Ministerul Transporturilor: Zborurile din și spre mai multe țări pot fi reluate
Ministerul Transporturilor a făcut, sâmbătă, precizări cu privire la ridicarea restricţiilor de zbor şi reluarea traficului aerian, începând cu 15 iunie 2020.
Mariana Chiriță, 13.06.2020, 14:42
Ministerul Transporturilor a făcut, sâmbătă, precizări cu privire la ridicarea restricţiilor de zbor şi reluarea traficului aerian, începând cu 15 iunie 2020.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, în baza Hotărârii de Guvern nr. 465 din 11 iunie 2020 pentru modificarea şi completarea anexelor la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la punctul 8 s-a prevăzut că La anexa nr. 3 articolul 4, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins: Se pot relua zborurile prevăzute la pct. 1 pentru ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, informează Agerpres.
Hotărârea de Guvern nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin art. 4 pct. 1 stabilea: Suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.
Pe baza propunerii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Comitetul National pentru Situaţii de Urgenta (CNSU) va hotărî cu privire la ridicarea restricţiilor de zbor şi reluarea traficului aerian, dar şi lista ţărilor către/dinspre care, începând cu 15 iunie 2020, se vor relua zborurile, precizează Ministerul Transporturilor.
Lista este stabilită de INSP pe baza mediei zilnice raportată la 1 milion de locuitori, cu referire la situaţia în care acesta nu este mai mare de 5 cazuri noi/ 1 milion de locuitori, în ultimele 14 zile.
În România, în perioada stării de urgență, 16 martie-14 mai, au fost impuse o serie de restricţii şi limitări de drepturi, între care: limitarea circulaţiei persoanelor şi suspendarea călătoriilor în străinătate. Începând cu 15 mai, odată cu trecerea la starea de alertă, s-au ridicat gradual o serie de restricții, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, la 11 iunie, că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, în următoarea şedinţă, prelungirea stării de alertă după 16 iunie. Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie (…) Starea de alertă e indispensabilă pentru a putea menţine în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecţia sănătăţii şi vieţii cetăţenilor,
sursa: agerpres