Serviciile publice comunitare funcţionează la capacitate maximă
Cetăţenii români pot apela la serviciile publice comunitare pentru preschimbarea documentelor care au expirat pe timpul stării de alertă instituite în România.
România Internațional, 27.06.2020, 15:35
Cetăţenii români pot apela la serviciile publice comunitare pentru preschimbarea documentelor care au expirat pe timpul stării de alertă instituite în România şi care le sunt necesare pentru deplasarea în afara ţării.
Serviciile publice comunitare funcţionează la capacitate maximă în sprijinul cetăţenilor care solicită eliberarea sau preschimbarea documentelor de identitate şi de călătorie ori a permiselor de conducere, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) remis sâmbătă, citat de Agerpres.
Cetăţenii români pot apela la serviciile acestora pentru preschimbarea documentelor care au expirat pe timpul stării de alertă instituite în România şi care le sunt necesare pentru deplasarea în afara ţării.
Pentru a preveni anumite situaţii neplăcute, MAI încurajează cetăţenii români să iniţieze din timp demersurile necesare pentru a preschimba paşapoartele simple electronice/temporare, cărţile de identitate şi permisele de conducere şi să se adreseze serviciilor publice comunitare competente sau misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.
În ceea ce priveşte paşapoartele, cererile se depun, în ţară, preponderent în baza unei programări on-line pe platforma www.epasapoarte.ro, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte, indiferent de judeţul de domiciliu al solicitantului, în cadrul programului de lucru cu publicul afişat, atât pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro, la secţiunea Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte, cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.
Accesul solicitanţilor şi, după caz, al reprezentanţilor legali în locaţiile serviciilor publice comunitare de paşapoarte în vederea depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor simple şi pentru ridicarea documentelor de călătorie este permis cu respectarea măsurilor de protecţie igienico-sanitară, fiind, astfel, obligatorie purtarea măştii de protecţie şi respectarea marcajelor instituite pentru asigurarea distanţării fizice.
Persoanele programate trebuie să respecte ora de programare şi să evite aşteptarea suplimentară în spaţiile destinate publicului.
De asemenea, MAI recomandă cetăţenilor să opteze pentru expedierea paşaportului simplu electronic prin servicii de curierat (cheltuieli de expediţie 8 lei + TVA) la adresa de domiciliu/reşedinţă din ţară a titularului ori a persoanei care a formulat cererea. Paşaportul simplu temporar, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, nu poate fi livrat prin serviciul de curierat.
În cazul minorilor în vârstă de până la 14 ani, părintele sau reprezentantul legal depune cererea pentru eliberarea unui astfel de document, inclusiv în absenţa minorilor, prin prezentarea a două fotografii color identice care reprezintă fizionomia actuală a titularului, având dimensiunile 3,5×4,5 cm.
Alte date suplimentare pot fi consultate atât pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro, cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.
Pentru preschimbarea actului de identitate, cetăţenii români se vor adresa serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu. În scopul informării cu privire la programul de lucru sau sistemul de programare, MAI îi îndrumă pe cetăţenii interesaţi să verifice site-ul primăriei de domiciliu/reşedinţă la nivelul căreia funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.
Cererile de preschimbare a permiselor de conducere româneşti se depun, de regulă, în baza unei programări online efectuată pe site-ul www.drpciv.ro. Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului sau emitentul permisului de conducere.
Accesul în incinta sediului serviciilor publice comunitare este permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate, în baza actului de identitate – original, cu cel mult 10 minute înainte de ora programată. Pentru evitarea aglomerării spaţiilor destinate cetăţenilor MAI solicită respectarea orelor de programare.
Documentele se livrează prin poştă, la adresa indicată de titular, în termen de 5-15 zile calendaristice, iar pentru această perioadă se eliberează dovada înlocuitoare a permisului de conducere.
De la începutul anului şi până în prezent, activitatea serviciilor publice comunitare în ţară s-a desfăşurat fără impedimente şi cu adaptarea modului de lucru la actualele cerinţe impuse de situaţia epidemiologică, a adăugat MAI.
Sursa: Agerpres