Ludovic Orban: Vom crește capacitatea de testare la 15.000 de teste pe zi
Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă în care a anunțat noi măsuri economice aflate pe agenda guvernului.
Lica Manolache, 04.05.2020, 21:20
Premierul a spus că autoritățile își propun să crească testarea până la 15.000 de teste zilnic:
Astăzi sunt în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea e de aproape 11.000 de teste zilnice. Sunt în curs de acreditare alte 17 centre și vrem să creștem capacitatea de testare cu aparate de tip Realtime-PCR la 15.000 de teste zilnic.”
Referitor la restricțiile pentru populație, premierul român a subliniat că ridicarea acestora se va face gradual cu evaluarea eventualelor riscuri:
Orice restricție impusă a fost după decizii luate pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a salva vieți. Nu le-am luat că ne-a făcut plăcere, ci pentru că a fost necesar.
Aceste măsuri au un caracter temporar și ne propunem ca după 15 mai să eliminăm restricțiile gradual. Sigur, având la baza criteriul riscului epidemiologic. Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta 15 zile să vedem efectele, să vedem în ce măsură afectează răspândirea virusului
Orice fel de ridicare a restricțiilor trebuie însoțită de reguli elaborate de Institutul de Sănătate Publică, indiferent că e vorba de activități comerciale sau de saloane de înfrumusețare.”
Despre situația economiei, Ludovic Orban a spus că declinul este mai mic decât cel așteptat și a trecut în revistă măsurile luate de cabinetul său:
Față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Scăderile încasărilor la buget sunt mai mici decât previziunile. Numărul companiilor care au aplicat pentru acest program (IMM Invest) a depășit 50.000. Peste 570.000 de angajați în plată pentru șomaj tehnic, în prima lună.
O altă măsură a fost suspendarea plății ratelor la bănci. Adresabilitatea a fost cea mai largă. Peste 200.000 de persoane fizice și juridice au cerut suspendarea ratelor, aproape 40.000 de persoane beneficiau de această măsură, potrivit datelor primite în 30 aprilie.”
Premierul Orban a vorbit și despre viitoare măsuri ce vor veni în sprijinul marilor companii: Suntem pregătiți să oferim condiții pentru relocarea unor companii, pot fi un motor important. După modelul IMM Invest vom adopta un act normativ pentru companiile mari. Sunt foarte multe companii mari care și-au suspendat activitatea, precum Dacia sau Ford, și au reluat acum producția. Vrem să le susținem.
Ne gândim la construcția unui fond de investiții – avem un model care a funcționat, cel făcut de polonezi, care a permis achiziția de acțiuni de către sectorul privat. Îl gândim ca instrument de dezvoltare pentru unele domenii cu potențial.”
Totodată, șeful guvernului a declarat că vor fi luate măsuri de sprijin a angajaților și după ce șomajul tehnic va înceta: Vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru susținerea angajaților: vom trece de la șomaj tehnic la o măsură activă- pentru orice persoană reangajată vom participa la susținerea plății salariului cu un procent între 35-41,5%. Vom sprijini companiile să angajeze oameni care azi nu au loc de muncă.”