mării Negre”, conform comunicatului.
MApN atrage atenţia că „este de aşteptat ca, în perioada următoare, ştirea falsă prezentată în acest material să fie preluată şi amplificată şi de vectorii propagandei ruse care acţionează din interiorul spaţiului public românesc şi amplificată, în special pe platformele digitale.”