Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a 34-a
Între 18 şi 28 octombrie, se desfăşoară, la Bucureşti a 34-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, un maraton cu spectacole, lansări de carte și multe alte evenimente.
Mariana Chiriță, 19.10.2024, 13:46
Între 18 şi 28 octombrie, se desfăşoară, la Bucureşti a 34-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, un maraton cu spectacole, lansări de carte și multe alte evenimente.
„Festivalul și-a deschis ușile larg pentru toată țara. Sunt teatre din țară, sunt teatre care sunt prezente, nu pentru că așa trebuie să fie prezente, ci pentru că merită, pentru că în spate sunt ani de muncă, talent și, nu în ultimul rând, valoare. Este o ediție, aș spune, a dialogului între generații. Ne-am dorit foarte tare acest lucru, mai ales în timpurile astea. Am revenit la temele majore. Cred că festivalul nostru trebuie să fie mai ales un loc al întâlnirilor și un loc al dialogului”, spunea, vineri seară, scenograful Dragoş Buhagiar, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER)
31 de spectacole din toată România vor fi prezentate în săli de teatru şi în diverse spaţii neconvenţionale din Bucureşti. Actuala ediţie FNT se află sub semnul „Dramaturgiilor posibilului”.
Vor fi, de asemenea, şi instalaţii vizuale, spectacole-lectură pe texte noi din dramaturgia contemporană, spectacole de teatru independent, spectacole educaţionale, conferinţe şi dezbateri, ateliere, module dedicate unor artişti consacraţi, lansări de carte, spectacole de teatru radiofonic, dar şi un bogat eveniment-partener – Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale).
Publicul va beneficia de 5 spectacole străine ale unor importanţi producători europeni. Festivalul are la actuala ediţie 60 de parteneri instituţionali. Au fost invitaţi 50 de profesionişti români din lumea teatrului şi 100 din străinătate.
Ediția din acest an o celebrează pe artista Miriam Răducanu, coregrafă, dansatoare și profesoară de dans, de la a cărei naștere s-au împlinit 100 de ani.
Festivalul marchează și 50 de ani de creație teatrală a regizorului Silviu Purcărete.