Ziua Internațională a Iei, sărbătorită în Belgia
Ziua Internațională a Iei românești a fost sărbătorită la Château de la Solitude, castel de patrimoniu din Bruxelles.
Radio România Internațional, 24.06.2024, 11:51
Comunitatea românească si moldovenească din Regatul Belgiei au sărbătorit în la finalul săptămânii trecute Ziua Internațională a Iei, marcată anual la 24 iunie. Simpozionul Iei a avut loc la Château de la Solitude, castel neoclasic de patrimoniu, amplasat în mijlocul pădurii Forêt des Soignes.
Simpozionul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a fost organizat de asociatia CASA Bruxelles, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si în parteneriat cu Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei.
Un număr important de organizații și asociații românești și moldovenești prezente în Belgia, dar și a unora din România și R. Moldova s-au implicat în desfășurarea acestui eveniment și au încântat publicul participant atât cu momente artistice, cat si cu produse tradiționale românești.
Evenimentul a fost deschis de ambasadorul României Andreea Păstârnac și cel al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, care au făcut referire în intervențiile lor la înscrierea, la 1 decembrie 2022, a cămășii cu altiță pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a elementelor „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” și consacrarea Zilei Internaționale a Iei.
Invitat special la reuniunea de deschidere a fost doamna Varvara Buzilă, etnograf și cercetător științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie din Chișinău. La dezbaterile din cadrul evenimentului a asistat un public numeros, interesat să afle despre etnografie și folclor, măiestria creației cămășii românești cu altiță, tranziția de la tradițional la modernitate.
În cea de-a doua zi a simpozionului, au fost abordate cu interes legătura dintre cămașa cu altiță și sărbătoarea Sânzienelor, purtătoare de ie, dar și reflectarea în literatura română și imortalizarea artistică a mitului sânzienelor.