Mesaje de felicitare pentru Radio România
Mai multe personalități ale vieții artistice și politice au felicitat Radio România la împlinirea a 95 de ani de existenţă.
România Internațional, 01.11.2023, 12:20
Mai multe personalități ale vieții artistice și politice au felicitat Radio România la împlinirea a 95 de ani de existenţă.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis: La mulți ani, postului public de radio din România!
De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații pentru care buletinele de știri și emisiunile muzicale, culturale și educative erau așteptate cu sufletul la gură.
Indiferent de regimurile politice, de crizele sociale sau de greutățile prin care a trecut poporul român, Radioul public a transmis toate evenimentele importante din istoria României. A adus în casele oamenilor evenimente culturale și a făcut posibil accesul multor români la piese de teatru și concerte, mai ales în perioada grea a regimului comunist.
Felicit întreg personalul Radio România pentru munca și preocuparea de a oferi publicului emisiuni de calitate și informații corecte! Doresc mult succes jurnaliștilor și tuturor angajaților! , a transmis şeful executivului român.
La rândul său, Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus că Radio România promovează de aproape un secol valorile și tradițiile românești și merită recunoașterea tuturor eforturilor depuse în acest sens.
Dați-mi voie să încep prin a ura un sincer La mulți ani și succes în toată activitatea de radiodifuziune pe care o desfășoară Radio România Actualități. Este important ce contează pentru România, pentru că vorbim totuși de 95 de ani, e o perioadă, iată că mai sunt cinci ani și vă apropiați de un secol de existență. Existență permanentă, non-stop, zi și noapte, ceea ce pentru mine, sigur, are și conotații personale, pentru că am trăit în perioada în care nu toată lumea avea televizor și radioul era singura sursă de informare la vremea respectivă.
Și, de asemenea, în misiunile pe care le-am executat, Radio România Actualități a avut un corespondent permanent cu structurile Armatei Române care au desfășurat misiuni în teatrele de operații din Afganistan și Irak; și atunci veștile către casă erau asigurate prin emisiile postului dvs. de radio. Ca atare, nu vreau să fiu subiectiv și am să rămân în nota în care, cu certitudine, fiecare dintre cetățenii români apreciază calitatea, apreciază conținutul emisiunilor, partea aceasta de valori naționale pe care Radio România Actualități le promovează.
Acolo găsim emisiuni, desigur, politice, de informare, știri de actualitate, dar găsim și emisiuni culturale, găsim emisiuni educative, găsim emisiuni care promovează tradiția noastră, tradiția românească, găsim emisiuni despre agricultură. Tot la Radio România avem și o secțiune care se numește Antena Satelor. Iată, ce e mai frumos decât să promovezi o viață acolo unde, în ultima perioadă de timp, toată lumea privește și nu este foarte optimistă în ceea ce înseamnă evoluția satului românesc.
Or, cred că tocmai prin astfel de emisiuni reușim să atragem atenția asupra a ceea ce este cu adevărat semnificativ, reprezentativ pentru noi ca națiune, nu doar prin ceea ce s-a spus, și se spune în continuare, legat de faptul că veșnicia s-a născut la țară; ea trebuie să rămână acolo, dar trebuie să se dezvolte, trebuie să cunoască o transformare, trebuie să se reducă această diferență, această disparitate de calitate a vieții dintre rural și urban. Nu despre asta este vorba acum, ci despre Radio România, dar am vrut să subliniez chestiunea aceasta, pentru că postul dvs. de radio merită, în ceas aniversar, să-i fie recunoscute eforturile pentru tot ceea ce înseamnă România și românismul din conținutul emisiunilor de radio.
Președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai. a spus că Radioul Public este cel mai complex post de radio din România, cu o tradiție uriașă, dar, în același timp, cu o misiune extrem de importantă, aceea de a informa corect și echilibrat fiecare român.
Această instituție reprezintă un element-cheie pentru o mai bună informare a românilor, iar munca depusă de jurnaliști arată, până la urmă, importanța actului unei bune informări și importanţa acestei instituții. Misiunea întregii instituții, dar mai ales a Radio România Actualități, este cea de a fi un motor împotriva fake news-ului. Există atât de multă manipulare și așa de multă știre distorsionată raportat la ce s-a întâmplat factual. Radioul Public are resursele de a putea bara aceste tipuri de informare greșită. Rolul, în primul rând al angajaților și al jurnaliștilor, să fie acela de a informa corect, punctual, la timp, aplicând filtre de referințe multiple și de verificare a surselor care fac ca acest post să fie relevant în casele românilor.
Un mesaj de apreciere Radioului Public a fost transmis şi de către Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române Preafericitul Părinte spune că Radio România s-a afirmat, progresiv, ca unul dintre cei mai puternici și eficienți vectori de promovare a culturii și civilizației românești. Patriarhul Daniel susține că, prin emisiunile sale, Radioul Public reprezintă o sursă de informare, dar și de formare interioară a ascultătorilor fideli, o formă de amplă pedagogie națională. Preafericitul Părinte apreciază prezența în grilele de programe ale posturilor Radio România a emisiunilor cu conținut religios și a transmisiunii în direct al Liturghiei duminicale și de sărbători.