Dezvelirea unei plăci comemorative la Praga
Ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative care amintește de sprijinul poporului român pentru declararea independenței Cehoslovaciei fără vărsare de sânge, organizată de către Ambasada României la Praga.
România Internațional, 24.10.2023, 17:24
La data de 23 octombrie 2023 a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative care amintește de sprijinul poporului român pentru declararea independenței Cehoslovaciei fără vărsare de sânge, organizată de către Ambasada României la Praga în cooperare cu Facultatea de Muzică și Dans a Academiei de Arte Frumoase din Praga.
Placa comemorativă a fost amplasată pe clădirea Facultății de Muzică și Dans a Academiei de Arte Frumoase din Praga, în imediata apropiere a Ambasadei României la Praga, a Senatului și Camerei Deputaților, unde au staționat la sfârșitul Primului Război Mondial militarii români transilvăneni care au refuzat să deschidă focul împotriva demonstranților susținători ai independenței Cehoslovaciei și au înarmat primele unități ale armatei cehoslovace.
Ceremonia are loc la împlinirea a 90 de ani de la instalarea în 1933, de Ziua Națională a Cehoslovaciei (29 octombrie) a plăcii originale și marchează, totodată, împlinirea a 105 ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, care a condus la proclamarea statelor independente român și cehoslovac.
În cadrul unei ceremonii impresionante, Președintele Senatului României, domnul Nicolae Ciucă și Președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil au dezvelit împreună placa comemorativă și au depus coroane de flori. În discursul său, Președintele Senatului României a evidențiat episodul din toamna anului 1918, când soldații români și poporul ceh au scris împreună o pagină importantă din îndelungata istorie a prieteniei româno-cehe, căreia i se adaugă parteneriatul din cadrul Micii Antante din perioada interbelică, contribuția României la eliberarea Cehoslovaciei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și refuzul României de a participa la invazia Cehoslovaciei din 1968. Simbol al prieteniei și solidarității de peste un veac dintre români și cehi, reinstalarea plăcii readuce în memorie solidaritatea româno-cehă și reprezintă un îndemn pentru continuarea consolidării relațiilor bilaterale, în cadrul UE și NATO.
Președintele Senatului Republicii Cehe, domnul Miloš Vystrčil, a subliniat, în discursul său, recunoștința poporului ceh pentru solidaritatea de care au dat dovadă militarii români și a evidențiat ideea de unitate în fața agresiunii, exprimând încredere în viitorul comun pozitiv al relațiilor bilaterale.
Ambasadorul României la Praga, doamna Antoaneta Barta, a subliniat faptul că dezvelirea plăcii comemorative reprezintă, în esență, restaurarea unui moment semnificativ al istoriei comune, o lecție importantă de viață și solidaritate, care trebuie apreciată și transmisă generațiilor viitoare. Totodată, ambasadorul a exprimat satisfacție pentru excelenta cooperare și a mulțumit pentru sprijin conducerii Academiei de Arte Frumoase din Praga.
Au mai susținut discursuri rectorul Academiei de Arte Frumoase din Praga, doamna Ingeborg Radok Žádná și vice-ministrul apărării, domnul Daniel Blažkovec.
Comunicat de presă