Creştere a schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova
Daniel Ioniță: Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de 573 milioane de dolari americani în primul trimestru, în creştere cu 8,37% faţă de aceeaşi perioadă din 2020.
România Internațional, 27.05.2021, 14:02
Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de 573 milioane de dolari americani în primul trimestru, în creştere cu 8,37% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, a afirmat joi Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, potrivit Agerpres.
„Comerţul bilateral dintre România şi Republica Moldova a crescut spectaculos în ultimii zece ani, printre altele, şi graţie investiţiilor româneşti care au crescut în toată această perioadă. Astfel, nivelul schimburilor comerciale s-a dublat în cinci, de la 1 miliard de dolari în 2014, la 1,95 miliarde dolari în 2020, cu un vârf de 2,2 miliarde dolari în 2019, anul de dinainte de pandemie, a menţionat Daniel Ioniţă, la conferinţa de afaceri Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti. Ambasadorul României în Republica Moldova a adăugat că, la data de 31 martie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de 573 milioane de dolari, din care exportul a fost de 381,5 milioane de dolari, iar importul de 191,5 milioane dolari, soldul fiind de 189,97 milioane dolari, în favoarea României.”
Potrivit celea;i surese, volumul schimburilor comerciale totale a crescut per ansamblu cu 8,37%, față de anul trecut, „ceea ce pentru noi reprezintă semne de încurajare, semne de revenire treptată la normalitate”. În mare parte, importurile de produse româneşti în Republica Moldova sunt reprezentate de produse petroliere, fiind urmate de medicamente, automobile, fire şi cabluri electrice. Alte importuri includ fire din cupru, insecticid, aparate electrice,”toate fiind inputuri indispensabile, procese de producţie din Republica Moldova – şi din care depind la modul direct competitivitatea producătorilor autohtoni, inclusiv pe piaţa Uniunii Europene”, a mai spus Ioniță.
„Investiţiile româneşti se găsesc în majoritatea domeniilor de activitate din Republica Moldova: în producţie, în comerţ, în finanţe şi bănci, tehnologie, servicii, protecţia mediului, în domeniul farmaceutic şi în domeniul medical. România ocupă locul I după numărul de societăţi cu capital integral sau parţial românesc înregistrat – 1.653 şi, de asemenea, locul I după valoarea capitalului românesc subscris, respectiv 245 milioane dolari americani. Sectorul bancar domină această cifră investiţională, cu o valoare de circa 78 milioane de dolari americani”, a subliniat ambasadorul României în Republica Moldova.
Potrivit datelor statistice, sunt înregistrate în România un număr de 6.371 societăţi comerciale cu capital moldovenesc, cu un total subscris echivalent sumei de 59 milioane dolari, a adăugat Daniel Ioniţă. Republica Moldova ocupă locul 35 în clasamentul pe ţări a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină în România. Conferinţa de afaceri Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti a fost organizată în sistem online de Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) şi Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova.