Radio România Internațional, două premii URTI, alături de Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune
Coproducția podcast Radiominiaturi, promovată în 2024 de Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune, din care face parte și Radio România Internațional, a fost recompensată cu două premii ale Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune (URTI), în cadrul ceremoniei de premiere care s-a desfășurat online pe 11 decembrie.
Radio România, 13.12.2024, 09:08
Coproducția podcast Radiominiaturi, promovată în 2024 de Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune, din care face parte și Radio România Internațional, a fost recompensată cu două premii ale Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune (URTI), în cadrul ceremoniei de premiere care s-a desfășurat online pe 11 decembrie. Este vorba de Premiul Jacques Matthey-Doret pentru Descoperiri, conferit emisiunilor care se evidențiază prin originalitate, precum și de Digital Works Award, acordat producțiilor cu o prezență online predominantă față de celelate programe din competiție. În acest an, URTI International Radio Gran Prix a avut ca temă Radioul: un secol de informare, divertisment și educație.
Radio România Internațional este membru al Comitetului Director al Comunității Italofone de Radioteleviziune, care a lansat coproducția Radiominiaturi pe 25 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la nașterea celebrului om de știință italian Guglielmo Marconi, inventatorul comunicațiilor telegrafice fără fir, care au dus la dezvoltarea radioului. În cadrul seriei Radiominiaturi, disponibilă pe platforma RaiPlay Sound, jurnaliști ai posturilor membre ale Comunității Italofone de Radioteleviziune – Radio RAI – Radiotelevisione Italiana, RSI – Radiotelevisione Svizzera Italiana, Radio Vaticana, San Marino RTV, RTV Koper-Capodistria, Radio România, Cosmo Italiano (WDR – Germania), Radio Atena, Radio ICN New York, RAE Argentina sau Radio Tirana, invită publicul să le descopere istoria, într-o călătorie emoționantă care pune în valoare forța radioului de a uni oameni și culturi.
Iuliana Sima-Anghel, realizator coordonator al emisiunilor în limba italiană, este autoarea contribuției Radio România Internațional, cu colaborarea colegilor Monica Stoica și Marian Stere, jurnaliști la Secția Română.
De asemenea, producția Radio România Monica Lovinescu – The lucidity of a voice, realizată de Laura-Isabela Aivăncesei, s-a numărat printre cele zece finaliste ale competiției URTI International Radio Gran Prix 2024.
Fondată în anul 1949 sub egida UNESCO, Uniunea Internațională de Radio și Televiziune este cea mai veche organizație din domeniul audiovizualului și numără peste 60 de membri din întreaga lume. Radio România și-a asumat un rol activ în cadrul URTI, deținând și funcția de vicepreședinte.