Solicitare către marile platforme online
Instituţii din România solicită marilor platforme online să-şi întărească mecanismele de moderare a conţinutului.
Eugen Cojocariu, 08.12.2024, 22:42
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării au solicitat, duminică, marilor platforme online Meta, TikTok, X şi Google să-şi întărească mecanismele de moderare a conţinutului, având în vedere situaţia din România şi ‘virulenţa postărilor care conţin informaţii false şi care au condus la propagarea apelurilor de nerespectare a ordinii constituţionale’.
Cele trei instituţii din România au transmis la 8 decembrie 2024 o notificare către marile platforme (VLOP – Very Large Online Platforms) Meta, TikTok, X şi Google cu privire la obligaţiile pe care acestea le au, în conformitate cu Regulamentul (UE)2022/2065 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) – DSA. Având în vedere situaţia din România şi virulenţa postărilor care conţin informaţii false şi care au condus atât la dezinformarea sistematică, dar şi la propagarea apelurilor de nerespectare a ordinii constituţionale, instituţiile au solicitat întărirea mecanismelor de moderare a conţinutului’, informează CNA într-un comunicat de presă.
Sursa citată a subliniat că numeroase manifestări video din mediul online sunt de natură ‘să creeze panică şi să aibă potenţialul de a genera comportamente periculoase, cu un puternic caracter antisocial’.
Consiliul Naţional al Audiovizualului are prerogative limitate în privinţa mediului online, acestea fiind, cu precădere, îndreptate către serviciile audiovizuale la cerere de pe marile platforme. Regulamentul DSA permite, totuşi, ca sesizările referitoare la materialele video de pe aceste platforme – care pot fi considerate conţinut ilegal – respectiv, incitare la violenţă sau la ură, să fie analizate, iar conţinutul să fie şters de pe platforme prin procedura “ordinului de eliminare“, emis de către Consiliu.