Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni ”Aici-Acolo”

În perioada 28-30 mai 2021 are loc, în format online, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni.

Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni ”Aici-Acolo”
Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni ”Aici-Acolo”

, 28.05.2021, 09:31

În perioada 28-30 mai 2021 are loc, în format online, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni, organizat la inițiativa Administrației Prezidențiale, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP) și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din Guvernul României.



Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni ”Aici-Acolo” aduce împreună, într-un ”Dialog despre acum”, artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație. Totodată, festivalul marchează Ziua Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică din luna mai) și va fi difuzat în spațiul online, pe paginile de Facebook ale Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni și ale unor organizații partenere.



Vineri, 28 mai, de la ora 19:00 (ora României), Festivalul va fi deschis printr-o transmisiune live la care vor participa:


– Sandra Pralong, Consilier de Stat – Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale;


– Oana Ursache, Secretar de Stat – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României;


– Petru Lucaci, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România;


– Anca Boeriu, Coordonator al Festivalului – Uniunea Artiștilor Plastici din România.



Seara va fi completată de o serie de momente artistice prezentate de Galeria Galateca, printre care filme de autor și mărturii video din cadrul proiectului ”Contactless – Noile Ritualuri”, care prezintă noile obiceiuri pe care artiștii români din țară și străinătate le-au dezvoltat în această perioadă atipică și prezentarea video a expoziției ”Neo-Manifest Romantic, identități ale Școlii de la Cluj”.



Urmează o expoziție online intitulată ”Pagină de artist”, cu operele și mărturiile artiștilor români din țări precum Canada, Franța, Germania și SUA. Seara se va încheia cu filmul documentar de artă ”MUZEON: Ștefan Râmniceanu”, regia Laurențiu Damian – este povestea unui artist de succes, român din Franța, care, întors în România, și-a creat propriul atelier-muzeu care îi găzduiește colecția.



Ziua de sâmbătă, 29 mai, debutează online la ora 12:00 cu o serie de momente artistice ale românilor din comunitățile istorice din vecinătatea României: ansambluri, interpreți și poeți din Kazahstan, Serbia, Ucraina și Ungaria. Românii din țară și din străinătate vor putea urmări apoi o serie de prezentări video ale principalelor destinații turistice românești, din cadrul proiectului RePatriot Turism, care prezintă ”cultura ospitalității românești”.



Festivalul continuă cu prezentarea video a expoziției de pictură contemporană românească ”Art Together” din Bruxelles, organizată de Asociația RoExpat, care prezintă lucrările a 23 de artiști români din Belgia, Germania și România.



Programul continuă cu o înregistrare video de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), care prezintă tronul Regelui Carol I al României, expus publicului în Sala Tronului de la MNAR pentru prima dată după mai bine de 70 de ani, după ce a fost descoperit recent la Muzeul din Golești de către un român stabilit în Paris.



Seara se va încheia cu filmul artistic ”Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, care continuă povestea familiei lui Ilie Moromete dintr-un sat din Câmpia Dunării.



Festivalul se încheie duminică, 30 mai când, începând cu ora 14:30, puteți petrece o oră ”La porțile ceriului”, într-o emisiune realizată de artistul Grigore Leșe, care arătă lumii că în satele românești încă se cântă ca acum mai bine de o sută de ani.



Programul continuă cu un concert de pian în transmisiune live de la Viena, susținut de pianista româncă Adela Liculescu, urmat apoi de un concert muzică clasică susținut de pianista româncă Raluca Știrbăț (președinta Societății Internaționale George Enescu” din Viena), împreună cu violoncelistul austriac Rudolf Leopold.



Vor putea fi apoi ascultate o serie de piese ale unor trupe și soliști vocali români, din țară și din străinătate: ”Vocea Diasporei” – piesă a solistului vocal El Rumañol, piesa ”Străini printre străini” a trupei ABRA al cărei videoclip a fost realizat în timpul pandemiei, împreună cu o serie de personalități marcante ale diasporei muzicale românești, piesa ”Negru Vodă-baladă” a trupei de muzică rock Phoenix, prezentată pe albumul ”Cei ce ne-au dat nume”.



Seara se va încheia la Opera Națională București care, de la ora 20:00, prezintă online Spectacolul de balet ”Tango. Radio & Juliet” în regia lui Edward Clug, artist de origine română stabilit în Slovenia. Spectacolul unește două coregrafii în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen, de la Astor Piazzolla până la Goran Bregovic și Radiohead.



Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni Aici-Acolo” îşi propune să creeze punţi de legătură între artiști din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi artistice şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan cultural european.

Nadia Comăneci si Bela Karolyi (sursa foto: Agerpres)
Alte ştiri duminică, 17 noiembrie 2024

Bela Karolyi a încetat din viaţă

Bela Karolyi,  fostul antrenor român de gimnastică, a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 82 de ani, după o lungă şi grea suferinţă....

Bela Karolyi a încetat din viaţă
sursă foto: FRR.ro
Alte ştiri duminică, 10 noiembrie 2024

Rugby: România – Tonga, 25 – 15

Echipa naţională de rugby a României a învins, la București, 25-15, selecționata statului Tonga, în primul meci test al acestei luni. În...

Rugby: România – Tonga, 25 – 15
O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta
Alte ştiri sâmbătă, 09 noiembrie 2024

O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta

O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta, în Ungaria, iar autorităţile de la...

O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta
Foto: pixabay.com
Alte ştiri vineri, 08 noiembrie 2024

Delegație română la plenara Grupurilor de Transport din cadrul NATO

Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Ionuț Săvoiu a condus delegația României la plenara Grupurilor de Transport...

Delegație română la plenara Grupurilor de Transport din cadrul NATO
Alte ştiri miercuri, 06 noiembrie 2024

Cinematografia românească promovată în Statele Unite

Unele dintre cele mai apreciate producţii româneşti ale ultimelor luni, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa...

Cinematografia românească promovată în Statele Unite
Alte ştiri miercuri, 06 noiembrie 2024

Alegeri SUA: Reacțiile liderilor români la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA

Preşedintele român Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu l-au felicitat, astăzi, pe Donald Trump pentru victoria în alegerile...

Alegeri SUA: Reacțiile liderilor români la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA
Alte ştiri miercuri, 06 noiembrie 2024

Alegeri SUA: Republicanii ar fi obţinut controlul în Senatul american

Republicanii ar fi obţinut controlul în Senatul american, deţinut până acum de democraţi, cu o majoritate de cel puţin 51 de locuri din 100,...

Alegeri SUA: Republicanii ar fi obţinut controlul în Senatul american
Alte ştiri luni, 04 noiembrie 2024

Siegfried Mureșan: Victoria Maiei Sandu întărește drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană

„Felicitări președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru victoria obținută la alegeri. Este o victorie în fața celui mai dificil...

Siegfried Mureșan: Victoria Maiei Sandu întărește drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company