UPDATE5 Partidul Acţiune şi Solidaritate a câştigat scrutinul anticipat din Republica Moldova
Partidul Acţiune şi Solidaritate a câştigat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.
Eugen Cojocariu, 11.07.2021, 22:12
UPDATE5
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu a obţinut 52,5% din voturi la alegerile parlamentare anticipate de duminică, din Republica Moldova, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care au fost susţinuţi de peste 27,3% din electorat. Au fost numărate peste 99,5% din voturi.
Rezultatele preliminare pot fi urmărite în timp real.
Pe locul 3 s-a situat Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 5,8% dintre alegători, urmat de Blocul Electoral Renato Usatîi, cu 4,1% din voturile alegătorilor.
La Chişinău PAS a obţinut 56,77% din voturi, iar socialiştii şi comuniştii 28,40%. În diaspora, PAS a obţinut aproape 86% din voturi, iar BECS 2,55%, situându-se pe locul 4.
Prezenţa la vot a fost de 48,41%. În diapsora au votat peste 212.000 de cetăţeni moldoveni.
–––
UPDATE4
După numărarea voturilor din peste 95% din totalul celor 2.150 de secţii de votare, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu a înregistrat peste 48% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care a fost susţinut de 30,5% din electorat.
Rezultatele preliminare pot fi urmărite în timp real.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 6,4% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral Renato Usatîi, cu 4,3% din voturile alegătorilor.
––––
UPDATE3
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj de mulţumire alegătorilor moldoveni care au participat la alegerile parlamentare anticipate. Într-un mesaj postat pe Facebook, liderul de la Chişinău a subliniat că, prin votul lor, alegătorii au pus umărul la întărirea democraţiei în R. Moldova. Totodată, Maia Sandu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care au funcţionat instituţiile statului implicat în organizarea alegerilor.
De asemenea, Maia Sandu şi-a manifestat speranţa că votul de duminică va fi sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei, arătând că, în calitate de preşedinte, îşi doreşte alături de un guvern integru şi competent.
Rezultatele preliminare pot fi urmărite în timp real.
După numărarea voturilor din peste 1.900 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat puţin peste 47%% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care a fost susţinut de 31,33% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 6,7% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral Renato Usatîi, cu peste 4,3% din voturile alegătorilor.
–––––-
UPDATE2
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu a obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală.
Rezultatele preliminare pot fi urmărite în timp real.
Astfel, în urma numărării voturilor din peste 80% din cele 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat aproape 47% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care a fost susţinut de puţin peste 31% din electorat.
Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a aproape 7% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral Renato Usatîi, cu 4,3% din voturile alegătorilor.
UPDATE
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Rezultatele preliminare pot fi urmărite în timp real.
Astfel, în urma numărării voturilor din peste 1.100 din cele 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 45,34% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care a fost susţinut de 32,53% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 8,07% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral Renato Usatîi, cu 3,86% din voturile alegătorilor.
–––––––––
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ar obţine peste 50% din voturile alegătorilor la alegerile parlamentare anticipate, potrivit unui sondaj telefonic realizat de organizaţia nonguvernamentală WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice. PAS ar obţine 55,15% din voturi, în timp ce Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor ar fi fost votat de 24% dintre alegători, conform Agerpres.
Rezultatele preliminare pot fi urmărite în timp real.
Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSDRM), Igor Dodon, şi-a manifestat, duminică seară, convingerea că Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor va obţine un scor foarte bun la alegerile parlamentare anticipate.
Partidul Şor ar fi a treia formaţiune politică din Republica Moldova care trece pragul electoral, cu 8,1% din voturi. Blocul electoral Renato Usatîi a înregistrat, potrivit sondajului after poll, 4,5% din voturi, iar Platforma Dreptate şi Adevăr 1,8%. Sondajul are o marjă de eroare de 2,6%, a declarat preşedintele WatchDog.md, Valeriu Paşa.
Sondajul telefonic a fost realizat în rândul alegătorilor aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând cetăţenii din diaspora şi pe cei din Transnistria.
Procesul de vot la secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-a înheiat la ora 21.00. Numărul celor care au ajuns la secțiile de votare din țară este de circa 1.264.800 sau 44,5% din total. Potrivit ultimelor date publicate în timp real de Comisia Electorală Centrală, peste 1.463.000 de alegători și-au exprimat dreptul la vot în total, conform Radio România Chişinău, înregistrându-se o rată de participare de 48,16%, față de puțin peste 49%, la scrutinul parlamentar din 2019, la aceeași oră. În Chișinău au votat 311.188 de alegători, cu o rată de participare de peste 47,6 la sută.
Peste 199.000 de cetățeni moldoveni au votat până la ora 21.00 peste hotare, față de 75.000 la parlamentarele din 2019, la aceeaşi oră. Procesul de vot continuă în unele țări din Europa, SUA și Canada. La secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 28.770 de alegători, față de recordul de 37.257 înregistrat la alegerile parlamentare din 2019.